Знам’янський район
Суспільство

Різьблені свічі від Юлії Крук

Різьблені свічі  від Юлії Крук
Романтичні вечері з сім’єю при свічках Юлія Крук влаштовує обов’язково. І сама готує не лише вечері, бо свічі різних форм та кольорів вона робить теж власноруч.
«Ще задовго до віднайдення цього хобі на запитання: що тобі подарувати? я відповідала: свічу або підсвічник. — Тепер думаю, що то майбутнє захоплення блимало мені своїм вогником, — говорить Юлія.

Юлія — залізничниця: бригадир у Знам’янському вагонному депо. Різьблені свічки для неї хобі, якому уже шість з невеликим років. Опанувала його завдяки відео та публікаціям в інтернеті, за якими складала конспекти, а потім пробувала на практиці. Шукала себе у багатьох видах творчості, але хотілося чогось незвичного, що було б цікавим саме їй.

— Шукала заняття, що радувало б мене і моє оточення, але воно мало бути таким, яке б не легко давалося, для опанування якого слід потрудитися, — продовжує Юлія. — Вперше відео з теми мені показала донька Анна, і з того часу я не зупиняюся. До речі, Анна малює мехенді, а ось різьбити свічі їй не подобається.

Родина спочатку насторожено сприйняла таке нововведення у моєму житті, потім потроху звикла, а тепер чоловік Ігор завжди перший допомагає лаштуватися на виставку чи ярмарок. Намагаємося їздити якомога частіше. Київ — Пирогове та Співоче поле, дендропарк у Кропивницькому — наші улюблені місця, й у Знам’янці беремо участь обов’язково. Матеріали я знаходжу у інтернет-магазинах. Спеціальне обладнання купила через два з половиною роки, а спочатку основу виготовляла у звичайній каструлі.

Юлія трохи малює, що допомагає їй створювати необхідні кольори та візерунки, які вона вирізає. Але жінка переконана, що створювати візерунки зможе кожен, головне любити цю справу, мати терпіння і бажання.

Заготовки мають форму звичайних свічок, а можна вирізати і на заготовках у формі кулі чи яйця, циліндрах, сердечках, шестикутних зірках, призмах. Процес виготовлення одного виробу займає 4-7 годин, але доцільніше застосовувати конвеєрне виробництво, коли одночасно виготовляється декілька свічок.

— Свої вироби здаю у звичайні крамниці Знам’янки та Олександрії і продаю в інтернет-магазинах. Ця робота — сезонна, вона залежить і від кількості свят, і від пори року — так, у спеку свічі плавляться і втрачають привабливий товарний вигляд. Найбільші замовлення — на Новий рік та весілля, а також незвичайні свічі купують на День закоханих та до Великодня. Коли не сезон, я не сиджу без діла, а займаюся виготовленням картин.

Знаю, що мої свічки щороку прикрашають одне з грецьких свят. Купували їх і для подарунків у Німеччину. Сама ж відправила багато посилок Україною. Звісно, усім рідним та близьким дарую. Та й взагалі перші декілька років це були суцільні подарунки. І лише згодом наважилася вперше продати. Що стосується фінансової складової, то з часом потроху стала заощаджувати з продажу і відкладати на закупівлю матеріалів, але й зараз ще витрати не окупаються, бо парафін увесь час дорожчає.

Часто запитують, чи пахнуть мої вироби. Але вони не ароматизовані, оскільки натуральний ароматизатор тримається півтора місяці, а штучний — шкідливий, тому ароматизованими свічами не займаюся,
— пояснює Юлія.

І цієї новорічної ночі сім’я Юлії Крук заплювала святкові свічі, чим створювала собі та своїм гостям святковий настрій. Запаліть і ви вогник своєї творчості та даруйте його оточуючим — і свят у нашому житті побільшає.

Контактний телефон:
(066) 559 59 14 (Юлія Крук).
Розмову записала Тетяна Юганова
Різьблені свічі  від Юлії Крук
Різьблені свічі  від Юлії Крук
Різьблені свічі  від Юлії Крук

"ВК" у PDF