Світловодський район
Суспільство

Міжнародний день музеїв по-захарівськи

Міжнародний день музеїв по-захарівськи
18 травня відзначають Міжнародний день музеїв. Цього дня музеї працюють і вночі. Біля них влаштовують концерти, майстер-класи й незвичайні екскурсії. На Світловодщині з-поміж інших чільне місце по праву займає Захарівський музей історії, до того ж найбільший районний музей історії на Кіровоградщині. Тож 21 травня він вдруге запросив до себе всіх бажаючих на фестиваль музеїв, зелених садиб та народних умільців Світловодщини «Люби і знай свій рідний край».
Поряд з музеєм у зеленому театрі розмістилися і імпровізована сцена, і тематичні експозиції, і виставка-продаж виробів народних умільців Захарівки.

Міжнародний день музеїв по-захарівськи

На початку фестивалю благословив усіх не тільки на гарний настрій, а й на духовне пізнання протоієрей Андрій Терещенко, настоятель Захарівської Свято-Покровської церкви. А відкрив захід Захарівський сільський голова Віктор Гарбуз, який привітав учасників фестивалю та подарував квіти Любові Шкірай, колишній директорці Захарівського музею історії, людині, яка стояла біля витоків його створення та є справжнім фанатом музейної справи.
Презентація розпочалася з представлення музеїв світловодського краю. Лаконічно та змістовно були представлені Світловодський міський краєзнавчий музей, де можна побувати навіть у місті, якого вже немає — Новогеоргіївську (директор — краєзнавець Андрій Бутко), особливо цікавою археологічною колекцією славиться музей історії с.Велика Андрусівка (директор — учитель історії Іван Дикий), цікавий краєзнавчий матеріал зберігає громадський Глинський краєзнавчий музей (директор — бібліотекар Тетяна Стецунова). У Національному музеї культури та побуту України «Пирогів» Захарівський музей історії назвали світлом, що не сліпить, а веде. Про його історію та унікальні експонати розповіла його директорка — Віра Царенко. Із кімнати бойової слави завдяки плідній роботі Любові Шкірай, пошуковців, учителів, односельців музей розширився до 17 експозиційних кімнат, які містять у собі 26 тисяч експонатів. Заклад діє уже 37 років і продовжує розвиватися.

Міжнародний день музеїв по-захарівськи

Чомусь у свідомості багатьох українців закріпився стереотип, що відпочивати можна лише за кордоном, але його слід ламати. Сільський зелений туризм — це унікальний шанс повернутися до природи, до землі, до свого коріння. І він набирає обертів у Світловодському районі. Минулого року у селі Яремівка відкрита перша зелена садиба «Соломія», господині — мати та дочка Ліна Кошулька й Наталія Саламашенко. З Яремівки у Захарівку вони та їхні куми приїхали кіньми, і веселою ватагою під баян та пісні увірвалися на фестиваль, чим розважили всіх присутніх.

«За невеликий період своєї діяльності у садибі ми зустріли достатньо велику кількість гостей: приймаємо близько 100 людей щомісяця, — ділиться своїми досягненнями Ліна Кошулька і додає: — Така популярність зумовлена природою та віддаленістю від гамірного міста, а ще тим, що ми готуємо страви української кухні, і завжди задовольнимо будь-яке ваше замовлення. Найулюбленіші у наших відвідувачів голубці, деруни, налисники і ряжанка». А пересвідчитися у цьому можна було тут же, бо крім гарного настрою «Соломія» привезла багатющий стіл. До речі, наприкінці цього літа відкриється ще одна зелена садиба «Зимівник Павлюка» у селі Павлівка, де зараз триває жвава робота з благоустрою.

Про цікавий заклад — культурно-просвітницький центр «Дніпро Світ» — розповів Сергій Гайдук, провідний методист Захарівського музею історії. Він також повідомив, що у «Дніпро Світі» відкрито філію Захарівського музею історії, щоб наблизити світловодців та гостей міста до музейних скарбів закладу.

Міжнародний день музеїв по-захарівськи

Завдяки небайдужості Ігоря Лавра (с.Микільське), який одного разу звернувся до райдержадміністрації з повідомленням, що розорюються кургани, це неподобство було зупинено. А незабаром було створено Інститут громадських інспекторів «Збереження культурної спадщини», до складу якого на громадських засадах увійдуть 15 осіб з кожного населеного пункту Світловодського району. Сергій Гайдук в урочистій обстановці вручив перші посвідчення громадським інспекторам нашого краю. Документ дає право опікуватися усіма проблемами культурного життя району, а також дбати про архітектурні пам’ятки.

Про народних умільців краю розповіла під час проведення фотосушки «Вишукана творчість майстрів Світловодщини» Тетяна Швець, провідний бібліотекар районної бібліотеки. Ведучі заходу Віта Гарбуз і Оксана Садовнича представили народних майстрів с.Захарівка.

Святкову атмосферу цього дня творили вокалісти Любов Воловик, Володимир Котляр, Тетяна Мазнюк, Дар’я Шевченко, Дмитро Гарбуз та ведуча Ольга Тітова.

По закінченні всі бажаючі відвідали музей із незмінною екскурсією від Любові Шкірай та вихованців гуртка музеєзнавства.

Тож завітайте до світловодського краю, тут є що побачити! Заблукати вам не загрожує: на території району встановлені туристично-
інформаційні дороговкази.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF