---
Суспільство

Тільки пам'ять не сивіє

Тільки пам'ять не сивіє
Уже сімдесят п’ять років відділяє всіх нас від того радісного березневого дня, коли в кожну новгородківську сім’ю надійшла звістка, що 93-а стрілецька дивізія у взаємодії з частинами 123-ї стрілецької дивізії 57-ї армії 3-го Українського фронту визволила Новгородку від нацистсько-фашистських загарбників. Більше двох років тривала ворожа окупація селища.
75 років тому, 10 березня 1944 року, на новгородківську землю прийшов довгоочікуваний мир, за який наші діди та прадіди заплатили найвищу ціну – життя та кров. Віддаючи данину поваги тим, хто героїчно боронив рідну землю зі зброєю в руках та самовіддано працював у тилу, вшановуючи пам’ять тих, хто загинув, визволяючи район від нацистских окупантів, представники трудових колективів, громадськості, учнівська молодь ПТУ №36, керівництво району і селища, зокрема голова районної ради Олександр Горбенко, перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Краснюк, а також помічник-консультант народного депутата України Олеся Довгого Ніна Грязнова та голова ветеранської організації Іван Орел, традиційно зібралися на мітинг пам’яті біля меморіалу Слави.

До присутніх із хвилюючою промовою звернувся селищний голова Олександр Сириця, який зазначив: "Ця важлива дата – добра нагода вшанувати доблесних оборонців і визволителів у роки Другої світової війни, тих, хто виявляв небувалий героїзм на бойових рубежах, хто відбудовував селище в повоєнні часи. Ні біль кривавих втрат, ні радість великих перемог не забулися за цей час, адже пам’ять про подвиги наших батьків, дідів, братів і сестер та вдячність за життя на вільній землі не мають історичного терміну давності – вони вічні. Вони – у пам’яті кожної родини, у назвах вулиць, у полум’яних квітах біля меморіалів. Бажаю вам і вашим родинам благополуччя і процвітання, миру і здоров’я, світлих перспектив вам і вашим нащадкам. Пам’ятайте, на якій героїчній землі ми живемо. Хай сила цієї землі допомагає долати труднощі, яких сьогодні, на жаль, багато у нашій державі. Та наш народ – сильний духом і вірний ідеалам добра і справедливості і це – назавжди".

Присутні схилили голови у хвилині мовчання перед тими, хто боронив селище від ворога у роки Другої світової війни, хвилиною мовчання вшанували пам’ять співвітчизників, полеглих у боротьбі за честь і свободу України, усіх невинних жертв, чиє життя обірвала війна, та поклали квіти до меморіалу Слави.

У цей день із особливим відчуттям неоплатного боргу новгородківці віддають данину пам’яті воїнам, які відстояли рідну землю у роки війни, подарувавши можливість усім нам виховувати своїх дітей та онуків під мирним небом. Нехай розвивається рідна земля, а життя кожної родини селища буде наповнене радістю, благополуччям і впевненістю у завтрашньому дні.

Ольга ЛІСОВА
Тільки пам'ять не сивіє
Тільки пам'ять не сивіє

"ВК" у PDF