Знам’янський район
Суспільство

Стежками рідного краю

Стежками рідного краю
Цьогорічний квітучий травень покликав учасників пленеру "Стежками рідного краю" у дорогу. 16 травня різних за вподобаннями художників об'єднала жага творчості та чергова можливість зустрітися і поспілкуватися з колегами у творчій дружній атмосфері, за якою плідно працюється й народжуються нові ідеї для формування сучасного образотворчого мистецтва.
Місцем теперішнього живопису під відкритим небом стало село Петрове Знам’янського району. Орлова Балка (так називалася ця місцевість у давнину) - один з наймальовничіших куточків нашого краю, особливо за весняної пори.

Цього разу на запрошення працівників районного краєзнавчого музею в пленері взяли участь митці з різних куточків Знам’янщини: художники Василь Ребедайло, Выктор Соколов, Анатолый Татаров, Анатолый Сердюков, Володимир Поляков, Інна Дубосар та Вікторія Шпаченко, гончар Олексій Дем’яненко та краєзнавець Володимир Вознюк.

Стежками рідного краю

Дуже важливо відзначити той факт, що пленерний живопис в наш час - один з найбільш популярних напрямків в образотворчому мистецтві. Пленер (від французького «відкрите повітря») - стиль живопису, народжений наприкінці ХІХ століття завдяки розвитку руху реалістів та імпресіоністів у Франції. Імпресіонізм (від французького "враження") - художній метод, який заснований на принципі безпосередньої фіксації вражень, спостережень.

Було змінено традицію писати картини в майстерні, і художники вийшли на природу з метою вивчення колірних закономірностей та різних її станів. Пленерний живопис є вільним, «незакінченим» стилем, який за суттю своєю є наслідком роботи в техніці живопису «алла прима» (у перекладі з латинської мови «на перший погляд») і означає спонтанний живопис з передачею образу природи на полотно або загрунтований картон протягом одного сеансу.

Цікаво і повчально спостерігати за художниками в той момент, коли вони починають писати. Це складний процесс: потрібно вибрати місце, підібрати композицію та ракурс. Дуже важливо також грамотно підготуватися до етюду, взяти з собою тільки все найнеобхідніше.

У контакті з живою природою художники мали можливість збагатитися новими враженнями та передати їх у своїх роботах.

Один із учасників пленеру, Віктор Михайлович Соколов зауважив, що працюючи на природі, "зір сприймає її такою, як вона є, у багатокольоровому вигляді, а не так, як у майстерні, коли ти більш сконцентрований на сюжеті чи кольоровій палітрі...".

Стежками рідного краю

Знаний не лише у нашому районі, а й у області Василь Іванович Ребедайло з Трепівки зауважив: «У художника велика відповідальність за свої роботи, тому що похмурими, агресивними поєднаннями кольорів можна підштовхнути людину зі слабкою психікою до необдуманих вчинків. Тому кожен художник повинен бути психологом і знати не тільки властивості кольорів при їх змішуванні, але і їх вплив на самопочуття людини». Василь Іванович користується в основному широким пензлем, пише на великих полотнах, переходячи з більш великого до дрібного, любить панорамні пейзажі, його роботам завжди притаманна лірика.

Стежками рідного краю

Дуже виділяється серед усіх художниця з села Дмитрівки – Інна Дубосар. Маленька і тендітна дівчина творить справжні дива на полотні. .Її яскравий живопис із чарівними квітами на найбільш освітлених ділянках пейзажної композиції свідчить про її вольовий характер. Вона дотримується позиції, що «природа сама диктує мені, як писати».

Стежками рідного краю

Не можна обійти увагою таких художників, як відомий у нашому місті, літній, але дуже енергійний Анатолій Михайлович Татаров , якому вже за вісімдесят, та молодий і дуже талановитий Володимир Поляков, якого Господь обдарував вмінням вражати своїм живописом і не залишати байдужими нікого.

Стежками рідного краю

Прикрашає творчу групу художників високий та стрункий (його на пленері видно здалеку) Соколов Віктор Михайлович. Він співпрацює з музеєм з перших дів створення, а пише м'яко, акуратно, можна сказати навіть з якимось внутрішнім щемом. Це дуже помітно для людини, яка хоч раз у житті відчула, що таке творче натхнення.

За роки існування районного краєзнавчого музею склалася чудова традиція відкривати на пленері нові імена. Справжнім цьогорічним відкриттям стало знайомство з Анатолієм Михайловичем Сердюком з м.Знам’янки та молодою художницею Вікторією Шпаченко з с.Цибулеве.

Стежками рідного краю

До речі, вона допомогла створити гарний інтер’єр на зеленій садибі «Гайдамацька Січ» у Володимира та Любові Вознюків. Роботи Анатолія Михайловича відрізняються тонким ліричним виконанням. Художник любить писати вулиці нашого міста, краєвиди району та натюрморти.

Пленер біля витоків річки Скельової об’єднав митців різних поколінь та мистецьких стилів, надав можливість цікаво і з користю провести час. Усі роботи – дуже різні, втім у кожній з них відчувається вплив місцевого колориту.

Швидко промайнув час, але чудова атмосфера, запаморочливої весняної миті надовго залишаться у спогадах та на полотнах учасників пленеру.

Своїми роботами автори розповідають про наш район краще , ніж вмілий гід-ексурсовод, бо ліпше один раз побачити, ніж два рази почути. Так любити свій рідний край можуть лише справжні патріоти. Вони намагаються своїми роботами зробити світ досконалішим, більш яскравим і святковим. Природа завжди заспокоює, дарує людям душевний спокій, тепло, надію на краще.

Тож запрошуємо завітати до музею та відвідати виставку робіт місцевих художників, яка відкриється 18 травня 2017 року в приміщенні районної державної адміністрації та продовжить свою роботу в районному музеї.

Адреса музею: м. Знам’янка, вул. Трудова,1.
Ми працюємо для вас з 8.00 до 17.00 кожного дня, крім суботи і неділі.

Телефон для спілкування: (066) 52 95 409 директор музею Оксана Лутай
Стежками рідного краю
Стежками рідного краю
Стежками рідного краю

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF