Олександрівський район
Суспільство

Олександрівський художник Федір Лагно — лауреат обласної премії імені Олександра Осмьоркіна

Олександрівський художник Федір Лагно —  лауреат обласної премії імені Олександра Осмьоркіна
6 грудня в залі художньо-меморіального музею імені Олександра Осьмьоркіна у місті Кропивницькому нагородили лауреатів обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна за нинішній рік.
Лауреатами престижної премії стали Анатолій Кравченко, заслужений художник України, член Національної спілки художників України (м.Одеса) за оригінальні творчі доробки останніх років із серій «Кіровоградщина», «Кіровоград», «Кропивницький» та «Моя Україна» (номінація «Національна традиція»), авторський колектив у складі заслуженого художника України Андрія Надєждіна, заслуженого журналіста України Ігоря Демчука та директора ТОВ «Імекс-ЛТД» Тамари Самиляк за створення фотоальбому «Місто о п’яти іменах. На перехресті стилів та епох. Архітектурні образи міста Кропивницького у фотооб’єктиві Ігоря Демчука» (номінація «Мистецтвознавство та історія мистецтв») та Федір Лагно, член Національної спілки художників України (смт Олександрівка) за ілюстрації до серії дитячих книжок Петра Мельника «Дивовижна подорож Соні й Асі до Скандинавії», «Дивовижна подорож Соні й Асі до Давнього Єгипту» та «Дивовижна подорож Соні й Асі на Козацьку Січ» (номінація «Новітні спрямування»).

Премію лауреатам вручила директорка департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської облдержадміністрації Валентина Животовська.

Гості урочистостей змогли побачити у музеї виставку творів лауреатів та претендентів на здобуття премії.

Премія присуджується з 2005 року за досягнення визначних успіхів в образотворчому мистецтві та створення яскравих мистецьких доробків у різних видах образотворчого мистецтва (живопис, графіка, скульптура, монументальне, театрально-декораційне мистецтво), які б утверджували національну традицію, зберігали основи класичного мистецтва, впроваджували новітні форми в образотворчому мистецтві, адаптовані до сучасності, були виконані на високому професійному рівні та здобули широке громадське визнання в Кіровоградській області та за її межами; за вагомі мистецтвознавчі або історичні дослідження розвитку образотворчого мистецтва Кіровоградщини, пропаганду та утвердження досягнень художників нашого краю.

Варто зазначити, що самобутній олександрівський художник Федір Лагно вдруге став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна. Уперше звання лауреата він отримав за свій творчий доробок у 2011 році теж у номінації «Новітні спрямування». Федір Лагно був також лауреатом другої премії бієнале «Львів’91 - Відродження». Він постійний учасник Великоднього благодійного аукціону у місті Кропивницькому. На виставках його картини експонувалися в Україні, Італії, Канаді, США, Австрії, Великобританії, колишній Югославії. Твори художника зберігаються в Дирекції виставок Міністерства культури України, Львівській картинній галереї, Кіровоградському обласному художньому музеї, художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна (м.Кропивницький), Олександрівському районному краєзнавчому музеї, численних приватних колекціях в
Україні і за кордоном (США, Канада, Японія, Великобританія, Італія, Росія). В останні роки паралельно з живописом і графікою Федір Лагно досить плідно працював над ілюструванням книг Володимира Кобзаря, Петра Мельника та інших літераторів.

Василь Білошапка
Олександрівський художник Федір Лагно —  лауреат обласної премії імені Олександра Осмьоркіна
Олександрівський художник Федір Лагно —  лауреат обласної премії імені Олександра Осмьоркіна
Олександрівський художник Федір Лагно —  лауреат обласної премії імені Олександра Осмьоркіна
Олександрівський художник Федір Лагно —  лауреат обласної премії імені Олександра Осмьоркіна

"ВК" у PDF