Олександрівський район
Суспільство

Піввіку на ниві культури працює міський Будинок культури в Олександрівці

Піввіку на  ниві культури  працює міський Будинок культури в Олександрівці
Олександрівський міський будинок культури відзначив 50-річчя з дня відкриття. Спочатку це був будинок культури колгоспу «Іскра», або як його називали у народі «Іскрянський клуб». Будинок культури звели колгоспні будівельники за ініціативою тодішнього голови правління господарства Івана Трегуба. Піввіку тому символічний ключ від нового закладу вручили передовій колгоспниці Марії Різун. Був і святковий концерт.
Спочатку у колгоспному Будинку культури не було штатних культпрацівників, а порядкували самі колгоспники. У 1978 році заклад почав виконувати функцію Олександрівського міського будинку культури. У цьому ж приміщенні розміщувались також бібліотека та музей колгоспу, які нині закриті.

На урочистостях з нагоди 50-річчя закладу культури згадали імена колишніх і нинішніх його культпрацівників. Це Іван Пустовіт, Олег Фурдуй, Олексій Панченко, Володимир Токаренко, Олексій Ядак, Віталій Славіковський, Володимир Кузик, Любов Халецька, Іван Катеренюк, Олександр Шаповал, Лілія Вихрист, заслужений працівник культури України В’ячеслав Савустяненко та інші. Останні 35 років міський будинок культури очолює Валентина Гирич. Під їх керівництвом заклад виховав цілу плеяду аматорів сцени, які здобували перемоги на районній, обласній та республіканській арені. У 2003 році тут зародився майбутній народний аматорський хоровий колектив «Ветеран» під керівництвом В’ячеслава Савустяненка, який нині очолює молодий талановитий фахівець Лілія Вихрист.

Зараз у закладі функціонують також драматичний колектив, агітаційно-художня бригада «Добрий настрій», гурток художнього читання, кілька вокальних колективів («Калинонька», «Яворина»). Вони, а також хор, солісти й показали свою майстерність на святковому концерті до 50-річчя Олександрівського міського будинку культури. Численні глядачі вітали їх гучними оплесками і вигуками «Браво!».

З ювілеєм міський Будинок культури привітали начальник відділу культури Олександрівської райдержадміністрації Антоніна Штим, голова райкому профспілки працівників культури Наталя Литвин, селищний голова Олександрівки Олександр Безпечний, помічник-консультант народного депутата України Олеся Довгого Катерина Бондаренко. Всі вони прийшли не тільки з квітами, а й з подарунками. Приміром, від Олеся Довгого директору МБК вручено сертифікат на спорудження біля закладу культури сучасного дитячого майданчика. Селищний голова повідомив, що минулого року для Будинку культури селищна рада придбала апаратуру, у цьому році – набір офісних меблів, а наступного року пообіцяв розпочати зовнішній ремонт закладу. Стануть у пригоді й подарунки відділу культури райдержадміністрації та райкому профспілки працівників культури. Директор закладу Валентина Гирич щиро подякувала гостям, а після того і сама вручила подяки Будинку культури своїм працівникам.

За піввіку свого існування Олександрівський міський будинок культури довів необхідність свого існування на окраїні районного центру. Адже не у всіх є змога добиратись у центр містечка до районного Будинку культури. Тож, віриться, що вогник культури тут палатиме ще довгі роки.

Піввіку на  ниві культури  працює міський Будинок культури в Олександрівці
Піввіку на  ниві культури  працює міський Будинок культури в Олександрівці
Піввіку на  ниві культури  працює міський Будинок культури в Олександрівці

"ВК" у PDF