---
Суспільство

Знову грала гармошка у Новгородці

Знову грала гармошка у Новгородці
Уперше в поточному році, з ініціативи голови районної організації ветеранів України Івана Орла 3 серпня по вулиці Вишневій, що в селищі Новгородці, відбулася святкова програма «Киньте все — гармошка грає». Такий захід Іван Миколайович проводить з 2016 року, і не тільки в районі, а й за його межами. У Новгородці він відбувся уже ввосьме.
Гармонь — це народний інструмент, якому завжди була відведена особлива роль. Вона була і залишається одним із найулюбленіших
інструментів українців. Гармонь звучала скрізь: на весіллях, іменинах, проводах до армії та інших святах. З нею закохувалися,
одружувалися, сумували, зустрічали з далеких шляхів дорогих серцю людей. Аби не стихали її чарівні звуки, залюблені у музичне мистецтво гармоністи зберігають та популяризують гру на цьому музичному інструменті.

Тож цього сонячного дня запальні звуки гармоні лунали, закликаючи всіх долучитися до свята і поринути в захоплюючу атмосферу музичного мистецтва. Гармоністи Іван Орел та Петро Осавелюк з Новгородки й Анатолій Гоменюк з Долинської дарували присутнім свою творчість і неабияке вміння володіти цим музичним інструментом. Весела і швидка, мелодійна і жаліслива музика, яка лунала з тихого перебору клавіш, полонила всіх. Гарні мелодії, спів і підспівування наповнили свято змістом, присутні під звуки гармошки неодноразово пускалися в запальний танок.

Між виступами гармоністів звучали пісні різної тематики у виконанні гурту «Горицвіт» у складі Івана Орла, Миколи та Любові Кривенків, Ніни Смаглій, Євгенія Остаповця, Таміли Костенко та Ярослава Дудніка. Свої ліричні та патріотичні твори читали місцеві поети — члени літературного клубу «Світоч» Галина Черкас, Віра Кіяшко та Іван Орел. Долучилися до виступів і аматори слова Марія Кривенко, Раїса Бахарьова, Олександра Остаповець. Свій талант новгородківцям дарував і гурт «Калина» з Долинської — подружжя Євдокія і Анатолій Гоменюки. Глядачі аплодували солістам Ярославу Дудніку та Миколі Кривенку. А авторську пісню про сало у виконанні Івана Орла і Таміли Костенко новгородківці неодноразово викликали на біс. Щиро підтримували учасників і слухачі вищої народної школи та її керівниця Валентина Григір.

Свято із гучною назвою «Киньте все — гармошка грає» вирувало піснями і танцями близько двох годин і зібрало своїх шанувальників,
що невтомно підтримували самодіяльних артистів оплесками. За словами організаторів, така святкова програма буде і надалі проводитися на Новгородківщині та за її межами.

Ольга Лісова
Знову грала гармошка у Новгородці
Знову грала гармошка у Новгородці

"ВК" у PDF