---
Суспільство

Виборці віддали перевагу Володимиру Зеленському

Виборці віддали перевагу Володимиру Зеленському
За офіційними даними Центральної виборчої комісії на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року жителі України, зокрема і виборці 102-го виборчого округу (Знам’янський, Новгородківський, Олександрівський, Онуфріївський, Світловодський райони та міста Знам’янка і Світловодськ), віддали перевагу Володимиру Зеленському.
Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні по Україні, — 18 863 372.

За 99,86% опрацьованих протоколів за Володимира Зеленського в Україні проголосували 5 702 767 (30,23%) виборців, за Петра Порошенка — 3 009 652 (15,95%), за Юлію Тимошенко — 2 527 452 (13,39%), четверте місце віддали Юрію Бойку — 2 202 802 (11,67%), на п’ятому місці — Анатолій Гриценко — 1 304 568 (6,91%), на шостому — Ігор Смешко — 1 139 372 (6,04%), на сьомому — Олег Ляшко — 1 033 761 (5,48%) голосів.

За Володимира Зеленського проголосували 30 492 (34,78%) виборців 102-го виборчого округу, за Юлію Тимошенко — 16 115 (18,38%), третє місце віддали Юрію Бойку — 9 587 (10,93%), четверте — Петру Порошенку — 9 164 (10,45%), на п’ятому місці — Олег Ляшко — 6 898 (7,87%), на шостому — Ігор Смешко — 5 499 (6,27%), на сьомому — Анатолій Гриценко — 3 454 (3,94%) голосів.

Усього в окрузі 140 301 виборців, взяли участь у голосуванні 87 594 громадян.

21 квітня 2019 року відбудеться другий тур виборів Президента України

Перевірити, чи є ви у списку виборців, можна в електронному вигляді в Державному реєстрі виборців або у відділі ведення Державного реєстру виборців органу місцевого самоврядування чи місцевої державної адміністрації.

Виборці, які з певних причин не проживають за місцем реєстрації, згідно із законом мають можливість обрати іншу дільницю для голосування. Причому зміна місця для голосування у першому турі виборів не позбавляє необхідності повторити цю процедуру перед другим туром.

Для цього необхідно прийти до Державного реєстру виборців та подати до нього спеціальну заяву і документи, які засвідчують підстави зміни місця голосування. Це можуть бути довідки з навчання, місця роботи, документи на право власності або оренду житла, документи про робоче відрядження, путівка до санаторію, тощо. Звісно, прийти потрібно з паспортом. У результаті громадянин отримує посвідчення про тимчасову зміну місця голосування, яке діє одноразово.

Нагадуємо, що відповідно до ч.3 ст. 274 Кодексу адміністративного судочинства України позовну заяву про уточнення списку виборців може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування. Відповідно до п.3 Закону України «Про вибори Президента України» у день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться.

Ідучи на вибори, важливо пам’ятати, які повноваження належать до сфери впливу Президента.

Повноваження Президента України
Одна з головних сфер діяльності Президента — зовнішньополітична. Президент представляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори та укладає міжнародні договори України, приймає рішення про визнання іноземних держав, призначає та звільняє глав дипломатичних представництв України в інших державах та при міжнародних організаціях; приймає вірчі і відкличні грамоти дипломатичних представників іноземних держав.

Друга за рівнем впливовості Президента — військова сфера. Президент є Верховним головнокомандувачем та очільником Ради безпеки та оборони. Він може оголошувати загальну або часткову мобілізацію, вводити воєнний чи надзвичайний стан. Причому введення цих станів має бути затверджене Верховною Радою. Так само, як і проголошення війни або миру із іншими державами: Президент вносить до Парламенту подання про оголошення стану війни, наприклад, а Парламент вже вирішує остаточну долю цього рішення.
Президент також має вплив на кадрові питання. Він призначає двох міністрів — закордонних справ та оборони, вище командування ЗСУ, половину складу Ради Нацбанку та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, а також третину складу Конституційного Суду України. Він може запропонувати Верховній Раді свої кандидатури на голову Служби безпеки та Генпрокурора, проте остаточно їх затверджують народні депутати. Так само, як і Прем’єр-міністра — Президент призначає та відправляє його у відставку за згодою Верховної Ради.

Президент може подавати Парламенту власні законопроекти та вносити їх як невідкладні. Також він підписує ухвалені Парламентом документи. Лише після цього вони набувають чинності. Якщо Президент не погоджується із нардепами, то має право ветувати законопроект і не візувати його. Водночас Рада може подолати вето, якщо 300 депутатів за це проголосують. Стільки ж голосів необхідно, аби внести зміни до Конституції.

Також Глава держави може припинити повноваження Верховної Ради та призначити позачергові вибори до неї, якщо для цього є передбачені законом підстави.

Одноосібно Президент лише присвоює вищі військові звання та вищі дипломатичні ранги, нагороджує державними нагородами, приймає рішення про надання громадянства України або припинення нашого громадянства та здійснює помилування.
А от повноваження регулювати тарифи, підвищувати зарплати, пенсії чи стипендії, гарантувати зміни до Конституції Президент не має.

За матеріалами сайтів cvk.gov.ua та 24tv.ua
підготувала Тетяна Юганова

"ВК" у PDF