---
Суспільство

Сумісність культур при посіві та посадці

Сумісність культур при посіві та посадці
Шановні читачі! В одному з попередніх номерів на ваші прохання ми публікували посівний календар. Сьогодні, знову ж таки, на ваші прохання, розміщуємо таблицю сумісності культур при посіві й посадці.
Як відомо, сусідство рослин може бути сприятливим або шкідливим. Наприклад, огірки дружать з горохом, капустою, але ворогують з томатами, картоплею, редькою та редисом. Капуста у якості сусідів віддає перевагу кропу, селері, цибулі, салату, картоплі і неполюбляє горох і полуницю. А з якими овочами дружить морква? З горохом, цибулею і шпинатом. Картопля добре уживається з квасолею, кукурудзою, капустою, хріном, баклажаном і цибулею, але не терпить помідора, огірка і гарбуза. Друзі буряка — томати, селера, шпинат, квасоля, цибуля, а недруг — картопля та цибуля багаторічна. Деякі овочі — ісоп, фенхель — не терплять сусідства з багатьма рослинами, і їх краще вирощувати на окремій гряді.

Інший важливий критерій при підборі компонентів для змішаних посівів — здатність деяких рослин відлякувати шкідливих комах. Так, цибуля діє на павутинового кліщика, махорка — на капустяну муху, часник і полин — на хрестоцвітних блішок, помідори — на медяницю і огнівку. Запах селери відлякує капустяну муху.

Тепер ви озброєні знаннями — гарних урожаїв вам!

"ВК" у PDF