Знам’янський район
Суспільство

День визволення села Трепівка

День визволення села Трепівка
За 30 кілометрів на південний захід від районного центру Знам’янка, серед розлогих полів, купається у сонячному промінні мальовниче село Трепівка. Радують очі родючі чорноземи, линуть над селом пісні, здається, що біда і горе оминали стороною ці благословенні місця, та було так не завжди…
Руйнівний воєнний вал двічі прокотився цими землями. Перший, коли у серпні 1941 територія була окупована нацистами, а другий — у грудні 1943 – січні 1944 років, коли у кровопролитних боях визволялася Знам’янщина від німецько-фашистських загарбників.

У ході Кіровоградської наступальної операції, що розпочалася 5 січня 1944 року, 116-а, 213-а та 233-я стрілецькі дивізії 53-ї армії 2-го Українського фронту у тяжких кровопролитних боях визволили села Топило, Зелений Гай, Доніно-Кам’янку, Копані, Новотрепівку, Трепівку.

На урочистий мітинг, присвячений 74-й річниці визволення території Трепівської сільської ради, біля братської могили, яку зусиллями громадськості та місцевої влади було терміновано відремонтовано після значних пошкоджень вандалами (це сталося в кінці 2017 року, напередодні новорічних свят), зібралися працівники закладів соціальної сфери села, школярі, жителі сільської громади. На свято завітали почесні гості — родичі загиблого у боях за Трепівку Михайла Андрієнка з міста Глобине Полтавської області. Онук і правнуки Олексій Володимирович та Володимир Михайлович Андрієнки, Валентин Михайлович Коваленко звернулися зі словами вдячності до присутніх, які бережуть пам’ять про їхнього рідну їм людину. Олексій Володимирович розповів, що запитання правнука про місце поховання свого прадідуся Михайла стало поштовхом для пошукової роботи. Але довгий час усі вважали, що боєць зник безвісти, і лише за підтримки сільського голови села Трепівка Юрія Долинка та працівників сільської ради вдалося встановити істину.

У свою чергу Юрій Долинко наголосив, що саме завдяки зусиллям громади села пам’ятник вдалося відновити так швидко, подякував усім небайдужим односельчанам. «Нам потрібно пам’ятати подвиг воїнів-визволителів не заради минулого, а заради майбутнього. Бо недарма мудреці кажуть: «Трагедії історії не повторюються до тих пір, поки пам’ять людська є живою», — сказав сільський голова.
Зі словами вдячності за мирне сьогодення виступили учні ОНЗ «Трепівська ЗОШ І-ІІІ ступенів».

Мітинг завершився хвилиною вшанування пам’яті загиблих та покладанням квітів до всіх братських могил, що знаходяться на території Трепівської сільської ради.
День визволення села Трепівка
День визволення села Трепівка
День визволення села Трепівка
День визволення села Трепівка

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF