Знам’янський район
Суспільство

Операція “Первоцвіт” крокує Україною

Операція “Первоцвіт” крокує Україною
Щовесни на території України великих розмахів набуває торгівля весняними рослинами – так званими первоцвітами.
Важких непоправних втрат завдає масовий збір первоцвітів – підсніжника, конвалії, проліска, черемші, рясту, диких тюльпанів, цикламена та крокусу, що призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Цінні першоцвіти занесені до Червоної книги України і будь-який збір їх або пошкодження суворо забороняється.

Проте заборона ця ігнорується відкрито і нахабно. Дільці, які наживаються на знищенні рідкісних і зникаючих рослин, повинні зрозуміти, що, добуваючи собі гроші, вони позбавляють своїх дітей і онуків можливостей бачити цю красу в майбутньому.

До того ж, варто нагадати, що згідно зі ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення знищення видів рослин, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою накладання штрафу на громадян від 340 до 510 грн. з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від 510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, ст.88-1 КУпАП передбачено накладення штрафу від 153 до 340 грн. Крім того, за кожну знищену червонокнижну ранньоквітучу рослину розмір компенсації за шкоду становить 1 мінімальну заробітну плату.

Для припинення збору, перевезення та торгівлі первоцвітами, на виконання вимог Законів України та з метою захисту, відтворення видів рослин, занесених до Червоної книги, щороку навесні проводиться операція “Первоцвіт”.

До рейдових перевірок у можливих місцях збору та продажу квітів, а також на залізничних вокзалах залучатимуться працівники правоохоронних органів України, екологічної інспекції, лісової охорони, представники громадських організацій та ЗМІ, активістів.

При виявленні порушень природоохоронного законодавства складатимуться протоколи про адміністративні правопорушення з наступною їх передачею на розгляд відповідним судовим органам.

Лісова охорона Чорноліського лісгоспу закликає громадськість проявити екологічну свідомість – не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів!

Приєднуйтеся до операції “Первоцвіт” заради збереження унікальної української природи та, зокрема, мальовничої Знам'янщини.

"ВК" у PDF