Знам’янський район
Суспільство

Коли заняття улюбленою справою дарує життєву наснагу

Коли заняття улюбленою справою дарує життєву наснагу
Ви думаєте, що мавки і лісові красуні-русалки — то вигадки? А от і ні! У цьому я впевнилася після знайомства з чарівною жінкою, інженером лісових культур державного підприємства «Чорноліський лісгосп» Оленою Кирпою.
Народилася Олена Миколаївна у мальовничому селі Рогізки Сновського району, що на Чернігівщині, на кордоні з Білоруссю та Росією. Серед чернігівських лісів разом з татом-лісником Миколою Йосиповичем, вчилася маленька Оленка любити природу, розпізнавати і сліди у лісі, і породи дерев, збирати лікарські рослини та гриби.

Після закінчення школи навчалася в Українській сільськогосподарській академії на лісогосподарському факультеті. У 1991 році здобула освіту інженера лісового господарства. А ще на третьому курсі зустріла своє кохання — майбутнього спеціаліста з лісових насаджень Юрія Кирпу. Ось уже майже тридцять років ідуть разом по життю, виховали чудових дітей — сина Бориса та доньку Діану.

У 1991 році приїхали працювати у селище Олександрівку, а з 1996 року живуть у с.Водяне, що на Знам’янщині. Олена Миколаївна спочатку працювала у лісгоспі, потім була робота державним реєстратором Знам’янської райдержадміністрації, системним адміністратором у Пенсійному фонді, начальником економічного відділу при міськвиконкомі.

І ось нарешті, доля повернула нашу героїню у Чорний ліс, до улюбленої справи — працювати за фахом інженером лісових культур. Як фахівець вона опікується не лише лісовими культурами Чорноліського лісгоспу, а й вправно обстежує насадження на наявність хвороб і шкідників та складає протоколи на порушників лісового законодавства.

«Зараз почастішали самовільні вирубки дерев правопорушниками, які наносять шкоду екосистемі. Сьогодні це вже не просто дід з пилкою та санчатами, а «відвідувачі» з бензопилами на спецтранспорті, зі зброєю і спецзасобами. Це справжні злочинні угруповання з налагодженими каналами переробки та збуту деревини», — ділиться Олена Кирпа.

Олена Миколаївна опікується роботою павільйону «Лісовичок», де лісники обладнали справжню рекреаційну зону. Тут можна придбати не лише ароматний чай з чорноліських трав, купити смачний мед чи декоративні рослини та квіти, що стануть окрасою вашої оселі, а й просто відпочити тілом і душею під час подорожі. На вас чекає справжній дивовижний оазис з рідкісними рослинами, гойдалками, альтанками, криницею і млинком, гніздом лелеки, декоративними фігурками лісових звірів та казкових персонажів, будиночком на курячих ніжках, де живе Баба Яга.

З розвитком тепличного господарства на підприємстві Олена Миколаївна активно включилася в процес вирощування рослин в закритому контрольованому середовищі. Крім декоративного садивного матеріалу з власної ініціативи за підтримки керівництва лісництва займається вигонкою квіткової продукції до свят, практикує вирощування овочевої продукції в зимовий період та експериментує з екзотичними рослинами, отримуючи від цього неабияке задоволення. З минулої осені опікувалися вперше закупленими цибулинками тюльпанів та гіацинтів, які відтепер теж можна придбати у теплиці.

«У нас дві теплиці: у першій чекає на своїх покупців квіткове різнобарв’я, а у другій — визрівають огірки, перець, листя салату, у горщиках — кущики полуниці, а окремо росте банан Київський суперкарлик, — розповідає Олена Кирпа. — Віримо, що скоро декоративна квітка, яка, відцвівши, створює суцвіття бананів, визріє, і ми дізнаємося про смак українських бананів. Тоді з впевненістю можна буде сказати, що і у нас на Чорноліссі ростуть екзотичні фруктові смаколики.

Рослини заряджають мене енергією добра і спокою, я люблю їх, а вони мені віддячують взаємністю. Отримую задоволення від відчуття, що своєю роботою приношу людям красу і користь. Від такої справи я ніколи не втомлююсь, бо це як хобі».


Олена Миколаївна постійно тримає руку на пульсі життя, стежить за всіма новинками в галузі декоративного рослинництва, вивчає новітні технології і ділиться знаннями з колегами.

Її дбайливі, умілі руки навчилися вирощувати екзотичні диво-рослини: цитрони і мандарини, грейпфрути і апельсини, лимони й ананас, кумкват і лавровий лист. Вдома у саду Олени Миколаївни ростуть гранати, інжир, хурма, ківі, азійська груша, персики, айва та чотири сакури, а ще кущі малини, полуниці, лохини (чорниці), смородини, жимолості, у домашній теплиці вона вирощує розсаду овочевих культур та квітів.

Частинку своєї душі віддає пані Олена своїм домашнім улюбленцям — чорній кішці-шотландці Білосніжці та таксі Норушці. А ще вона любить вишивати хрестиком картини, рушники та серветки, подорожувати Західною Україною, пізнавати нові місця та знайомитися з однодумцями у лісовій справі.

У цій дивовижній жінці поєдналися краса та розум. Її усмішка випромінює добро. Спілкуючись з нею, заряджаєшся позитивною енергією та гарним настроєм. Скільки разів зустрічалася з Оленою Кирпою, завжди переконуюся у її добропорядності та відповідальному ставленні до справи.

Оксана Лутай

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF