---
Суспільство

Кіровоградщині на програму "Доступні ліки" буде додатково виділено 5 млн. грн.

Завдяки урядовій пропозиції і підтримці Верховної Ради буде розширено доступ громадян до медичних послуг і лікування. В цьому році на програму "Доступні ліки" буде додатково виділено 200 млн. грн. Зокрема, Кіровоградській області на вказану програму буде додатково профінансовано 5 млн. грн. Програма стартувала з 1 квітня і передбачає відшкодування вартості медпрепаратів (реімбурсацію) для лікування осіб, які страждають на серцево-судинні захворювання, діабет II типу і бронхіальну астму.
Додаткових 450 млн. грн. отримають регіони у складі медичної субвенції на лікування хворих на ниркову недостатність (гемодіаліз) та діабет. Зараз в Україні понад 5 тисяч осіб перебувають на гемодіалізі. За підрахунками медиків, в Україні від цукрового діабету можуть страждати близько 2,5 млн. осіб. Додатково 186 млн. грн вже в цьому році буде направлено на лікування громадян за кордоном.

Одночасно уряд дбає і про розвиток вітчизняної медицини. Тому частина позапланових бюджетних надходжень буде направлена на додаткове фінансування медичних клінік та науково-дослідних установ. Зокрема, клініки Національної академії медичних наук України додатково отримають 443 млн. грн., ДУ "Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ" – 60 млн. грн. Із спеціального фонду на розвиток сільської медицини буде направлено 4 млрд. грн.

Загалом на медицину додатково виділено 5,3 мільярди.

"ВК" у PDF