Онуфріївський район
Суспільство

Онуфріївська ДЮСШ «Юність» та її директорка Світлана Робота

Онуфріївська ДЮСШ «Юність» та її директорка Світлана Робота
Онуфріївська ДЮСШ «Юність» районної організації ВФСТ «Колос» ось уже 18 років успішно діє у дев’яти населених пунктах Онуфріївського району. Її очолює директорка Світлана Робота, яка окрім цього є тренеркою з тенісу, депутаткою Павлиськоі селищної ради, в якій очолює комісію з питань освіти, культури та молодіжної політики, також входить до складу громадської ради при Онуфріївській райдержадміністрації і виступає у складі вокального ансамблю «Павлишанка».
Світлана Михайлівна народилася і живе у селищі Павлиші Онуфріївського району, училася у місцевій школі, де в молодших класах її навчав Василь Сухомлинський. І сьогодні в музеї зберігаються казки, які складала маленька Світлана. Вона добре пам’ятає, як Василь Олександрович постійно виводив учнів у ліс та на галявини, щоб більше часу проводили на повітрі та в русі. Фізкультуру школярам викладав Іван Малолітко (майбутній народний депутат України ІІІ скликання), який постійно проводив різноманітні ігри та змагання. Тож активне дозвілля було природним для дітей, а батьки складалися та купували волейбольні сітки, і хлопці та дівчата грали майже на кожній вулиці. Таке активне спортивне життя сприймалося як належне. Школярка брала участь у змаганнях з волейболу, баскетболу, настільного тенісу і разом з командою їздила на районні та обласні змагання. Продовжила грати у волейбол та баскетбол і під час навчання у виші.

Педагог за освітою, Світлана Робота у 1999 році стала директоркою підліткового клубу «Юність» профспілки колгоспу ім.Комінтерну, що діяв на базі Павлиської школи ім. В.О. Сухомлинського, в якому працювали творчі колективи і спортивні гуртки. Саме тут почав працювати перший у Павлиші, єдиний у районі тренер з дитячого футболу — Олександр Григорович Лимонченко, на честь якого згодом у селищі назвали стадіон. Після реорганізації колгоспу підлітковий клуб перейшов у підпорядкування райкому профспілки АПК, а в 2001 році разом з головою райкомунпрофспілки АПК Людмилою Дуднік Світлана Робота працювала над реорганізацією підліткового клубу у дитячо-юнацьку спортивну школу, засновником якої стала районна організація ВФСТ «Колос», — і ось уже 18 років ДЮСШ «Юність» працює в районі. На сьогодні більше 40 випускників спортшколи навчаються на факультеті фізичного виховання та працюють у галузі спорту, а чотири вихованці Онуфріївської ДЮСШ нині є тренерами-викладачами ДЮСШ у своїх селах — це Максим Зубков, Олександр Ісмайілов, Ростислав Кохно, Марина Карлош.

За роки роботи школи її вихованці брали участь у всіх обласних змаганнях під девізом «Хто ти, майбутній олімпійцю», у всеукраїнських іграх з футболу «Золотий колосок» серед сільських ДЮСШ. Волейболісти Онуфріївщини протягом восьми років посідають призові місця серед районних ДЮСШ «Колос». Також вихованки Камбурліївського відділення й вихованці Успенського відділення (колишній тренер — Михайло Громов, який пропрацював у ДЮСШ 15 років, нинішній — Євгенія Ісмайілова) чотири роки поспіль брали участь у всеукраїнських іграх з волейболу у Скадовську Херсонської області. У 2018 році у Скадовську команда юнаків Успенського і Камбурліївського відділень посіла ІІІ місце серед дванадцяти обласних команд і в 2018-2019 роках їздила на чемпіонат України «Дитяча ліга». І хоч призового місця волейболісти Онуфріївщини не посіли, та діти побачили інший рівень гри, а їхні тренери поспілкувалися з колегами і запозичили нові прийоми. Сьогодні збірна команда ДЮСШ, в основному складі якої вихованці Успенського відділення, готується до поїздки на всеукраїнські ігри з волейболу.

У 2017-2018 роках вихованці «Юності» брали участь у чемпіонаті України з легкої атлетики, де Олександр Зикович завдяки найкращому результату на дистанції 1500 м увійшов до складу збірної команди Кіровоградської області; зараз хлопець навчається на факультеті фізичного виховання в Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка. У 2005-2009 роках вихованці Зибківського відділення гирьового спорту брали участь в чемпіонатах України, з них вісім силовиків виконали І дорослий розряд, чотири вихованці стали кандидатами в майстри спорту, а два — майстрами спорту. Тренував їх Віктор Гніденко, який вийшов на заслужений відпочинок.

На сьогодні у школі займається 319 дітей. Відділення ДЮСШ школи діють у дев’яти населених пунктах району, де на базі загальноосвітніх шкіл працюють тренери, здебільшого це вчителі фізкультури. Зараз у школі представлені ігрові види спорту: волейбол, футбол, настільний теніс, а також легка атлетика, яка діє на базі Камбурліївської школи (тренер Максим Зубков). До Нового року легкоатлетичне відділення працювало і на базі Павлиської школи: тренер Сергій Робота підготував юних спортсменів, тож вони братимуть участь у квітні у чемпіонаті області з легкої атлетики, а також у легкоатлетичному кросі в Олександрівці. На базі Млинківської школи до листопада минулого року працював тренер з десятирічним стажем успішної роботи Іван Шуліка. Щодо легкої атлетики, то вихованці відділення два роки поспіль беруть участь у чемпіонаті України, представляючи Кіровоградську область. Зараз важко знайти тренера-фахівця з легкої атлетики, тож у 2018-2019 роках школа взяла курс розвивати інші види спорту, відкривши нові відділення.

Так, працюють чотири відділення волейболу: Камбурліївське (тренер Максим Зубков), Успенське (Євгенія Ісмайілова), Млинківське (Юрій Чубаров), Онуфріївське (Ростислав Кохно). Саме Млинківське й Онуфріївське відділення утворені в цьому навчальному році. Футболом займаються у Деріївці (тренер Володимир Засікан), Онуфріївці (Григорій Винник), а з 1 березня цього року відділення запрацювало у Павлиші (тренер Василь Яковенко). Настільним тенісом з дітьми Вишнівців і Зибкового займається Марина Карлош, у Павлиші заняття веде Світлана Робота.

Школа фінансується з місцевого бюджету, а отже підтримка райдержадміністрації є важливою, дирекція ВФСТ «Колос» надає зал для тренувань в Онуфріївці та методичний кабінет, закупила оргтехніку, спортивну форму та інвентар для частини команд. Велика частка допомоги в організації діяльності спортивних відділень належить сільським головам. Допомагають в організації поїздок на змагання високого рівня і меценати. Світлана Робота вдячна усім без виключення, хто долучається до розвитку спорту в районі і допомагає спортшколі.

Як депутатка Павлиської селищної ради Світлана Михайлівна опікується питаннями спорту в Павлиші. Сама бере участь у спортивних змаганнях серед дорослих. Так, на змаганнях до дня фізичної культури і спорту доросла команда селища, у складі якої серед інших учасників були Світлана Робота і селищний голова Ірина Антонова, посіла ІІ місце в районі, також Світлана Михайлівна представляла район на обласній спартакіаді у складі команди депутатів Онуфріївщини. Окрім спорту у житті Світлани Роботи з дитинства присутня музика і пісня: уміє грати на баяні, любить співати і з 2000 року співає у колективі «Павлишанка».

«ВК» бажає Онуфріївській ДЮСШ розвитку та спортивних перемог, а її директорці — наснаги та невичерпної енергії!

Тетяна Юганова
Онуфріївська ДЮСШ «Юність» та її директорка Світлана Робота

"ВК" у PDF