---
Суспільство

Як не зашкодити здоров’ю школярів, купуючи шкільну форму та ранці

Як не зашкодити здоров’ю школярів, купуючи шкільну форму та ранці
Вже незабаром прийде 1 вересня і діти підуть до школи. Зараз саме вчасно нагадати батькам як правильно підібрати одяг, в тому числі шкільну форму, та ранець, щоб ця продукція не погіршила стан здоров’я школярів.
Тому, пропонуємо звернути увагу на декілька корисних порад, дотримання яких дозволить уникнути шкідливих наслідків.

Відповідно до державних санітарних норм та правил “Матеріали та вироби текстильні, шкіряні і хутрові. Основні гігієнічні вимоги”: натільна білизна для дітей віком до 7 років повинна виготовлятися тільки з натуральних тканин та трикотажних полотен, а для дітей віком з 8 до 18 років допускається виготовлення продукції з тканин і трикотажних полотен змішаного типу – з натуральних і штучних волокон.

Шкільна форма
Шкільну форму дозволяється виробляти із застосуванням змішаних тканин (з вмістом натурального волокна не менше 50%) – для дітей молодших і середніх класів, штучних волокон – для дітей старших класів; блузки і сорочки для дітей молодших і середніх класів – з використанням натуральних тканин, для дітей старших класів – штучних тканин.

Шкільна форма повинна бути такого покрою, який не обмежуватиме вільні рухи та забезпечить тепловий комфорт організму відповідно до сезону року.

При виборі шкільного одягу, батькам, перш за все, необхідно звернути увагу на маркування, яке міститься на ярлику. На ньому надана інформація про реквізити підприємства-виробника, волокнистий склад матеріалу, з якого виготовлений одяг. Віддавайте перевагу одягу з максимальним вмістом натуральних волокон.

Ранець.
Коли йдете купувати ранець обов’язково візьміть із собою дитину для того, щоб врахувати її побажання і приміряти його.

Наявність світловідбивальних елементів, ортопедичної спинки, належна вага – основні вимоги до безпечного і якісного ранця.

Вага учнівського ранця або ж портфеля має становити не більше 1 кг, щоб не завдавати великого навантаження на хребет і плечі дитини.

Ранець повинен мати таку конструкцію, щоб під час носіння фіксувати хребет дитини, а саме – жорстку спинку і міцне дно. Жорсткість спинки ранця і її оббивка повинні запобігати тиску ранця та його вмісту на спину учня.

Довжина плечового ременя учнівського ранця має бути регульованою. Ширина плечових ременів повинна бути не менше 3-х см. Ширина учнівського ранця не повинна бути більша ширини плечей дитини, верхній край – не вище рівня плечей, нижній край – не нижче стегон.

Слід відмовитися від ранця, який носять на одному плечі, щоб уникнути викривлення хребта дитини.

Штучні та синтетичні матеріали, текстильні матеріали, вироблені з хімічних волокон та використані під час виготовлення ранця, мають бути дозволені органами охорони здоров’я.

Ранець має містити деталі з матеріалів контрастних кольорів, оздоблювальні деталі та фурнітуру зі світловідбивальними елементами на передніх, бічних поверхнях та на верхньому клапані ранця, що убезпечить дитину на дорозі, особливо в зимовий час, коли на вулиці темно.

Ранець повинен мати стійке забарвлення. Щоб перевірити це, слід без натиску протерти поверхню ранця сухою або вологою білою тканиною два-три рази. Якщо на тканині залишився слід фарби, то використані матеріали – неякісні.

Ранець має містити кишені або перегородки чи вкладиші замість кишень і перегородок, повинен бути з ручкою для носіння.

Всі шви на виробі мають бути без пропусків стібків. Кінці швів повинні бути закріплені. Шви та оздоблення ранця не мають бути грубими та врізатися в тіло дитини. Усі замки та блискавки на ранці мають легко закриватися і відкриватися.

Пам’ятайте: вся продукція для дітей, яка виготовляється та реалізується у торговельній мережі, повинна мати висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, що засвідчують безпечність даного товару для здоров’я вашої дитини.

labcentr.kr.ua

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF