Знам’янський район
Суспільство

Веселі ляльки Ольги Чумаченко

Веселі ляльки Ольги Чумаченко
Важко навіть уявити, що своїми руками протягом року можна створити цілу колекцію зі 100 в’язаних ляльок, кожній з них дати власне ім’я, багатьом знайти нового власника і до того ж мати все нові і нові творчі задуми. Знам’янчанка Ольга Михайлівна Чумаченко все життя вміла в’язати, але випадково принесена сусідкою іграшка визначила її нове захоплення просто за кілька днів…

Гарна лялька, зроблена за зразком з інтернету, мене просто вразила, — розповідає Ольга Михайлівна, — вона була манюсінька, але дуже симпатична. Я сиділа над нею 4 дні, щоб розібратись: як же її створювати? Потім повторила весь цей процес — і у мене вийшло.

Щоразу, коли майстриня береться до нової ляльки, вона не знає, якою вона буде в кінці: руки самі шукають творчі рішення. Кожна робота стає живою з перших днів, бо розмова починається зі звернення до майбутнього витвору. Потім жінка визначається, як лялька оживатиме — які елементи фігури виникатимуть. Доволі часто навіть сама умілиця не може пояснити, чому Настя з рожевим волоссям, а у Мишка зелені штани, а ще майже традиційно у ляльок виникають пари — клоуни Сеня і Сашко, Гриша і Аня, Іванко й Галя.

— Перша моя лялька була Настя, ніколи її не забуду. Не думайте, що ляльок полюбляють тільки діти, ні, такі замовлення я роблю і для дорослих. Наприклад, на день народження нещодавно робила ляльку дорослій жінці, а ще напередодні — на ювілей весілля. Мої роботи живуть вже і в Москві, й у Вінниці, й у Харкові. Я завжди цікавлюся долею моїх шедеврів, адже я аналізую, що треба змінити чи поправити у зовнішності надалі, чи викликають вони зацікавленість інших дітей та дорослих? — пояснює Ольга Чумаченко.

Розглядаючи ляльки від умілиці, помічаємо велику деталізацію елементів одягу та обличчя. Малесенькі ґудзики на платтячках та штанцях, пряжечки і волосся завитками, а ще оченята, повні емоцій та виразності. Як зізнається Ольга Михайлівна, якраз виготовляти отакі дрібні деталі у ляльках найважче, адже фігурка робиться за два вечори, а прикрашати її, вив’язувати волосся, робити вії доводиться протягом трьох-чотирьох днів. Кожна робота ніколи не схожа на попередню, майстриня постійно знаходить нові ідеї у інтернеті, там же можна знайти найрізноманітніші нитки, синтепон.

— Як я тільки починала своє захоплення створення ляльок, у мене не було ні зразків, ні прикладів — все розходилось по людях. Потім зрозуміла, що так буде безкінечно, і почала лишати іграшки вдома, виникла ціла колекція. Але відчути кожну ляльку навіть по фото неможливо, треба брати до рук, —розповідає Ольга Чумаченко.

Така добра і світла душа у Ольги Михайлівни: кожну ляльку і правда робить характерною, веселою, емоційною. Її задоволення від роботи відчувається щоразу, коли чуєш, як вона розповідає про процес створення іграшки.

— Була цікава історія, коли одна дівчина замовила ляльку Пеппі Довгапанчоху на рік своїй племінниці. Коли вона її забирала — це був вулкан емоцій, вона мене і цілувала, і стрибала на місці, як кажуть, «до стелі». А мені більше і не треба — я радію теж, — ділиться майстриня.

Пригадуючи своє дитинство, Ольга Чумаченко з гумором, але правдиво говорить про власні уроки праці і безкінечні конспекти трактора у зошитах. Але бажання дівчинки в’язати було наскільки сильним, що навіть такі «цікаві» уроки не заважали їй крадькома вчитися вправлятись з гачком та нитками — і так все життя… З подякою зараз жінка пригадує поради від майстрині Валентини Олександрівни Павленко, яка навчила її плести гачком костюми, серветки.

— Кожна моя лялька стає кращою щоразу, адже, наприклад, ротики у мене були і вишиті, і приклеєні, і вив’язані — я не зупиняюся у пошуці варіантів. А ще я постійно розмовляю з ляльками, — продовжує ділитись майстерністю Ольга Михайлівна, — ніжку зробила і говорю ляльці: тепер вона у тебе є, далі тобі подарую туфельку.

На сьогодні захоплення Ольги Чумаченко набуло нового вектора, тепер вона в’яже героїв мультфільмів: смішариків, міньйонів, губку Боба та інших. Тому окрім картинок з героями майстриня дивиться і мультики за їх участю, з яких дізнається про особливості їхнього характеру, міміки.

Ольга Михайлівна Чумаченко — чарівниця, яка і дітям, і дорослим нагадує, що у світі живе лялька-клоун, лялька-принцеса, лялька-домовий — обирайте для душі самі!

(099) 516 30 04 (Ольга Чумаченко).

Оксана Войчишина

"ВК" у PDF