---
Суспільство

На придбання житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Кіровоградщина цього року отримає значний фінансовий ресурс

На придбання житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Кіровоградщина цього року отримає значний фінансовий ресурс
У 2017 році в Україні вперше було виділено субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам на будівництво або придбання житла для дитячих будинків сімейного типу і соціального житла для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. До Кіровоградської області минулого року надійшли кошти у сумі 6 млн. 236 тис. гривень, за які придбали 3 будинки для дитбудинків сімейного типу та 5 соціальних квартир для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Про це йшлося на щопонеділковій нараді голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка.
Два будинки було придбано в місті Кропивницькому, у яких нині проживають родини, де виховується 11 дітей, а до кінця цього року до них влаштують ще 7 посиротілих дітей. Ще один будинок було придбано для родини, що проживає в Онуфріївському районі і виховує 7 дітей. Проте, за словами начальника служби у справах дітей ОДА Наталії Чернявської, поки що сім'я в цей будинок не заселилася.

"Ці кошти повинні працювати вже сьогодні. Але в Онуфріївському районі кошти, виділені з держбюджету на дітей, не працюють. Житло ми придбали, але родина там не живе, – наголосив Сергій Кузьменко. – Я чекаю від голови райдержадміністрації інформації, коли будинок буде відремонтований і там оселяться діти".

Обсяг зазначеної субвенції у 2018 році збільшено – для Кіровоградської області передбачено понад 22 мільйони гривень. Зокрема, цього року заплановано придбати 3 будинки для дитбудинків сімейного типу та 48 квартир, з яких 45 – для дітей-сиріт на праві власності та 3 – як соціальне житло. Однак, як зазначила Наталія Чернявська, за попередніми підрахунками, зазначена сума коштів дає можливість придбати більше квартир.

Голова облдержадміністрації дав доручення профільному заступнику та начальнику служби у справах дітей визначити через відповідні конкурсні комісії дитбудинки сімейного типу та дітей-сиріт, які найбільше потребують житла. Сергій Кузьменко також звернув увагу на якість будинків і квартир, що будуть закуповуватися, та доручив відпрацювати відповідні пропозиції на вторинному ринку. "Треба усе вчасно підготувати, щоб після отримання субвенції на придбання житла, організовано виконати цю роботу. Це вагомий крок від держави, щоб діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, отримали значну підтримку і в дорослому житті почувалися впевнено та мали опору", - наголосив голова ОДА.



"ВК" у PDF