---
Суспільство

Двостороння аграрна торгівля України та ЄС демонструє значне зростання, - Ольга Трофімцева

Двостороння аграрна торгівля України та ЄС демонструє значне зростання, - Ольга Трофімцева
За результатами січня-вересня 2017 року, експорт українських аграрних та харчових товарів до країн Європейського Союзу збільшився на 39,8% та становив $ 4,177 млрд. При цьому імпорт із європейських країн зріс на 11,7% та становив $ 1,581 млрд. Про це розповіла заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.
«Взагалі, збільшення нашого експорту до ринків країн ЄС відбулось в основному за рахунок зростання обсягів постачання таких продуктів як: кукурудза – на 57,4%, насіння свиріпи або ріпаку – на 72,9%, соняшникова олія – на 23%. Окрім того, значно зросло постачання м’яса та харчових субпродуктів птиці, меду, кондитерських виробів, маргаринової продукції та таких цікавих нішевих продуктів як сорго чи насіння льону», - зазначила заступник Міністра Ольга Трофімцева.

Вона відмітила, що ключовими імпортерами української сільськогосподарської та харчової продукції серед країн ЄС є Нідерланди з часткою 17,6%, Іспанія – 15,5%, Польща – 12,9%, Італія – 11,9% та Німеччина – 9,9%.

«Дуже приємно відмітити, що на ринках ЄС зростає попит на українську готову продукцію. Наприклад, за січень-вересень 2017 року було експортовано вершкового масла на суму $ 12,6 млн, а у той самий період 2016 року ця цифра становила лише $ 5 тис. Також зросли поставки українського морозива, згущеного молока, крохмалю, кондитерських виробів з цукру тощо», - відмітила Ольга Трофімцева.

Заступник Міністра нагадала, що станом на сьогодні вже повністю використані тарифні квоти на цілу низьку українських аграрних товарів: цукор, мед, ячмінь, ячмінна крупа та борошно, оброблені томати, виноградний та яблучний сік, кукурудза, пшениця.
«Серед додаткових торговельних преференцій, які вступили в дію з 1 жовтня 2017 року, українські експортери вже повністю використали квоти на мед обсягом 2 500 тонн. На 36,5% використані квоти на оброблені томати, а на 5,9% – квота на ячмінну крупу та борошно. У повному обсязі наразі залишаються не вичерпаними додаткові торговельні преференції на виноградний сік – 500 тонн та овес – 4 000 тонн», - резюмувала Ольга Трофімцева.

"ВК" у PDF