Знам’янський район
Суспільство

Голова Знам'янської РДА здійснив робочий виїзд до Володимирівської сільської ради

Голова Знам'янської РДА здійснив робочий виїзд до Володимирівської сільської ради
Під час виїзду Олександр Лукашов зустрівся та поспілкувався з громадським активом Володимирівської сільської громади.
Людей турбували нагальні питання децентралізації, ремонту доріг та реформи первинної медицини.

Децентралізації влади, питання щодо об’єднання громад зараз на часі і хвилюють багатьох громадян району. Для нашого району зараз це особливо актуальне питання, оскільки вже 29 квітня 2018 року відбудуться перші вибори до об’єднаних територіальних громад, в яких братимуть участь сільські ради нашого району. Це рішення стосується Дмитрівської, Макариської та Пантазіївської сільських рад.

У складі Дмитрівської ОТГ об’єднаються Дмитрівська сільська рада (села Дмитрівка, Веселий Кут, Гостинне, Долина, Калинівка, Плоске) і Макариська сільська рада (села Макариха, Новопокровка).

Пантазіївська сільська рада (села Пантазіївка, Веселка, Троянка, Шевченкове) об’єднається у Новопразьку ОТГ, до складу якої також увійдуть Новопразька та Шарівська сільські ради Олександрійського району.

Голова районної державної адміністрації роз’яснив основні принципи державної політики з питання об’єднання громад. Особливий наголос керівник району зробив на тому, що держава всіляко сприяє процесу об’єднання територіальних громад. Завдяки цій підтримці громада отримує можливість безпосередньо управляти та використовувати ресурси на своїй території. Керівник району підкреслив усі переваги та можливі ризики, які мають місце під час об’єднання та приєднання громад.

Олександр Сергійович підкреслив, що зараз об’єднані громади отримали ще один поштовх для свого розвитку, оскільки Верховна Рада України ухвалила законопроект щодо передачі в управління ОТГ земель поза межами населених пунктів. Завдяки цьому об’єднанні територіальні громади отримали право розпоряджатися землями державної власності, що в свою чергу надає потужний ресурс.

Підводячи підсумки, голова районної державної адміністрації О.Лукашов, підкреслив, що процес децентралізації влади – це шлях до створення фінансово-спроможної моделі місцевого самоврядування, яка має здатність діяти в інтересах людей, коли об’єднана громада має практично абсолютний вплив на всі послуги, які надаються на підвідомчій території.

Питання реформи первинної медицини також хвилює людей, тому що з 01 квітня 2018 року громадяни України вже можуть обирати собі лікарів.

Голова районної державної адміністрації роз’яснив основні аспекти: громадяни обирають лікаря – терапевта, сімейного лікаря, педіатра (для дитини) – і підписуєте з ним декларацію на обслуговування, яка засвідчує, що вони стали пацієнтом саме цього фахівця. Лікар надає їм медичну допомогу, а заклад, де він працює, отримує фінансування з розрахунку на кожного його пацієнта. Декларація з пацієнтом є підставою для перерахування медзакладу коштів з державного бюджету. І таким чином реалізується принцип «гроші йдуть за пацієнтом» – тобто, кожен медзаклад, лікар отримає конкретні гроші за конкретних пацієнтів. Вже з липня медичні заклади почнуть фінансуватись за цим принципом.

Щоб обрати свого лікаря, потрібно: взяти паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон і прийти до фахівця та підписати з ним декларацію. Для обрання лікаря дитині (педіатра) необхідно взяти ще свідоцтво про її народження.

Стосовно ремонту доріг Олександр Сергійович зауважив, що в цьому році уряд налаштований активно проводити ремонт доріг по всій України. І це буде не ямковий ремонт, як зазвичай було, а повноцінний. Вже зараз на ремонт доріг Знам’янського району передбачено 11 млн. грн.

Завдяки проведеній зустрічі присутні отримали багато цікавої та корисної інформації.
Голова Знам'янської РДА здійснив робочий виїзд до Володимирівської сільської ради

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF