Світловодський район
Суспільство

Бібліотекарка та соцпрацівниця за покликом душі — Оксана Оксенюк

Бібліотекарка та соцпрацівниця за покликом душі — Оксана Оксенюк
Оксана Оксенюк мешкає у селі Павлівці Світловодського району і знана між людьми як бібліотекарка та соцпрацівниця. Безвідмовна, старанна в роботі, доброзичлива і по-особливому чуйна до людей — так характеризували нам її підопічні територіального центру соціального обслуговування Світловодського району і відвідувачі Павлівської сільської бібліотеки, де зараз працює жінка.
Оксана Василівна Оксенюк народилася у Світловодську 27 квітня 1978 року, у 1995 році закінчила загальноосвітню школу №1, а у 1997 році — Світловодський технікум радіоелектронного приладобудування і здобула професію економіст підприємства. У 2000 році влаштувалася бібліотекаркою у Світловодський міський Палац культури, де зрозуміла, що знайшла справу до душі і хоче продовжити працювати в цьому напрямку: «Мені важливо, що я знайшла роботу, яку люблю. Звісно, зробила висновок, що професію треба обирати не за престижністю, а за покликом серця». Колишня директорка Світловодської районної дитячої бібліотеки Олена Мостова, яка також розгледіла талант Оксани Василівни у бібліотечній справі, запропонувала жінці вступити до Харківської державної академії культури на факультет книгознавство та інформаційні технології, який Оксана закінчила в 2007 році та отримала спеціальність бібліотекар-бібліограф. «Коли ліквідували бібліотеку в міському Палаці культури у 2004 році, я перейшла працювати у шкільну бібліотеку Світловодської спеціалізованої загальноосвітньої школи №7, з 2013 до 2014 працювала у Світловодському районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді — соціальною працівницею. У Павлівській загальноосвітній школі кожної середи проводила різноманітні заходи з дітьми – читала лекції та вела бесіди про здоровий спосіб життя. Діти до сих пір пам’ятають мене і вітаються всюди, де тільки зустрінемося. Рада, що ми продовжуємо спілкуватися, значить я робила усе правильно і дітям було цікаво», — посміхається Оксана Василівна, з трепетом згадуючи про той час роботи.

Працює Оксана Василівна з 2016 року і до сьогодні соціальною працівницею відділення денного перебування у територіальному центрі соціального обслуговування Світловодського району, а півроку тому змогла поєднати роботу соцпрацівниці з бібліотекарською справою у Павлівській сільській бібліотеці.

На обліку територіального центру перебуває 167 осіб з Вільного і Павлівки. У мої обов’язки входить надавати соціальні послуги людям похилого віку, людям з інвалідністю, одиноким, учасникам бойових дій та учасникам АТО. У відділенні денного перебування є послуги соціальної адаптації, а також допомагаємо в аналізі життєвої ситуації. Налагоджена співпраця територіального центру з бібліотекою. Для моїх підопічних територіального центру третій рік поспіль в бібліотеці діє університет третього віку, де я провожу заняття на факультетах: корисні поради, здоровий спосіб життя, кулінарія, православно-фольклорний, право, психологія, прикладне мистецтво, садівництво, літературознавство. У майбутньому планується відкриття факультету комп’ютерної грамотності, наразі Павлівська сільська рада працює у вирішенні питання з наданням комп’ютерної техніки та підключення бібліотеки до інтернету. Завдяки мережі Інтернет готуюся до усіх заходів, збираю відповіді на питання, які цікавлять людей, виготовляємо разом з підопічними поробки — квіти з цукерок, витинанки та інше. Зараз готую презентацію на День сім’ї, а от на День вишиванки плануємо створити виставку вишитих сорочок різних поколінь від родини Паші Андріївни Берест та її доньки Тетяни Берест, Наталії Миколаївни Олійник та Євдокії Андріївни Малій.

Підопічні щиро дякують за нагоду урізноманітнити життєві будні директорці територіального центру соціального обслуговування Світловодського району Дарії Ільїній та наполегливій трудівниці Оксані Оксенюк, яка завжди приділяє увагу людям, вміє зацікавити, створити гарний настрій і уважно вислухати, що не менш важливо у спілкуванні з людьми поважного віку.

У вільний від роботи час я приділяю увагу своїй одинадцятирічній донці Марії, яка є відмінницею Павлівського НВО, бере участь у шкільних заходах, відвідує гуртки з танців та вокалу і багато читає. Разом з Машею маємо спільне хобі на двох — малюємо картини по цифрах та створюємо алмазні вишивки. (Мама вже робила виставку картин доньки у фойє Павлівського сільського Будинку культури, і зараз вони продовжують поповнювати власну колекцію робіт).

У суботу, 27 квітня, Оксана Оксенюк святкуватиме свій день народження, який зазвичай проходить у колі найрідніших: доньки Марії, сестри Ольги і батьків — Ніни Григорівни та Василя Олександровича Крусірів.

Редакція газети «Вісник Кіровоградщини» бажає, щоб добрі справи Оксани Оксенюк множилися, найкращі задуми — збувалися, а оточуючі цінували щоденну працю.

Альона Зозуля
Бібліотекарка та соцпрацівниця за покликом душі — Оксана Оксенюк
Бібліотекарка та соцпрацівниця за покликом душі — Оксана Оксенюк

"ВК" у PDF