---
Суспільство

У рідних слів – велика сила

У рідних слів – велика сила
Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Її порівнюють з калиною, бо вона така ж красива, як улюблений народний символ українців, її порівнюють зі співом солов'я, бо лине вона, як ніжна пісня співучого птаха.
21 лютого традиційно всі бібліотеки України святкують Міжнародний день рідної мови. В рамках циклу заходів «І там, де звучить рідна мова, живе український народ» в районній бібліотеці для дорослих оформлено ілюстровану книжкову виставку–знайомство «Від сопілки – до слова, від слова – до мови».
Користувачі нашої книгозбірні вітають один одного зі святом мови, гортають нові книги українських поетів та письменників та кращі зразки вітчизняної літератури. Через представлений матеріал на виставках відвідувачі відкривають нові моменти історії і походження української мови,знайомляться з народною мудрістю в українському слові, із славетними майстрами рідного слова, з добрими порадниками та помічниками – різноманітними словниками української мови.

Для старшокласників Олександрівської філії КЗ «Олександрівське НВО№1» працівники райбібліотеки спільно з учителем української мови та літератури Л.Лушпай підготували та провели мовну подорож «У ріднім слові – цілий світ». Лариса Лушпай розповіла про роль мови в житті кожної людини. Ведучі – В.Бондар та Л.Мірошниченко познайомили присутніх зі скарбами української мови, з її величезними можливостями, дали змогу збагнути роль рідної мови в утвердженні української державності. Вірші про рідну мову, видатних українських поетів розкрили барвистий світ українського слова, його велич та силу.


Юнаки та дівчата із задоволенням взяли участь у конкурсно-розважальній частині мовної подорожі. Відповідаючи на питання вікторини «Скажи без затримки», старшокласники продемонстрували гарні знання, а також вправно впоралися із завданнями по складанню прислів’їв та приказок про українську мову, активно приймали участь в бібліотечній пантомімі «Вгадай фразеологізм» та конкурсі «Збери слово». Учасники конкурсу «І чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь…» довели, що українська мова має повновартісні відповідники до багатьох запозичень. Мовна подорож не залишила байдужим жодного присутнього в залі. Захід пройшов в теплій, святковій атмосфері і завершився флеш-мобом «Я люблю українську мову»

Ми віримо у майбутнє мови нашої, у світлу долю народу, бо мова – це найвищий дар людини й народу. Тож давайте завжди шанувати і любити рідну мову, піклуватися про неї, захищати, розкривати для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

В.Бондар
У рідних слів – велика сила

"ВК" у PDF