Світловодський район
Суспільство

Відновлення духовної святині

Відновлення духовної святині
19 травня виповнюється рівно 214 років з часу закладення (19 травня 1803 року) Спасо-Преображенського храму — одного з найстародавніших храмів Кіровоградщини, що дивом зберігся до нашого часу в селі Талова Балка, що на Світловодщині. А 20 травня минає рівно 3 роки з часу, коли почалася реконструкція цієї духовної святині нашого краю.
Про перший кам’яний храм Олександрійського повіту, збудований у стилі класичного ампіру на честь Преображення Господнього, його дивовижну історію та перебіг відновлювальних робіт, ми писали у нашому «Путівнику Кіровоградщини» ще торік. Тоді тут буди встановлені нові вікна, відремонтовано дзвіницю, а головне — були освячені та встановлені малий і великий куполи, що увінчали старовинну церкву золотим Хрестом — символом перемоги віри, любові і добра.

Відновлення духовної святині

Що ж вдалося зробити ще за один рік, і в якому стані наразі знаходиться старовинна церква? Аби отримати відповіді на ці питання, ми завітали до Талової Балки, де зустрілися з настоятелем храму, архімандритом Серафимом.

«Ми приїхали сюди в 2012 році, а вже в 2014 році розпочали відновлювані роботи, — розпочав свою розповідь настоятель.— Нашим першим завданням було зберегти храм від руйнації, адже храм був без даху, і з кожним роком, шар за шаром, руйнувалися його цегляні стіни. Тому найголовнішим будівельним етапом для нас було його перекриття. Будівлі храму довелося пережити складні часи — і період війни з Францією 1812 року, і Першу та Другу світові війни, і роки революції, і громадянську війну… Він дивом уцілів! Та основні його руйнування відбулися вже за часів Перебудови, коли почали розвалювати колони, розібрали підлогу, вимощену чавунними плитами, пограбували могилу засновника церкви — славетного генерал-майора Федора Артемовича Боровського. Фактично храм був зруйнований на 60%, але ж його потрібно було відновлювати! Звісно, одній людині це було не під силу! Але, дякувати Богу, наразі триває вже четвертий будівельний сезон з відновлення храму, і сотні людей беруть у цьому участь. Цей храм об’єднав багато людей — і представників влади, адже нам допомагають і Озерський сільський голова Віталій Федорус, і Світловодська районна державна адміністрація, і підприємців, і паломників, наших друзів, які приїздять до храму і намагаються нам допомогти. Це люди і зі Світловодська, і з Олександрії, і з інших міст».

До речі, сьогодні в храмі працює будівельна бригада з Олександрії, і, як розповів нам її бригадир Ігор Бурцев, у команди будівельників наразі є потреба у фахівцях різних будівельних спеціальностей, тож запросив на роботу всіх бажаючих залучитися до відновлення храму.

Відновлення духовної святині

Відновлення духовної святині

Наразі, як показав і розповів нам настоятель храму, тривають внутрішні роботи у вівтарі: «Ми плануємо в цьому році повністю завершити внутрішні роботи у вівтарі — поштукатурити, зашпаклювати і пофарбувати стіни, а ще утеплити дах і перекрити його покрівельним залізом. Зрозуміло, що це потребує чималих коштів, тож ми будемо раді будь-якій допомозі, і запрошуємо бажаючих допомогти у відновленні храму!».

Планує архімандрит Серафим у майбутньому відновити і фрески, якими був прикрашений храм, і ліпнину, залишки якої можна побачити й сьогодні. «Я впевнений, що храм можна відновити лише дружною православною родиною!» — завершив розмову настоятель.

А ми повідомляємо для всіх бажаючих взяти участь у відновленні святині банківські реквізити для перерахунку коштів на ремонт храму: МФО 323583 ОКПО 37969059 ПАТ КБ ПРИВАТБАНК р/р 26006052906465.

Контактні телефони: (097) 431 35 61 (архімандрит Серафим), (096) 69 66 253 (Ігор Бурцев).
Відновлення духовної святині
Відновлення духовної святині
Відновлення духовної святині
Відновлення духовної святині
Відновлення духовної святині

"ВК" у PDF