---
Суспільство

В Олександрівці презентували книги про музичні родини і чумацькі пісні

В Олександрівці презентували книги про музичні родини і чумацькі пісні
4 жовтня в Олександрівському районному краєзнавчому музеї відбулася презентація відразу двох книг, виданих цього року у Кропивницькому. Обидві мають відношення до Олександрівщини.
Колективна монографія «Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур» видана за підтримки Українського культурного фонду. У ній надруковані праці дослідників з Польщі, США, Франції, Великої Британії, Ізраїлю, Російської Федерації та України. Серед них і праця директора Олександрівського районного краєзнавчого музею Василя Білошапки «Росцішевські та Грабовські — сусіди й родичі Шимановських на Чигиринщині». Адже видатний польський композитор Кароль Шимановський народився в селі Тимошівці Олександрівської волості Чигиринського повіту Київської губернії. Шимановські неодноразово бували в містечку Ставидлах, селах Бандуровому, Голиковому, Івангороді та інших населених пунктах Олександрівського району. У книзі вміщено багато ілюстрацій, зокрема й унікальні фото, що зберігаються у бібліотеці Варшавського університету у Польщі.

Презентували також етномузичну збірку Олександра Терещенка «Чумацькі пісні передстепового Правобережжя». Основну частину збірки складають 150 чумацьких пісень, записані автором та його колегами на схилку ХХ – початку ХХІ століть у Кіровоградській області, на півдні Черкаської, заході Дніпропетровської областей від місцевих старожилів. Матеріали охоплюють понад 70 населених пунктів з 23 адміністративних районів. Абсолютна більшість творів публікується вперше. Твори подано у численних локальних версіях і множині виконавських варіантів. Олександрівський район у збірці представлений чумацькими піснями, записаними у Несватковому, Підлісному, Красносілці, Поселянівці, Івангороді, Родниківці, Розумівці, Старій Осоті, Трилісах, Ясиновому, Ясинуватці. Цінність матеріалів, задокументованих у фольклорних експедиціях кінця ХХ століття від сільських старожилів, є очевидною: народнопісенні твори, зафіксовані від інформантів 1910-х, 1900-х і навіть 1890-х років народження, сьогодні вже забуті через неухильне згасання традицій. Видання книги здійснене за сприяння «Центру розвитку національних культур «Єдина родина», Музею музичної культури імені Кароля Шимановського, Лабораторії етномузикології Національної музичної академії України П.І.Чайковського та управління культури і туризму міської ради міста Кропивницького за підтримки Українського культурного фонду.

В Олександрівському районному краєзнавчому музеї презентації відкрив його директор Василь Білошапка. Він розповів про олександрівський слід у цих виданнях. Зокрема про те, що у ХІХ столітті чумакували в селі Івангороді, а села Несваткове і Гайове у ХVІІІ столітті лежали на чумацькому шляху, і їхня історія починалась з корчем, де полюбляли зупинятися чумаки. Директор Кропивницького
міського музею музичної культури імені Кароля Шимановського Олександр Полячок більш детально говорив про нові книги. Присутні побачили відео та слайдові презентації цих видань. Олександр Полячок подарував ці та інші книги для бібліотек Олександрівщини, дитячої музичної школи та районного краєзнавчого музею.

Родзинкою заходу став виступ фольклорного ансамблю «Млиночок», що діє при Кропивницькому міському музеї музичної культури імені Кароля Шимановського. Репертуар колективу складається з традиційних народних пісень Кіровоградської і сусідніх областей, записаних переважно фольклористами з Кропивницького Ніною Керімовою, Наталією та Олександром Терещенками. Учасники ансамблю регулярно здійснювали фольклорні експедиції в села, записували та вивчали традиційну музичну культуру. Пісні виконувалися «Млиночком» у так званій автентичниій манері. «Млиночок» виконав в Олександрівці пісні, записані в Красносілці, Несватковому, Підлісному та Поселянівці Олександрівського району.

В Україні було проведено по 10 презентацій цих видань. Колективна монографія «Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур» крім Олександрівки була представлена у Києві, Харкові, Кропивницькому, Львові, Одесі, Дніпрі, Черкасах, Тимошівці і Кам’янці Черкаської області. Етномузична збірка Олександра Терещенка «Чумацькі пісні передстепового Правобережжя» презентувалася в Олександрівці, Кропивницькому, Дніпрі, Черкасах, Києві, Кам’янці, Кривому Розі.

Василь Білошапка
В Олександрівці презентували книги про музичні родини і чумацькі пісні
В Олександрівці презентували книги про музичні родини і чумацькі пісні
В Олександрівці презентували книги про музичні родини і чумацькі пісні
В Олександрівці презентували книги про музичні родини і чумацькі пісні

"ВК" у PDF