Актуально

#теплобуде! — обнадійливе гасло, з яким нардеп Олесь Довгий допомагає Світловодську відновити у домівках тепло

#теплобуде! — обнадійливе гасло, з яким нардеп Олесь Довгий допомагає Світловодську відновити у домівках тепло
Свій рішучий протест проти бездіяльності міської влади щодо забезпечення міста теплом висловили кілька сотень жителів Світловодська особистою присутністю на мітингу, що відбувся на центральній площі міста 10 листопада. Ще сотні обурених мешканців піднімають це питання у мережі Інтернет. Разом із людьми боротьбу на всіх рівнях веде народний депутат від округу Олесь Довгий.
Проблема, яка склалася, є результатом цілого ряду фактів: мер, який невідомо на яких підставах (легітимних чи ні) віддав ще торік напівкомунальне підприємство на 100% у приватні руки, відстутність ефективного регулятора питання, що призвело до утворення надзвичайної заборгованості підприємства, відсутність якісної комунікації місцевої влади та власників підприємства, відсутність вчасної
реакції органів державної влади на питання… Але в результаті заручниками ситуації є реальні сім‘ї, у чиїх домівках термометри показують +10, закриті школи, лікарні. Соціальна напруга досягла критичної позначки, міський голова під слідством, тепломережа стовідсотково у приватних руках. Борги СП ТОВ «Світловодськпобут» перед Нафтогазом становлять понад 90 млн грн.

Стурбованість щодо стану справ у місті наш нардеп публічно озвучував ще під час своїх візитів улітку. Уже у вересні він почав більш активно піднімати питання щодо готовності міста до опалювального сезону: запити, листи, розмови, зустрічі. Його помічник Марина
Саакян
постійно тримає питання на контролі. Зокрема, у запиті до міністра розвитку громад та територій України Альони Бабак нардеп детально роз’яснював ситуацію, що склалася, і закликав вищі рівні влади включитися у вирішення проблеми негайно, адже, коли ситуація вийде з під контролю, місто потребуватиме значних капіталовкладень.

Коли ж стало зрозуміло, що бюрократія — це довгий шлях, а більшої ефективності сьогодні надають публічні звернення, Олесь Довгий звернувся з відкритим листом до прем’єр-міністра Олексія Гончарука: «Критична ситуація, в якій опинилися майже 40 тисяч мешканців міста Світловодська, змушує мене звернутися до Вас із відкритим листом через мережу Facebook, адже часу для офіційних бюрократичних процесів немає. Розумію важливість вирішення глобальних питань на рівні усієї країни, АЛЕ є місто Світловодськ, жителі якого стали заручниками халатності недолугого керівництва міста, мер якого, відсторонений від виконання обов’язків на час розслідування щодо повного вибуття підприємства, яке надає послуги з теплопостачання, з власності громади.

Соціальна напруга серед мешканців міста щодо зриву опалювального сезону вже на межі. Ми маємо вирішити це питання, доки діти через холод у домівках не почали потрапляти у лікарні, які теж не опалюються. Зі свого боку я ще заздалегідь почав турбуватись про цю проблему, звертався із запитами та листами до відповідних міністерств та відомств, але так і не отримав жодної відповіді чи допомоги. Більше того, оскільки в області досі відсутній губернатор, то мені немає на кого спертися у вирішенні цього питання навіть на місцевому рівні…»

Андрій Балонь — новопризначений голова Кіровоградської ОДА — розповів журналістам, що як тільки його призначили, того ж дня Олесь Довгий мав з ним конструктивну півгодинну розмову по телефону, на якій було домовлено про важливість невідкладних кроків.

Наступного ж дня очільник області провів нараду щодо початку опалювального сезону у місті Світловодську, на якій були присутні керівники міста і району, правоохоронних органів, депутати обласної і міської рад, представники громадськості, власник і керівник СП ТОВ «Світловодськпобут», яким оголошено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення. Цей факт викликав обурення депутатів, адже мова йшла про перерахування авансових платежів за неотриману послугу з теплопостачання у школи, дитячі садки тощо на рахунок тих, хто привласнив комунальне майно. Але голова ОДА одразу розставив крапки над І: дати жителям Світловодська тепло — таку задачу проговорив із ним нардеп Олесь Довгий, і вона була поставлена перед учасниками наради. А розбиратися з тим, хто винен у ситуації, що склалася, обов‘язково повинні і будуть відповідні органи під особистим контролем губернатора.

12 листопада народний обранець звернув увагу керівництва держави на соціальну напругу у Світловодську зі свого робочого місця у Верховній Раді.

А поки питання вирішується, нардеп окреслив 3 невідкладні заходи:

«1. Разом зі Світловодськпобутом домовилися про спільну купівлю близько 100 електротенів для садочків і шкіл як тимчасовий захід.

2. Сьогодні проводимо переговори з банками, областю, власниками тепломережі та Нафтогазом, щоб домовитись про реструктуризацію
заборгованості.

3. Пріоритетним і терміновим зараз є пошук гаранта по оплаті Світловодськпобутом заборгованості за газ Нафтогазові, а це близько 7-ми мільйонів гривень.

Шукаємо всі можливі рішення, лише б включили якомога швидше тепло».

Тож історія на цьому не закінчується, слідкуємо за ситуацією та сподіваємося, що #теплобуде.

Тетяна Іванова
#теплобуде! — обнадійливе гасло, з яким нардеп Олесь Довгий допомагає Світловодську відновити у домівках тепло

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF