Олександрівський район
Суспільство

Фест господинь у Підлісному: весільна кухня, обряди і народний спів

Фест господинь у Підлісному: весільна кухня, обряди і народний спів
Уже другий рік поспіль найкращі господині Олександрівського району з’їжджаються на районний фест господинь, щоб поділитися уміннями, перейняти досвід та визначити найкращу. Відбувалося це дійство у святковий день — свято Преображення Господнього (Другий Спас) — 19 серпня. Того серпневого вечора у Підлісному біля сільського Будинку культури господині зібралися з короваями, весільними стравами та обрядами, адже темою свята було весілля.
До фесту готувалися заздалегідь. Територія сільського Будинку культури перетворилася на справжнісіньке сільське подвір’я з криницею з журавлем та вуликами-дуплянками, зі старим возом та млином, імпровізованими лавками з колод та солом’яних тюків (які на свято надав Григорій Ніколенко), а також з весільною брамою. Усе це зроблено умілими рукам місцевого жителя Миколи Тимофієнка та сім’ї Олександра і Валентини Петренків. На сцені красувалося весільне гільце в калині, квітах, колосках та цукерках, українська піч та стіл, що чекав учасників дійства.

Поруч у сільському парку розмістилася дитяча зона з батутами, тиром, дартсом, що викликала величезне захоплення у дітвори. Гості, що прибували на свято, із захопленням зупинялися біля фотозони, яку створила Підлісненська сільська бібліотека, пропонуючи на огляд краєзнавчий проект «Весільне Підлісне в обличчях і людях». Люди розглядали старі фото з весіль односельців, шукали знайомих, пропонували доповнити колекцію зі своїх фотоальбомів.

На весільний фест господинь зібралися колективи Підлісненського, Букварського, Красносільського сільських Будинків культури, Поселянівського, Новоосотського сільських клубів, Кримського, Іванівського клубів-бібліотек, фольклорний колектив Бандурівського сільського Будинку культури «Бандурівна», Голиківський вокальний ансамбль «Родина» (що якраз і посів І місце у конкурсі), вокально-інструментальний ансамбль «Вищеверещаківські козаки», гурт «Імпреза» Олександрівського районого Будинку культури.

Розпочалося свято із запросин підлісненської молодої (Наталя Колісник) та її дружки (Тетяна Галушка) на хліб-сіль, коровай та весілля. Дівчата роздавали гостям весільні букетики, посмішки і гарний настрій під чудовий виступ гурту «Імпреза». А далі ведучі свята — підлісненські кумасі (Наталя Галушка й Антоніна Тимофієнко) познайомили всіх присутніх з учасниками конкурсу, конкурсною програмою та складом журі. Цьогоріч програма складалася з таких конкурсів: «Весільний коровай», «Весільний обряд» та «Весільний стіл». Милували око, дивували, захоплювали весільні короваї господинь, поруч можна було побачити і весільну випічку: шишки, голубів, праника, борону, лежінь, бо хліб відігравав не останню роль у весіллі. Звучали весільні пісні, розкривали українську самобутність обряди. Підлісненські господині Ірина Кулинка, Ганна Унгул, Надія Шевченко продемонстрували обряд випікання короваю. Зачарував, вразив і торкнув до глибини душі обряд покривання нареченої, який провели аматори Букварського сільського Будинку культури під керівництвом Олени Ткаченко.

На завершення дійства, як і годиться, ділили весільні короваї. Завдяки фінансовій підтримці місцевого фермера, усі охочі мали змогу поласувати смачнющою гречаною кашею, яку приготувала Ольга Гульшина. І яке ж весілля без танців. До ранку звучали весільні пісні, до ранку ноги гостей відбивали польку. Уміємо ми готувати і гостей зустрічати.

Сніжана Парієнко

"ВК" у PDF