---
Суспільство

«А Сотню вже зустріли небеса…»

«А Сотню вже зустріли небеса…»
20 лютого українці вкотре згадують трагічні події Майдану. 5 років тому цей день став найжорстокішим в історії Революції гідності — силовики здійснили масові розстріли протестувальників. Аби закарбувати в літописі України пам’ять громадян, чия самопожертва та відвага змінили хід історії, Указом Президента України 20 лютого визначено Днем Героїв Небесної Сотні.
20 лютого у Знам’янці відбулися читання «Зима, що нас змінила..» та мітинг-реквієм «Небесна Сотня в вирій полетіла». У слові людей житиме вічна пам’ять про Небесну Сотню, яка 2014-го віддала найцінніше за право свободи вибору. У поезіях тисяч українців ці події лишаться на згадку поколінням. Проводити 20 лютого зустрічі з молоддю Знам’янського району — тепер вже буде традиція. Про це сказав голова Знам’янської райдержадміністрації Олександр Лукашов. Більше двох десятків молоді та дорослих висловлювалися в поезіях під час читань «Зима, що нас змінила». Остап Легкий із села Суботців прочитав проникливий вірш своєї матусі, авторськими дуже хвилюючими поезіями ділилась Людмила Ковальова (с.Іванківці). Оксана Ярмошевич (с.Саблине) у яскравому українському образі не тільки торкнулася теми пам’яті про героїв Майдану у Києві, а й пригадала про історію маленьких сіл України, які нині під загрозою зникнення: «Я обирала поезії не випадково, ці вірші торкають мою душу. У нас дуже маленьке село. Сьогодні я хочу, щоб люди почули, що є потреба зберігати такі села. Щодо Небесної Сотні, то я дуже співчуваю всім, хто в родинах втратив синів, батьків, дідусів… Я племінниця героя, який загинув в АТО — Віктора Ярмошевича, моя родина досі не може змиритись з цією великою втратою…» Найменша учасниця читань Даяна Юденко (8 років) прочитала для всіх присутніх дуже проникливу поезію:

В моїй країні тихо,
В моїй країні сльози, біль і розпач,
І так нестримно пишуться листи…
Ти зараз там, на Сході,
захищаєш свою країну,
Там дуже страшно, постріли лунають,
Та ти ідеш вперед, вперед у бій,
Ти борешся за волю України,
за незалежність, за її життя,
І за майбутнє кожної родини,
а серед тих людей і я.


Своїми авторськими поезіями поділилися Володимир Вознюк (с.Цибулеве), Діана Качур (с.Диківка), Наталія Ткаченко (с.Володимирівка), Галина Волохова (с.Казарня), Анна Федчук та Сергій Бульдович (с.Мошорине), Людмила Бергамін (с.Іванківці) і багато інших. Усі учасники читань «Зима, що нас змінила» отримали невеличкі подарунки та подяки від Знам’янської райдержадміністрації та районної ради.

Того ж дня у мовчазній тиші схиляли голови сотні людей, які прийшли до пам’ятного знака Героям, полеглим за незалежність України у Знам’янці. Участь у покладанні взяв помічник-консультант Олеся Довгого Андрій Клименко. Панахиду за полеглими відслужив настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ Іван Проць. Також у міському Палаці культури відбулася година-реквієм «Небесна Сотня в вирій полетіла».

— Низько вклоняємося всім, хто поклав своє життя за нашу свободу. Цього дня згадаймо про подвиг Героїв Небесної Сотні, який вже вписаний у найвеличніші сторінки української історії. Схиляю голову у скорботі за нашими героями, які віддали життя за Україну на Майдані! — зазначив у своєму виступі Знам’янський міський голова Сергій Філіпенко. Про п’яту річницю вшанування полеглих за волю України говорив зі сцени і настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ Іван Проць. Слово мали й учасник самооборони Майдану знам’янчанин Михайло Сурдул та координаторка ГО «Знам’янське об’єднання «Майдан», депутатка міської ради сьомого скликання Наталія Тишкевич.

День Пам’яті Героїв Небесної Сотні в селищі Олександрівці відзначили біля пам’ятного знака на честь 1-ї річниці Незалежності України. До присутніх на мітингу звернулася голова Олександрівської райдержадміністрації Ольга Борота. Вона, зокрема, зазначила, що основні завдання Революції гідності — підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом і відсторонення від влади Віктора Януковича — досягнуті і завдяки подвигу та самопожертві Героїв Небесної Сотні. Про подвиг Героїв Небесної Сотні йшла мова у літературно-музичній композиції, яку підготували працівники Олександрівського районного Будинку культури. Пам’ять полеглих на Майдані присутні на мітингу вшанували хвилиною мовчання. До пам’ятного знака поклали живі квіти. Серед тих, хто вшанував пам’ять Героїв Небесної Сотні — голова Олександрівської райдержадміністрації Ольга Борота, голова Олександрівської районної ради Григорій Гончаренко, помічник-консультант народного депутата Олеся Довгого Катерина Бондаренко, представники громадськості.
До пам’ятної дати Підлісненська книгозбірня (Олександрівський район) запросила своїх читачів до перегляду світлин «Майдан 18-20 лютого. П’ять років пам’яті». Також відвідувачі бібліотеки змогли долучитися до читання поезії Майдану, які підібрала для них бібліотекарка Сніжана Парієнко. Для наймолодших відвідувачів відбулася інформ-хвилинка про Героя Небесної Сотні з Кіровоградщини Віктора Чміленка.
З метою вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні в Народному музеї історії села Розумівки (Олександрівський район) для жителів громади відбувся захід, на якому низько схилили голови в скорботі перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний, цивілізований час ХХІ століття. Для учнів 2-3 класів Розумівської філії КЗ «Олександрівське НВО №2» провели історичну годину «Небесній сотні шана й молитви». На заході була представлена нова книга Дмитра Степаненка «Фронтовий щоденик» — збірка польових історій на Майдані, яка зацікавила учасників заходу. Наприкінці заходу діти створили «Стрічку гідності» та прочитали зворушливі патріотичні вірші.
20 лютого в Новгородківському районному Будинку культури відбувся тематичний захід «А Сотню вже зустріли небеса…», присвячений пам’яті Героїв Небесної сотні, на знак вшанування подвигу учасників Революції гідності, які віддали своє життя за щасливе майбутнє Батьківщини, її свободу, соборність та демократію. На початку заходу до присутніх звернулися голова райдержадміністрації Андрій Кочерга та помічник народного депутата України Олеся Довгого Ніна Грязнова. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Пролунав виступ хорового колективу районного Будинку культури. Один за одним у виконанні артистів звучали патріотичні вірші і пісні. На сцені виступили учні дитячої школи мистецтв, навчально-виховного комплексу та професійно-технічного училища №36, Оксана Гопак, Ярослава Шевченко, Ілона Зубенко, Денис Хімін, Олександр Шевченко, вокальний ансамбль «Мрійниці» районного Будинку культури. У фойє РБК діяла виставка «Лицарі Небесної Сотні», яку підготували працівники районного Будинку культури та музею історії району. Технік кіно-відео апаратури районного Будинку культури у закладах освіти району провів показ тематичного фільму «Пам’яті Героїв Небесної Сотні». У центральній районній бібліотеці з 18 по 23 лютого тривала книжкова виставка — пам’ять «Небесна Сотня воїнів Майдану» та проведено годину-пам’ять «Вшануймо пам’ять Героїв Небесної Сотні». У музеї історії району 19-20 лютого провели годину пам’яті «Вічна слава безсмертю хоробрих», оформлено медіа-виставку «Обличчя Майдану: Лицарі Небесної Сотні». 21 лютого провели тематичне засідання вищої народної щколи. Працівники районної дитячої бібліотеки провели тиху акцію. Також відбулися година-сум «Герої не вмирають…», тематичний захід біля пам’ятних знаків загиблим воїнам АТО та виставка однієї книги «Мій тато став зіркою».

У Світловодську о 8:00 біля фотостендів Героям Небесної Сотні мітинг-реквієм, присвячений Дню Героїв Небесної Сотні, провели районна державна адміністрація та районна рада. «Тим, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, присвячується…», — такими словами розпочала мітинг ведуча Катерина Бутенко. Вшанувати Героїв Небесної Сотні, які стали символом незламної боротьби за свободу та утвердження України як частини Європейського Союзу, прийшли перший заступник голови РДА Наталія Гаврилюк, голова райради Роман Домбровський, його заступник Олексій Шаповал, працівники цих установ, помічник-консультант народного депутата України Олеся Довгого Анна Трубаченко. До присутніх звернувся депутат районної ради Микола Середенко, який свого часу був свідком подій, що відбувалися на Майдані: «Люди, які сьогодні стали Героями, вийшли на Майдан, виношуючи у своїх серцях та душах ідеал нової України — України без брехні, крадіжок, тоталітаризму, Україну європейську. Сьогодні дехто намагається применшити роль людей, які віддали життя за цю велику перемогу, стверджуючи, що Революція гідності була марною, а втрати — даремними. Ці люди забувають про те, що революції починаються на майданах, а творяться у серцях і душах людей. Тому Революція гідності продовжується у кожному з нас. Результат буде залежати від того, чи зможемо ми досягнути тих ідеалів, до яких прагнули її учасники». Схиливши голови, присутні вшанували Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання, а згодом поклали квіти та запалили свічки пам’яті до стендів зі світлинами полеглих учасників Революції гідності.

О 10:00 до банерів Героям Небесній Сотні зійшлися представники Світловодської міської ради, управлінських структур міста, громада та молодь Світловодська, аби вшанувати пам’ять Героїв ХХI сторіччя — Героїв Небесної Сотні та запалити свічку скорботи на знак пошани та пам’яті за їх незламну волю до розбудови держави. Ведуча заходу Марія Сущенко нагадала присутнім перебіг подій п’ятирічної давнини. Згадала, за яких обставин та під час яких протистоянь почався відлік жертв Майдану, про те, як країна почула про першого загиблого, та як Небесну Сотню в останню путь під синьо-жовтим прапором проводжав півмільйонний Майдан. Звернувшись до присутніх, міський голова Валентин Козярчук назвав події, які трапились на майдані 5 років тому, «найтрагічнішими за всю історію України», адже почалася масова загибель патріотів, які вийшли на захист вибору українського народу. «Пройшло 5 років, але ми досі не маємо відповіді, хто давав накази, хто натискав на курок, і поки ми не отримаємо відповіді на ці питання, суспільство не зрозуміє, що тоді насправді відбувалося», — зазначив міський голова.

Оксана Войчишина, Василь
Білошапка, Сніжана Парієнко, Любов
Журба, Наталія Бойко, Яна Боровська

Фото СВ: Ігор Котляров та з відкритих джерел

«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»
«А Сотню вже зустріли небеса…»

"ВК" у PDF