---
Суспільство

Різдво в Україні: Святий вечір, колядки і колоритний вертеп

Різдво в Україні: Святий вечір, колядки і колоритний вертеп
7 січня весь православний світ відзначатиме велике церковне свято Різдва Христового.
Різдво — одне з головних християнських свят, що знаменує народження Ісуса Христа у Вифлеємі. За християнським переконанням, Ісус був посланий Богом на землю задля спокутування гріхів і спасіння людства. День його народження поділив історію на «до» і «після»: з цього моменту почалося сучасне літочислення — «наша ера».

Різдво має багату історію з унікальними традиціями, звичаями та символами.

Традиційно Різдву передує тривалий сорокаденний піст, який починається 28 листопада і закінчується 7 січня. Оскільки останній день перед постом припадає на день пам’яті святого апостола Пилипа, то сам піст прийнято називати Пилипівкою. Різдвяний піст встановлений для того, щоб до Різдва люди фізично і духовно очистилися покаянням, молитвою і утриманням від їжі, пристрастей, образ, зла та інших гріхів.

Напередодні Різдва Христового 6 січня український народ сідає за щедрий, але пісний стіл. Одна з головних традицій святкування Різдва — Святий вечір. Після наведення порядків у будинку українці готують дванадцять святкових страв на честь дванадцяти апостолів. Головною і ритуальною різдвяною стравою є кутя, яка являє собою пшеничну або ячмінну кашу, змішану з родзинками, маком, медом і горіхами. Також на столі обов’язково має стояти узвар. Під час трапези за столом ні в якому разі не можна лаятися, сперечатися і лихословити. На Різдво усі члени родини повинні бути вдома, діти повинні допомагати старшим у святкових приготуваннях. Снідати й обідати 6 січня не прийнято, легкий перекус дозволений тільки дітям. Сідати за різдвяний стіл необхідно з появою першої зірки. Святий вечір починається молитвою і запалюванням різдвяної свічки.

Важливим різдвяним обрядом на Святий вечір є оформлення столу. Традиційно його застеляли свіжим сіном або соломою, зверху насипали трохи зерна і покривали скатертиною. По кутках столу під скатертину клали по зубчику часнику, який оберігатиме сім’ю від хвороб та злих сил.

На почесному місці в домі мав стояти дідух — житній, пшеничний або вівсяний сніп, який символізує урожай, добробут, багатство, дух предків і оберіг роду. Встановлюючи дідуха, ми запрошуємо на Святу вечерю увесь свій рід, усіх своїх предків, які охороняють своїх нащадків від лиха і напастей.

Вранці 7 січня українці йшли до церкви, щоб віддати шану новонародженому Христові. Після закінчення церковної відправи родина знову збиралася на святковий обід, який вже не був пісним, та починалася велика різдвяна гостина.

По обіді наступає час заслуженого відпочинку. В гості ж потрібно йти вже після обіду. Одружені діти, як правило, йдуть до своїх батьків. Дуже давньою є українська традиція миритися в цей день, пробачати одне одному образи, вільні й мимовільні, щоб на повну міру відчути радість життя.

Важлива і незмінна традиція на Різдво — це колядування. По вулицях і будинках колядники ходять починаючи зі Святого вечора або з першого дня Різдва. Часто вони носять з собою велику зірку, закріплену на палиці та покриту позолоченим папером. Така зірка символізує Віфлеємську, що ознаменувала народження Ісуса Христа. Давнім та унікальним різдвяним звичаєм в Україні було і залишається ходіння з вертепом.

Варто зазначити, що традиції святкування Різдва в Україні не обмежуються статичним вертепом з ляльками. Широку популярність у нашій країні завоював і живий вертеп, в якому ролі різних персонажів виконують люди.
Різдво в Україні — одне із найбільш шанованих і улюблених свят. «Христос народився!» — «Славімо його!»

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF