---
Суспільство

Знам’янський «Dancing in the street» відкрив місту нові таланти

Знам’янський «Dancing in the street» відкрив місту нові таланти
В одному з попередніх номерів ми розповідали про пісенний конкурс «Караоке м.Знам’янка», одразу за ним з’явився танцювальний — «Dancing in the street», який тривав протягом липня і фінішував 6 серпня. Як виникла ідея конкурсу, яка його мета, хто були учасниками та тренерами і як все відбувалося, розповідає член громадської організації «ФРІ Знам’янка», один з організаторів конкурсу Віталій Зайченко.
Цей молодіжний проект — це більше наш з дружиною Крістіною подарунок дітям і підліткам, щоб трохи відірвати їх від телефонів, комп’ютерів, заохотити до саморозвитку, надати змогу показати свої таланти, а також побороти свої страхи перед публікою, — розповідає Віталій.

Ведучими і тренерами була молодь. «Dancing in the street» був написаний, як то кажуть, «на коліні» і планувався більше для «двору», але вже після публікації у соціальній мережі посту про кастинг, я побачив велику зацікавленість як маленьких, так і дорослих мешканців нашого міста. Танцівники охоче йшли на перший відбір, а ті, хто лише прийшов і подивився, то зрозумів, що це дуже класно і незвично. Тому і не дивно, що захотіли спробувати свої сили багато учасників.

І, зважаючи на прохання мешканців міста, ми провели другий кастинг, але вже в іншому мікрорайоні. Таким чином проект охопив велику кількість людей і учасників стало ще більше, а дворовий проект переріс у достатньо серйозне молодіжне шоу, якого з нетерпінням чекали знам’янчани. Більше половини конкурсантів вийшли на наш імпровізований паркет взагалі вперше, але показували класний рівень. На моє запитання: «Займаєтесь десь?» відповідали: «Ні, вдома тільки танцювали, навчаємось по відео з мережі». Я був в шоці... І в мене виникло дуже велике запитання: чому таких самородків досі не помітили і чому їх не запрошують на міський загал?

Проект тривав протягом липня, усього відбулося 2 кастинги і фінал 6 серпня. За період кастингів було відібрано близько 40 учасників від 5 до 18 років. У фіналі змагалися 5 команд і 31 учасник (не всі «дійшли» до фіналу, бо поїхали з батьками на відпочинок). Нашими тренерами (вони ж і журі) стали Лілія Зосімова, Ольга Омельяненко, Максим Гончаренко, Анастасія Литвин, Катерина Кулікова, які не набагато старіші від конкурсантів — їм від 15 до 18 років і вони вперше у своєму житті приміряли це високе звання тренера, хоч кожен із них не один рік професійно займався танцями. Далі ставало все цікавіше і цікавіше. Після завершення кастингів кожен тренер набрав свою команду. За умовами конкурсу, у фіналі тренер повинен був продемонструвати загальний танець своєї команди. Хотілося б відзначити, що таке завдання було дещо складним, адже за тиждень тренер мав врахувати особливості кожної дитини і поставити хореографічну постановку. Хочу додати, що, готуючись самотужки до фіналу, тренерів і їхніх вихованців настільки зацікавив проект, що вони створювали відеоролики, фотоколажі і вели прямі ефіри з тренувань. Щоб завести публіку, кожен кастинг і фінал ми розпочинали зі своєрідного
флешмобу, який проводила як моя дружина Крістіна разом з членами нашої молодіжної організації «ФРІ Знам’янка», так і я іноді підключався до цього дійства (ну як же ж без мене!). А під час фіналу ми, організатори, були в приємному шоці від побаченого: виступи команд були костюмовані, з використанням реквізиту і в самому танці був певний сюжет. Щодо переможців, то у нас виникла цікава ситуація. У фіналі неочікувано для всіх тренери віддали рівні голоси командам-суперницям. Зважаючи на це, ведуча Олександра Гвоздик оголосила спеціальний батл, але вже між тренерами. У підсумку за результатами оплесків глядачів ми так і не змогли обрати одного переможця, тому що в цей день всі були неперевершені! Подарунком для всіх присутніх став виступ фіналістів і переможців всеукраїнських
та міжнародних змагань з бальних танців, учасників бального спортивного клубу «Фурор Данс» Івана Вустілки та Ольги Винник. Серед глядачів на заході були також присутні відомі не тільки в нашому місті, а й в Україні хореографи-професіонали: керівниця дитячого зразкового хореографічного колективу «Веселка» міського Палацу культури Тетяна Часник та керівниця бального спортивного клубу «Фурор Данс» Аліна Вустілка, які були вражені рівнем виступу дітей. У своїх виступах вони висловили такі важливі для кожної дитини слова підтримки у їхніх починаннях та побажали їм не зупинятися на досягнутому. Який же конкурс без подарунків. Після
завершення фіналу усі учасники і зіркові тренери отримали подарунки від нашої родини. Зважаючи на реакцію глядачів, зі спілкування
з присутніми, батьками танцівників ми зробили висновок, що такі незвичні заходи викликають велику зацікавленість. Тому я хотів би повторити слова глядачів, які звучали в той день:

Діти, ви всі разом робите гарну справу. Займайтеся спортом, розвивайте свої здібності, не зупиняйтеся і рухайтесь вперед.
Ви всі класні, позитивні і креативні! Такі успіхи дітей міста надихають нас продовжувати далі і не зупинятися на досягнутому.
У нас багато планів, задумів ще більше! Наші ідеї, як ми неодноразово переконуємося, користуються великим попитом, зокрема, в інших громадських організацій. І це дуже приємно, адже у такий спосіб ми надихаємо оточуючих до активності на благо нашої Знам’янки!


Тетяна Юганова
Знам’янський «Dancing in the street» відкрив місту нові таланти

"ВК" у PDF