Онуфріївський район
Суспільство

Акція «Зелене подвір'я школи»

Акція «Зелене подвір'я школи»
Дерево, вирощене твоїми руками, -
це ти, твоя працьовитість і майстерність.
В.О.Сухомлинський
Виступаючи на засіданні педагогічної ради школи в 1964 році з інформацією «Про проведення тижня Саду», В.О. Сухомлинський рекомендував класним керівникам 5-7 класів домогтися, щоб кожен учень висаджував не менше двох плодових дерев, 8-10 класів - не менше трьох. У неділю, 21 листопада 1954 року, зазначалося у рішенні педради, оголошувався загальношкільний недільник. У цей день планувалося посадити на території школи 50 фруктових дерев, а на вулицях селища – 300 декоративних.
Учителі НВК «Павлиська ЗШ І-ІІІ ст. - ліцей ім. В. О. Сухомлинського», взявши зерна безцінного досвіду свого наставника, який постійно твердив, що «середовище, яке оточує дитину, це передусім природа з її безмежним і невичерпним багатством явищ», навчають своїх вихованців спілкуватися з природою, вчать бачити красу рідного краю і примножувати її, відчувати радість посадженого власними руками дерева.

Велика шкільна родина цієї весни взяла найактивнішу участь у проведенні акції «Зелене подвір'я школи». Зроблена велика робота з озеленення та благоустрою її території. Учителі початкових класів, біологи, класні керівники, пам'ятаючи слова видатного педагога про те, що “дитина-трудівник, підліток-трудівник бачить людей зовсім не так, як той, хто не знає справжньої праці”, звернулися з проханням до учнів та їхніх батьків взяти активну участь у проведенні акції. Протягом місяця школярі приносили найрізноманітніші багаторічні квіти: тюльпани, нарциси, півонії, хризантеми, ромашки, лілії, гладіолуси, іриси, флокси, хосту, троянди, кущі кампсісу, які й були висаджені на клумбах на території школи. Крім квітів діти принесли кущі малини, аґрусу, смородини, йошти, калини.

Особливу активність виявили учні 3-4-х класів (класні керівники Людмила Роскос, Вікторія Жаленко, Катерина Берун, Клавдія Болбас). Охоче долучилися до участі в акції й учні 5-8-х класів (класні керівники Тетяна Роскос, Аліна Сокуренко-Петрова, Світлана Залюбовська, Людмила Ковальова, Володимир Нестеренко, Ольга Козленко, Олена Гусельнікова, Наталія Олександрівна Сіра). Не стояли осторонь і старшокласники (класні керівники Людмила Марченко, Тетяна Кравченко, Маргарита Головченко, Аліна Шевченко, Альона Салікова, Марина Скорик, Наталія Іванівна Сіра). Шкільний розарій, закладений з нагоди 95-річчя з дня народження В.О. Сухомлинського, поповнився новими кущами троянд, які придбали випускники школи. Дев'ятикласники разом зі своїми класними керівниками висадили розкішні кущі самшиту на алеї, якою щодня крокують у країну знань учні початкових класів. До цієї справи активно долучилися й учні 4-х класів.

Під керівництвом вчителя біології, колишнього учня В.О. Сухомлинського, Володимира Нестеренка у перші квітневі дні на території школи було висаджено кущі самшиту, калини, кипарисника, різні сорти ялівця та туї західної. Старшокласники разом з працівниками школи висадили 30 саджанців вишень, абрикос, аличі та слив, які принесли вихованці з власних садів.

Традиційно щороку наші першокласники висаджують у саду Матері, який був закладений В.О. Сухомлинським ще в 1953 році, саджанці фруктових дерев. Не стояли осторонь цієї хорошої справи і першокласники Нової української школи. 58 наймолодших наших школярів разом зі своїми вчительками Оленою Мельниченко, Іриною Макаренко та Горпинко, батьками, дідусями та бабусями висадили у саду Матері 25 саджанців різних сортів яблунь та персиків.

Учасники Всеукраїнського педагогічного практикуму «Світ творчості» директорів обласних еколого-натуралістичних центрів за темою «Використання інноваційних ідей В.О. Сухомлинського у вихованні громадянина-патріота та формуванні європейських цінностей молоді в новому освітньому середовищі позашкілля» теж активно долучися до участі в акції «Зелене подвір’я школи». Директори станцій юних натуралістів з 19 областей України під безпосереднім керівництвом директора Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді (м.Київ) Володимира Вербицького придбали 30 кущів самшиту і з любов’ю висадили їх на території нашого навчального закладу.
Колишній випускник школи Володимир Томило люб’язно подарував саджанці різних сортів малини, смородини та кущі полуниць. А житель с. Попівка Євгеній Залоїло – саджанці персиків.

У кожного нашого класного колективу є свій куточок краси. Для одних це - Зелений клас, для інших - сад Матері, розкішні кущі троянд, Зелена галявина, Бузкова, Дубова, Каштанова, Горобинова, Самшитова алеї чи просто куточок лісу на території школи, куди приходять школярі ранньої весни, щоб помилуватись пролісками чи білими конваліями. Тут вони вчаться бачити, розуміти мову і музику природи. Тут вони працюють, відпочивають, примножують красу своїми руками.

Користуючись нагодою, висловлюю слова найщирішої подяки всім нашим вихованцям, їхнім батькам, вчителям та працівникам школи, які докладають значних зусиль для збереження та примноження традицій школи, започаткованих нашим великим Учителем. Колективна праця, наші спільні зусилля, «стають смислом життя, джерелом натхнення і радості колективу й особистості».

Валентина Деркач,
директорка НВК «Павлиська ЗШ І-ІІІ ст. - ліцей ім. В. О. Сухомлинського».
Акція «Зелене подвір'я школи»
Акція «Зелене подвір'я школи»
Акція «Зелене подвір'я школи»
Акція «Зелене подвір'я школи»
Акція «Зелене подвір'я школи»
Акція «Зелене подвір'я школи»

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF