Знам’янський район
Суспільство

Вандали зруйнували Братську могилу у селі Трепівка Знам'янського району

Вандали зруйнували Братську могилу у селі Трепівка Знам'янського району
Історія України складається з подій, про які ми повинні знати, пам’ять про які потрібно свято берегти для майбутніх поколінь. Саме для цього поблизу місць великих битв, страшних трагедій, визначних перемог і героїчних вчинків споруджуються пам'ятні знаки, обеліски, пам'ятники і меморіали. Вони важливі для нас як застережні знаки історії.
Так на території Знам’янського району встановлено 51 пам’ятник і братські могили воїнам-визволителям та партизанам Чорного лісу.

Наприкінці грудня 2017 року, коли жителі України готувалися до святкування новорічно-різдвяних свят, на території Трепівської сільської ради стався акт вандалізму. Невідомі особи здійснили наругу над пам’яткою історії місцевого значення «Братська могила радянських воїнів», що визволяли від німецько-фашистських загарбників трепівську землю у січні 1944 року (ох. № 313), яка розташована у с.Трепівка (біля школи).

Зрозуміло, що для тих, хто заподіяв шкоду не існує ніяких моральних принципів та цінностей.

Сумно і моторошно водночас від цієї новини. З скульптурної групи повністю з усіх сторін зірвано мідний корпус, який зберігав пам’ятник від впливу атмосферних опадів. Покриття залишилося лише на головах воїна, дівчини та хлопчика. Вандали відбили руку хлопчику, якою він тримав вінок пам’яті. Наслідком вандалізму стало руйнування пам’ятника:пошкодження цементного покрову, утворення численних тріщин та дірок.

У кого піднялася рука осквернити місце вшанування полеглих солдатів і офіцерів радянської армії, поки що не відомо. Поліцейські почали роботу зі встановлення осіб вандалів. Відкрито кримінальне провадження.

Пам’ятник зусиллями багатьох людей буде відремонтовано, а чи залікуються душевні рани у серцях трепівчан та й не тільки в них?!..

"ВК" у PDF