---
Суспільство

Єднаймо душі словом Кобзаря

Єднаймо душі словом Кобзаря
9 березня У¬¬країна і світ відзначили 205-у річницю з дня народження Тараса Шевченка. Усі, хто хоче зробити крок за межі шкільної програми, нині може знайти факти про Кобзаря, які ніколи не були на слуху, але які дозволяють поглянути на нашого славетного земляка іншим поглядом. До прикладу: Шевченка зображують задумливим вусатим дідом, а він помер, за нашими мірками, у молодому віці — в 47 років; Шевченко любив модно одягатися і купував дорогий одяг, його знамениті смушева шапка і комір — це не буденний одяг пересічного українця, а столичний петербурзький «шик». Розповідаємо, як вшановували пам’ять Тараса Григоровича на Кіровоградщині.
Зранку 7 березня у Світловодську районна влада провела мітинг з нагоди 205-ї річниці з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Традиційно, біля погруддя Кобзаря, що у парку культури і відпочинку його імені, зібралися усі охочі, аби вкотре згадати неоціненний вклад Тараса Григоровича у розвиток української культури, мистецтва та духовних цінностей. Ведучі заходу Катерина Бутенко та Ольга Тітова наголосили, що наш поет для багатьох народів є прикладом, як треба любити свою Батьківщину, а його «Кобзар» є другою Біблією для українців. Згадали також і віхи його життєвого шляху, який виявився для мислителя доволі тернистим. Заступник голови районної ради Олексій Шаповал, якого запросили до слова, поділився з присутніми своїми знаннями про долю Шевченка: «Він усього досягнув сам, без усілякої підтримки — лише завдяки своєму розуму, енергії. За 13 років, поки він був вільною людиною (хоч і під наглядом жандармерії), він залишив таку спадщину, якою пишається країна і уся світова спільнота. Я думаю, що та культурна спадщина і все те, що він залишив для нас, заслуговує на те, аби пам’ять про нього зберігалася вічно в наших серцях та душах». Згодом учасники зібрання мали змогу підійти до мікрофону, аби прочитати вірші Тараса Шевченка. Знавців поезії Кобзаря знайшлося чимало. Далі присутні приєдналися до флешмобу, масово зачитавши вірш «Любіть Україну — краплиночку раю». Заслужений працівник культури України Надія Татарнікова заспівала пісню «Вітре буйний», зачарувавши усіх присутніх неймовірною енергетикою. На знак пошани до постаті Кобзаря до підніжжя пам’ятника лягли квіти від громади району.

У суботу, 9 березня, громада міста Світловодська приєдналася до всенародного відзначення 205-ї річниці з дня народження поета, художника, політичного та громадського діяча Тараса Шевченка. Зранку біля погруддя Кобзаря у міському парку зібралися громадськість міста та представники влади, зокрема перший заступник Світловодського міського голови Олена Балюк та секретар міської ради Юрій Сапянов. Приєдналася до зібрання і помічник-консультант народного депутата України Олеся Довгого Марина Саакян. Розповіддю про вклад Тараса Шевченка у розвиток нової української літератури та згадкою про етапи його становлення як художника і поета розпочала мітинг ведуча Марія Сущенко. Згодом, як символ пам’яті нащадків про неоціненний внесок Кобзаря, до погруддя присутні поклали живі квіти. До учасників мітингу звернувся Юрій Сапянов, який відзначив неймовірний дар Кобзаря бути пророком, бо ж «щоразу, перечитуючи його твори, знаходимо рядки, які деякий час тому, можливо, були не надто зрозумілими, а сьогодні — актуальні та болючі як ніколи». Потім до мікрофону запросили Зінаїду Білявську та Олеся Неділю, які поділилися з присутніми власними віршованими рядками, присвяченими актуальним проблемам сьогодення.

З нагоди 205-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у залі засідань Олександрівської районної ради зібралися представники влади, трудових колективів підприємств, організацій та установ, громадськості. Перед ними виступив Олександрівський народний аматорський хор Олександрівського міського Будинку культури. Він показав літературно-музичну композицію, в якій прозвучали вірші Тараса Шевченка, пісні на його вірші, твори про Кобзаря. З особливим піднесенням виконали пісню «Реве та стогне Дніпр широкий». Урочистості продовжилися біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Представники влади, в їх числі голова Олександрівської районної ради Григорій Гончаренко та перший заступник голови Олександрівської райдержадміністрації Анатолій Каражбей, поклали живі квіти до підніжжя пам’ятника. Від імені народного депутата України Олеся Довгого квіти до пам’ятника Кобзарю поклала помічник-консультант депутата Катерина Бондаренко. Заходи, присвячені Тарасу Шевченку, відбулись в Олександрівському районі у багатьох селах і селищах.

До Шевченківських днів в Олександрівському районному краєзнавчому музеї підготували виставку «Шевченкіана в екслібрисі». На ній представлені книжкові знаки Федора Плотніра і Василя Колісника.

6 березня для поціновувачів творчості Кобзаря Підлісненська бібліотека (Олександрівський район) провела літературну акцію «Читаємо Кобзаря», приурочену до дня народження поета. Ініціатором акції стала юна читачка бібліотеки Дар’я Філін. Тож, прихопивши з собою «Кобзар» та збірки найкращої поезії Тараса Шевченка, рушили селом. Багато односельців з пошаною і трепетом долучилися до акції. Прочитати рядки з творів Тараса Шевченка виявили бажання учні Підлісненської філії Олександр Ободовський, Маргарита Остапчук, Богдан Завальний, Наталя Бурсук, Тетяна Горячева. Особливо хвилююче читали поезії люди поважного віку Валентина Довженко, Ольга Місюріна, Ольга Гульшина, Надія Сабадаш. На очах у учасників акції з’являлися сльози від прочитаних рядків. Вони всі є поціновувачами творчості Шевченка і часто перечитують улюблені поезії. Долучилися до акції і працівники держустанов Людмила Буковська, Юрій Мельник, Надія Норенко, Наталя Галушка, а також односельці Антоніна Тимофієнко, Наталія Пісна, Лариса Риженко, Катерина Карнаух та інші. А 9 березня у книгозбірні відбулися шевченківські читання та працював кінозал. Усі відвідувачі змогли познайомитися з книжковою виставкою «Шевченкові думки переживуть віки!» Також читачі бібліотеки з задоволенням переглянули мультфільм «Тополя» та короткометражний фільм «Казка про Катерину» за творами Тараса Шевченка, а потім ділилися враженнями про переглянуте.

Про життя Тараса Григоровича Шевченка, його любов до рідного краю, про місця, де він народився та виріс, напередодні дня народження Кобзаря розповіла бібліотекарка Розумівської сільської бібліотеки (Олександрівський район) Любов Журба молодшим школярам на літературній годині «Шевченкові думи переживуть віки». Діти ознайомилися з книжковою виставкою «Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття», а також читали його вірші.

Традиційно на початку березня в Олександрівській районній бібліотеці для дорослих віддають шану Великому Кобзареві. До пам’ятної дати в читальному залі книгозбірні була оформлена ілюстрована книжкова виставка-персоналія «Оживає Кобзареве слово», а на абонементі функціонує виставка «Шевченкове слово в віках не старіє». Під час літературно-мистецької акварелі «Єднаєм душі словом Кобзаря» відвідувачі поринули у царство мудрого і красивого, правдивого й цінного, сильного й ласкавого, доброго й мужнього слова Великого Кобзаря. Бібліотечні працівники намагалися донести до користувачів світ образів, думок, ідей Шевченка, розширити знання олександрівців про життя, творчість, світогляд Тараса Григоровича. Задля вшанування пам’яті українського генія, популяризації творчості Кобзаря працівники бібліотеки ініціювали флешмоб «Читаємо Шевченка разом».

Щорічно у березневі дні громада Новгородки вшановує світлу пам’ять Великого Кобзаря покладанням квітів до його пам’ятника. У пошануванні духовного батька української нації взяли участь голова районної ради Олександр Горбенко, перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Краснюк, селищний голова Олександр Сириця, помічник-консультант народного депутата України Олеся Довгого Ніна Грязнова, громадськість селища. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Тараса Шевченка та патріотів України, що в непросту історичну добу вірою та правдою служать її інтересам, захищають від ворогів та віддають за неї найдорожче —своє життя, і поклали квіти до пам’ятника Великому Кобзареві.

9 березня відзначили 205-у річницю з дня народження Т.Г. Шевченка у Знам’янці. Перед початком заходу працювала експозиція міського краєзнавчого музею «Великий Кобзар в сім’ї вольній, новій». Багато правильних слів було сказано на честь великого митця українського народу. До слова було запрошено й секретаря Знам’янської міської ради Наталію Клименко: «Сьогодні особлива дата. Українці відзначають 205-у річницю народження нашого великого Кобзаря — Тараса Шевченка. Його слова ніколи не втратять своєї актуальності. Вони надихають нас і сьогодні у боротьбі за незалежність нашої Батьківщини. У дні світлої пам’яті хочеться побажати нам українцям високо нести ідеали нашого Кобзаря, навчитися долати перешкоди, любити свою країну і вболівати за неї так, як це робив Шевченко». Школярі читали на знак вшанування Тараса Григоровича Шевченка. По закінченню заходу усі присутні поклали квіти до пам’ятника Кобзареві.
Ушанували пам’ять Кобзаря та поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку у місті Знам’янці представники Знам’янської рай-
держадміністрації.

9 березня в Онуфріївці біля пам’ятного знака Тарасові Шевченку відбувся мітинг та покладання квітів з нагоди святкування 205-ї
річниці від дня його народження за участю керівництва району, трудових колективів та громадськості. Голова райдержадміністрації Сергій Самородченко привітав присутніх, зазначивши, що творчість Великого Кобзаря стала духовною основою формування сучасної української нації, тому що для українців всіх наступних поколінь Тарас Шевченко став могутнім джерелом національної свідомості, символом України. Урочистості завершилися покладанням квітів від керівництва району, громадськості до підніжжя пам’ятного знака Тарасові Шевченку.

Яна Боровська, Василь
Білошапка, Сніжана Парієнко,
Любов Журба, Марія Гриб, Ольга
Лісова, Ольга Полякова, з офіційних
сайтів Знам’янської і Онуфріївської РДА
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом КобзаряЄднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря
Єднаймо душі словом Кобзаря

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF