Олександрівський район
Суспільство

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич побувала на Кіровоградщині

Міністр освіти і науки України  Лілія Гриневич побувала на Кіровоградщині
19 лютого на Кіровоградщині з робочим візитом побувала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Вона відвідала комунальний заклад «Навчально-виховне об’єднання №25 «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, природничо-математичний ліцей, центр позашкільного виховання «Ліра» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» і комунальний заклад «Олександрівське навчально-виховне об’єднання №1» Олександрівської районної ради. Такий візит зумовлений тим, що Кіровоградщина є лідером зі створення навчально-виховних об’єднань. Тож педагогічні колективи названих вище закладів розповідали про власний досвід у створенні опорних шкіл та їх філій.
Протягом року Кіровоградська область піднялася на 3 сходинки вгору за рейтингом ЗНО за часткою випускників, які набрали від 160 до 200 балів — з 20 місця у 2016-му на 17 місце у 2017 році. Не останню роль, на думку Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, у цьому зіграло активне створення в регіоні опорних шкіл. Про це вона заявила під час відвідування опорної школи в Олександрівці. «За останні 2 роки створено 67 опорних шкіл та 174 філії. Для підвезення учнів опорних шкіл придбано 38 шкільних автобусів та обладнання на суму понад 35 млн грн, відремонтовано окремі ділянки доріг. Така робота не може не давати свої результати. Особливо важливо, що створення опорних шкіл впливає на зростання кількості реально профільних класів, адже діти більш-менш можуть зосередитись на підготовці до потрібних їм предметів», — зауважила Міністр. Вона також підкреслила важливість подальшої підтримки розвитку опорних шкіл як на місцевому, так і на державному рівнях. «Уже третій рік поспіль ми підтримуємо цільовими субвенціями закупівлю автобусів та природничо-математичних кабінетів для шкіл, також існує окрема субвенція для навчання дітей з особливими освітніми потребами. Так, у бюджеті на 2018 рік закладено 200 млн грн на придбання шкільних автобусів, 441,1 млн грн — на природничо-математичні кабінети та 509 млн грн — на інклюзивну освіту», — повідомила Лілія Гриневич.

З метою ознайомлення з навчально-виховним процесом в опорній школі Олександрівки Лілія Гриневич побувала безпосередньо на уроках та у навчальних кабінетах закладу. Міністр спілкувалася з педагогами, учнями, цікавилася новими методичними матеріалами та матеріально-технічним оснащенням закладу, зокрема, навчальним обладнанням, а також розвитком позашкільної освіти.

Як розповіла нам голова Олександрівської райдержадміністрації Ольга Борота, візит Міністра до Олександрівки не випадковий, адже на Кіровоградщині саме Олександрівський район став піонером зі створення навчально-виховних об’єднань.

— Цей процес ми розпочали у березні 2016 року, і на 1 вересня цього ж року документальне оформлення реформування шкіл завершилося. Тобто новий навчальний рік наші школи розпочали у статусі нових освітянських об’єднань. Вважаю такий підхід до покращення якості освіти позитивним, адже минулого навчального року у районі збільшилася кількість учнів, які склали ЗНО з кількістю балів 190 і вище, збільшилася кількість учнів, які посіли призові місця на ІІІ-ІV етапах Всеукраїнських учнівських олімпіад. Саме зараз триває ІІІ (обласний) етап олімпіад, де на сьогодні вже маємо 13 переможців. Цьому сприяє і профілізація школи. Так, усі 10 класи навчаються за математичним, фізико-математичним, біологічно-хімічним, історичним та філологічним профілями.

Районна влада підтримує своїх переможців ІІІ-ІV етапів олімпіад та переможців конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України і виплачує з районного бюджету учням щомісячні стипендії, а їхнім викладачам — одноразові премії.

Працювати над реформуванням непросто, але ми відчуваємо підтримку держави. Наприклад, протягом минулого навчального року за кошти державного і районного бюджетів у співфінасуванні 70 на 30% в район придбано 3 шкільні автобуси, і тепер їх загалом 16. Вони підвозять до шкіл 467 учнів та 56 педагогів. Тісною є співпраця з облдержадміністрацією та народним депутатом України Олесем Довгим, які серед іншого сприяють комп’ютеризації шкіл та їх забезпеченню мультимедійним обладнанням. Ціную співпрацю та порозуміння з сільськими головами та педагогічними колективами. Цього року наймасштабнішими напрямками роботи в освітній галузі району визначені: спеціалізоване обладнання 6 природничо-математичних кабінетів у 5 опорних школах, створення ресурсного центру інклюзивної освіти для дітей з особливими потребами в Олександрівському НВО №1, а також плануємо розпочати роботу із санації цього ж НВО.

Приємно, що ми маємо такі результати і не менш приємно отримувати їх високу оцінку, адже Лілія Гриневич вручила директорці КЗ «Олександрівське НВО №1» Людмилі Литвин Подяку Міністерства освіти і науки України за вагомий особистий внесок у розвиток опорних шкіл. А районна влада у співпраці з представниками усіх рівнів влади продовжуватиме й надалі працювати задля розвитку освіти Олександрівщини.
Міністр освіти і науки України  Лілія Гриневич побувала на Кіровоградщині
Міністр освіти і науки України  Лілія Гриневич побувала на Кіровоградщині
Міністр освіти і науки України  Лілія Гриневич побувала на Кіровоградщині
Міністр освіти і науки України  Лілія Гриневич побувала на Кіровоградщині
Міністр освіти і науки України  Лілія Гриневич побувала на Кіровоградщині
Міністр освіти і науки України  Лілія Гриневич побувала на Кіровоградщині
Міністр освіти і науки України  Лілія Гриневич побувала на Кіровоградщині

"ВК" у PDF