Олександрівський район
Суспільство

День неспішного мистецтва не оминув Олександрівку

День неспішного мистецтва не оминув Олександрівку
14 квітня вперше в Україні проводилась міжнародна музейна акція — День неспішного мистецтва або Slow Art Day. До акції, що тривала від 12-ї до 13-ї години, приєднався і Олександрівський районний краєзнавчий музей. Акція проводилась за принципом: «Більше — це менше», за яким музеї та галереї світу прагнули спонукати відвідувачів неспішно та вдумливо оглянути обмежену кількість мистецьких творів (не більше п’яти).

В Олександрівці відвідувачі оглянули картини п’яти художників з Києва, Харкова, Олександрівки і Цвітного Олександрівського району — різні за стилем і манерою виконання, розміщені по одній у кожному з п’яти залів музею.

Творчість художника В’ячеслава Малини була представлена картиною «Чарівні русалії». Це твір у стилі експресивного пуантилізму, де за допомогою окремих крапок створено чарівний весняний вінок життя з листя і квітів. Картина належить до серії творів художника «Сила хрещатого сонця».

Привернула увагу учасників акції і картина майстрині петриківського розпису Віолетти Величко «Дерево життя». Твір виконано в автентичній українській манері за допомогою гуаші в теплих кольорах. На картині зображено яблуню, одночасно вкриту весняними квітами і осінніми плодами. На дереві життя знайшли собі місце дві зозулі, що символізують нелегку жіночу долю.

Задоволені були й шанувальники творчості члена Національної спілки художників України, лауреата обласної премії в галузі образотворчого мистецтва імені Олександра Осьмьоркіна Федора Лагна. Адже їм для неспішного перегляду була запропонована картина «День рибалки», виконана у притаманному художнику неповторному стилі.

Порадував олександрівців і художник Олег Цвік. Його «Хатинка біля річки» (на фото) є зразком реалістичного мистецтва. Відвідувачі музею не приховували своїх емоцій. Їм хотілось зануритись у теплі води лісової річечки, покататися на човні або просто посидіти на лавочці біля води.

Відвідувачі познайомилися з роботою Неллі Кірман «Суботовські хрести, мальовані Шевченком». На картині відтворено сільський мальовничий краєвид, що його міг бачити Тарас Шевченко, побувавши у рідному селі гетьмана Богдана Хмельницького.

Під час Дня неспішного мистецтва відвідувачі музею не тільки детально переглянули картини художників, а й дізнались детальніше про життєвий і творчий шлях митців. Наприклад, В’ячеслав Малина напередодні цьогорічного Великодня долучився до розпису писанок і великодніх кроликів на Софійському майдані у Києві. Один із кроликів там — його робота. Неллі Кірман цієї весни встигла провести велику й успішну виставку в Харкові. Федір Лагно на Великодньому благодійному аукціоні в Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї виділив на добру справу одну із своїх робіт. А Олег Цвік мріє про велику виставку власних картин в Олександрівському районному Будинку культури.

Година, відведена на День неспішного мистецтва, пролетіла непомітно. На пам’ять про міжнародну музейну акцію, започатковану десять років тому американцем Філом Террі, залишилися фотографії і сподівання на нову зустріч у наступному році.

Між іншим, День неспішного мистецтва в Україні проводили 35 музеїв, заповідників і картинних галерей з 12 регіонів. На Кіровоградщині неспішно переглядали картини художників ще в Кіровоградському обласному художньому музеї.

Василь Білошапка,
директор Олександрівського
районного краєзнавчого музею
День неспішного мистецтва не оминув Олександрівку
День неспішного мистецтва не оминув Олександрівку
День неспішного мистецтва не оминув Олександрівку
День неспішного мистецтва не оминув Олександрівку
День неспішного мистецтва не оминув Олександрівку
День неспішного мистецтва не оминув Олександрівку

"ВК" у PDF