---
Суспільство

На Кіровоградщині подякували військовослужбовцям і волонтерам

На Кіровоградщині подякували  військовослужбовцям і волонтерам
5 грудня — Міжнародний день волонтера, 6 грудня — День Збройних сил України. Ці пам’ятні дні пов’язані не лише в календарі, вони нерозривні через співпрацю цих відважних людей.
3 грудня, щоб вшанувати мужність українських волонтерів — простих українців, які з перших днів антитерористичної операції допомагають забезпечувати війська захисним спорядженням, ліками, продовольством, не зважаючи на ризик, вивозять із захоплених міст і сіл мирних громадян, працівники Знам’янського районного відділу культури провели годину спілкування «Серцем покликані до милосердя», організували виставку «В ім’я добра та милосердя» та відеопрезентацію «Обличчя, обпалені війною».

На зустріч із школярами ОНЗ «Богданівська ЗШ І-ІІІ ст. ім. І.Г.Ткаченка» завітали керівники району, керівник центру надання допомоги воїнам АТО Володимир Мухуров та волонтери Надія Цуркан і Петро Швайка, котрі поділилися своїми спогадами про участь у волонтерській діяльності. Передаючи одне одному кульку у формі серця, діти розповіли, хто такі волонтери і як вони допомагають нашим бійцям на передовій. Дружина воїна АТО Олександра Трубіна Оксана Василівна розповіла, як школярі села Богданівки допомагали і продовжують допомагати воїнам, що захищають цілісність нашої держави на Сході країни. Слід зазначити, що титанічну волонтерську роботу проводить громадська організація «Волонтери Знам’янщини» та Центр надання допомоги воїнам АТО (керівниця центру волонтерської допомоги бійцям АТО Наталія Тишкевич та керівник центру надання допомоги воїнам АТО Володимир Мухуров нагороджені Відзнаками Президен та України за гуманітарну участь в антитерористичній операції).

5 грудня з нагоди відзначення Дня Збройних сил України, на Знам’янщині, у військовій частині А-1201 В (с.Богданівка) відбулися урочистості за участю керівників райдержадміністрації, командира військової частини Романа Чернікова, військовослужбовців, ветеранів військової служби, учасників антитерористичної операції. Під час урочистостей відбулося відзначення кращих працівників військової частини А-1201, а учасники художньої самодіяльності подарували військовослужбовцям гарний настрій.

У цей же день у приміщенні Знам’янського міського центру дитячої та юнацької творчості відбувся урочистий захід, присвячений всім представникам українського війська, також людям, завдяки яким наші захисники «мають очі», техніку, одяг, продукти, ліки, все необхідне для гідного протистояння ворогу — це велика армія волонтерів, які, не шкодуючи себе, роблять все для того, щоб допомогти нашим воїнам на передовій. У глядацькому залі було досить людно. Так, серед присутніх були представники міської влади, помічник народного депутата України Олеся Довгого Андрій Клименко, волонтери, військовослужбовці, педагогічні працівники, громадськість.

Учасники урочистих заходів хвилиною мовчання згадали всіх загиблих воїнів, які боронили незалежність нашої держави. Серед інших присутніх привітали голова громадської організації «Знам’янська спілка ветеранів АТО» Володимир Герич, заступник військового комісара, начальник відділення комплектування Знам’янського ОМВК Євгеній Штанько, координаторка громадської організації «Знам’янське об’єднання «Майдан»» Наталія Тишкевич, голова міської організації Товариства Червоного Хреста України Тетяна Котинська, голова міської організації ветеранів України Ганна Бабійчук. У ході святкування військовослужбовцям і волонтерам вручили відзнаки Знам’янської міської ради. Музичні вітання від вихованців центру дитячої та юнацької творчості додали події святковості.

Під час урочистостей з нагоди Дня місцевого самоврядування, який відбувся 5 грудня, керівники Новгородківського району привітали зі святом і волонтерів Новгородківщини, подякували їм за патріотизм і мужність та оголосили Подяку районної державної адміністрації та районної ради волонтерці, жительці села Інгуло-Кам’янки Світлані Сидорці. У центральній районній бібліотеці провели патріотичну годину «Люди доброї волі». А наступного до меморіалу Слави і пам’ятних знаків воїнів АТО та воїнів-інтернаціоналістів поклали квіти. У закладах культури провели низку тематичних заходів. Так, у районній бібліотеці для дітей оформили книжкову виставку «Збройні сили України — гордість та міць нашої держави» та провели бібліомайстерню «Український сувенір — українським воїнам». У центральній районній бібліотеці провели патріотичну годину «Будемо гідні слави героїв». У музеї історії Новгородківського району підготували виставку-пам’ять про загиблого воїна-земляка Василя Новака «Я любив вас усіх, та найбільше любив Україну…» і проведели зустріч учнів школи з мамою загиблого героя.

6 грудня в смт Олександрівка у залі засідань районної ради відбулись урочистості з нагоди Дня Збройних сил України та Дня місцевого самоврядування, на яких були присутні очільники району, сільських і селищних рад, військовослужбовці та ветерани ЗСУ, працівники органів місцевого самоврядування, депутати районної ради. Військовиків з їх професійним святом привітали керівники району, від імені народного депутата України Олеся Довгого вітала його помічник Катерина Бондаренко військовий комісар Олександрівського райвійськкомату, підполковник Юрій Антонов. Великій групі військовиків району Юрій Антонов вручив відзнаки Президента України «За участь в антитерористичній операції», а представники влади — відзнаки райдержадміністрації та районної ради «За заслуги перед районом». Завершились урочистості концертною програмою, підготовленою аматорами та творчими працівниками Олександрівського районного Будинку культури.

Того ж дня День збройних сил України та Міжнародний день волонтера відзначали в Онуфріївському районному Будинку культури. У залі зібралися ветерани бойових дій, волонтери, жителі та гості селища. Ведуча, теплими словами поздоровила присутніх зі святом і для поздоровлення та нагородження запросила на сцену представників районної влади. Продовжив нагородження виконуючий обов’язки військового комісара Онуфріївського районного військового комісаріату Віталій Момот. Пам’ять загиблих військовослужбовців вшанували хвилиною мовчання. Після закінчення урочистої частини присутнім запропонували переглянути концерт, участь в якому взяли працівники районного Будинку культури і учасники художньої самодіяльності. Завершився концерт побажаннями сили, наснаги, міцного здоров’я та побажання захисникам повернутися живими та здоровими.

На Світловодщині з нагоди Дня Збройних сил України у цей же день біля пам’ятника «Борцям за волю і незалежність України» відбувся урочистий мітинг, участь у якому взяли керівництво району, працівники державних установ, мешканці та гості Світловодщини. Хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятника присутні вшанували світлу пам’ять усіх патріотів, які віддали життя, захищаючи незалежність нашої держави. Згодом у малій залі районного Будинку культури відбувся святковий концерт, організований артистами районного Будинку культури.

Оксана Лутай, Станіслав Фадєєв,
Наталія Бойко, Василь Білошапка,
Владислав Овчаренко
,
із сайту Світловодської РДА


"ВК" у PDF