---
Суспільство

Які новації запроваджує Уряд у 2018 році?

Які новації запроваджує Уряд у 2018 році?
МІНІМАЛЬНА ЗАРОБІТНА ПЛАТА ПІДВИЩУЄТЬСЯ
З 1 січня 2018 року мінімальна місячна заробітна плата в Україні збільшується на 523 грн — до 3723 грн, у погодинному розмірі: з 1 січня — 22,41 гривні. Це записано у Державному бюджеті України на 2018 рік.
Документом передбачено, що у 2018 році рівень забезпечення прожиткового мінімуму для призначення допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення становить: для працездатних осіб — 21%, для дітей — 85%, для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів — 100% відповідного прожиткового мінімуму. Розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у 2018 році не може бути більше 75% рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2018 року становитиме 1700 грн, з 1 липня — 1777 грн, з 1 грудня — 1853 грн.

ЗАРОБІТНА ПЛАТА ВЧИТЕЛІВ
ЗРОСТАЄ НА 25%

Відповідне підвищення у межах освітньої субвенції також передбачено бюджетом України на 2018 рік.
Загалом освітня субвенція становить 62 152 908,7 грн. Підвищення зарплати педагогів передбачає просування оплати праці на 1 розряд в єдиній тарифній сітці, фіксацію надбавки за престижність на рівні 20% для всіх учителів і 30% для кращих вчителів.

Також підвищення посадових окладів педагогічних працівників передбачено прийнятим Верховною Радою у вересні 2017 року законом «Про освіту». Так, стаття 61 цього закону передбачає, що «посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат». Крім того, посадовий оклад педагогічного працівника кожної наступної кваліфікаційної категорії підвищується не менше ніж на 10 %.

Ці норми набрали чинності з 1 січня, їх реалізація, згідно із законом, проводитиметься поетапно до 2023 року, при цьому передбачається «щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб пропорційно розміру збільшення доходів Державного бюджету України порівняно з попереднім роком».

ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ
ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ДОРОЖЧАЄ
Тарифи для населення на електроенергію в 2018 році в Україні суттєво зміняться. Міністерство енергетики вважає, що економічно обґрунтованим рівнем тарифу для громадян буде:

до 100 кВт — 108 копійок;
від 100 до 600 кВт — 201.6 копійок;
понад 600 кВт — також 201.6 копійок.

Експерти енергетичних програм впевнені, що для підвищення тарифів підстав недостатньо. Проте на прогноз цін впливатиме й ситуація на сході країни.

Подорожчання енергії відбудеться, також, у разі підвищення вартості інших видів послуг. Зокрема це стосується тепло- та водопостачання. Розірвати цей взаємозв’язок неможливо, адже виробництво та постачання всіх послуг залежить одне від одного.
І це не останнє підвищення у 2018 році, адже з 1 січня оптова ринкова ціна (ОРЦ) на електроенергію зросте на 9,5%, а з 1 квітня 2018 року ОРЦ підвищиться ще на 6,1% — до 1586,69 грн за 1 МВт-год. Таким чином, прогнозна оптова ринкова ціна на 2018 рік становитиме 1561,99 грн. Про це йдеться у відповідному рішенні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ
ЗМІНЮЮТЬСЯ

2018 рік стане роком змін і для водіїв. Зокрема, йдеться про фото- і відеофіксацію порушень ПДР, обмеження швидкості руху в населених пунктах з 60 до 50 км/год, збільшення штрафу за керування транспортним засобом без прав в 20 разів і встановлення дворічного терміну водійського посвідчення, отриманого вперше. Також у Міністерстві внутрішніх справ посилили відповідальність за керування автомобілем у нетверезому стані.

МЕДИЧНА РЕФОРМА
ЗАПРОВАДЖУЄТЬСЯ

Що зміниться? Українці тепер самостійно обиратимуть сімейного лікаря і підписуватимуть з ними угоду (первинна медична допомога), а також після скерування сімейного лікаря отримуватимуть право на безкоштовний огляд у профільних спеціалістів. Невідкладна медична допомога теж залишиться безкоштовною. Якість роботи лікарів впливатиме на їхню оплату праці. Держава припиняє платити гроші на утримання медзакладів, оплачує лише конкретну послугу, надану конкретному пацієнтові.
В Україні запровадять електронну систему eHealth. Лікар надає вам послугу, вносить інформацію в eHealth, після чого цю інформацію отримує Національна служба здоров’я. Це орган, який направить кошти з державного бюджету безпосередньо лікарю і проконтролює якість наданої послуги. А ще в майбутньому eHealth стане електронною медичною карткою пацієнта.

НОВИЙ КАЛЕНДАР ВИХІДНИХ
ДНІВ ТА СВЯТ ЗМІНЮЄТЬСЯ

Кабінет Міністрів вніс зміни до календаря святкових та вихідних днів в Україні. Почав календар діяти ще у грудні 2017 року, коли на католицьке Різдво 25 грудня українці отримали вихідний день. Разом з тим 2 травня відтепер — робочий день.

За матеріалами інтернет-видань
підготувала Тетяна Дроздова
Які новації запроваджує Уряд у 2018 році?
Які новації запроваджує Уряд у 2018 році?
Які новації запроваджує Уряд у 2018 році?

"ВК" у PDF