---
Суспільство

ПРО ВІЙНУ…У ПІСНЯХ

ПРО ВІЙНУ…У ПІСНЯХ
22 вересня у міському палаці культури відбувся другий фестиваль патріотичної пісні «Пісні, народжені в АТО». Серед учасників заходу були солдати, їх батьки, побратими, які прибули з різних міст та містечок України: Херсону, Кам’янець- Подільського, Кропивницького, Маріуполя, Мелітополя, Києва та ін. Свою творчість знам’янчанам подарували: Бурко Володимир, Кияшко Володимир, Барановський Олександр, Крамар Олександр, Бойко Сергій, Давидович Руслан та Свинарчук Сергій. Фестиваль проходить у різних містах нашої держави і давно вже став Всеукраїнською ноткою війни.
Перед заходом усі охочі мали змогу долучитися до виставки фото, яка в обличчях розповідала про будні війни та її героїв.

Одна з ініціаторок фестивалю начальник відділу культури та туризму Світлана Бабаєва розповіла журналістам нашого видання, як власне виникла ідея запрошувати таких гостей до міста: «У минулому році я звернулася до Дніпропетровської ОДА, які започаткували цей фестиваль, і попросила їхньої згоди не те, щоб провести схожий захід у Знам’янці. Перший фестиваль зібрав близько 300 – 400 осіб.

Цього дня зі знам’янчанами ділилися своєю творчістю ті, які через своє серце і душу пропустили війну. Один з учасників – волонтер, який вже дав більша 100 концертів для наших воїнів на передовій. Окрім концертної програми її учасники завітали до учнів навчальних закладів міста (Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 1 та НВК «Загальноосвітня школа І –ІІІ ступенів № 3 – гімназія), де вони розповіли про себе та про свій нелегкий бойовий шлях і поділитися творчістю. Крім того, мали змогу оглянути музей воїнів АТО у ЗОШ № 1 та посмакувати шкільними обідами. Такі концерти у нашому місті несуть свій патріотичний дух, а їх учасники – не на словах говорять про те, що вони пережили і побачили. Треба , щоб люди розуміли, що зараз в країні – війна і наша держава потребує єднання».

Зі сцени лунав і біль поразки та втрати побратимів, і жага очікування з війни батька та сина , і радість зустрічей після війни. Сергій Свинарчук – учасник бойових дій доносив у своїх піснях біль від пережитою смерті сорока побратимів збитого ІЛ – 76 над Луганськом: «Ради Родины любимой и народа Украины – вот за что покинуть можно этот свет».

Старший сержант Руслан Давидович - учасник бойових дій читав зі сцени вірші, один з яких він присвятив своїй мамі.
Один з учасників Олександр Барановський розповів нашому виданню чому саме він вирішив долучитися до фестивалю: «У моєму випадку: не я вирішив, а доля.. Я пережив контузію і бачив усі жахи війни. Пісенна творчість – то моя терапія, у якій я розповідаючи іншим про пережите, сам і лікуюся».

Крамар Олександр, який вже дав близько ста концертів на передовій для наших солдатів і є волонтером говорить про їх важливість: «Я з 2014 року даю концерти для наших солдатів. Так би мовити, духовно їх підтримую. Об’їхав вже всю лінію фронту. Був один такий випадок, коли я виступав і мене попередили, що будуть бомбити. Але так сталося, що бомбування уникнули. Коли повертався додому, то солдати говорили, що наші вороги теж слухали концерт і тому не стріляли. Сьогодні поділився зі знам’янчанами піснями з бойовим духом, які допомагають нашим воїнам».

Дуже складно містянам було ділитися своїми враженнями від фестивалю. Зал, затамувавши подих, слухав та переживав. Жінки не стримували сліз, а чоловіки аплодували стоячи. Деякі з глядачів мовчки покидали залу, ще не отямившись від переживань.
Анжела Таран поділилася своїми враженнями: «Сьогоднішній фестиваль – це посфактум подій в Україні. Ми повинні пам’ятати, що триває війна. Я вважаю, що на сході – справжні чоловіки, які сьогодні для нас співали своєю душею».

Ольга Полякова
ПРО ВІЙНУ…У ПІСНЯХ
ПРО ВІЙНУ…У ПІСНЯХ
ПРО ВІЙНУ…У ПІСНЯХ
ПРО ВІЙНУ…У ПІСНЯХ
ПРО ВІЙНУ…У ПІСНЯХ
ПРО ВІЙНУ…У ПІСНЯХ
ПРО ВІЙНУ…У ПІСНЯХ
ПРО ВІЙНУ…У ПІСНЯХ
ПРО ВІЙНУ…У ПІСНЯХ
ПРО ВІЙНУ…У ПІСНЯХ

"ВК" у PDF