Знам’янський район
Суспільство / Медіа

Святкування Дня Перемоги у Знам’янці

Святкування Дня Перемоги у Знам’янці
9 травня, традиційно вранці, біля міського Палацу культури м. Знам’янка розпочалася урочиста частина святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Як завжди, у перших рядах глядачів — ветерани Другої світової, таких на сьогодні у Знам’янці 31 особа, на свято завітали 18, серед них: Георгій Ніклонський, Олександр Четвертак, Михайло Сидельник, Микола Смірнов та інші.
Найкращі привітання та квіти в руки ветеранам: школярі міста вітають сивочолих дідусів та бабусь. Дорослі один за одним схиляють голову перед цими людьми і зі сцени лунають слова звернення міського голови Сергій Філіпенка: «Ми в неоплатному боргу перед синами і доньками України, юність яких жорстоко обірвала війна. Низько вклоняємось подвигу тих, хто ціною власного життя відстоював мир. Сьогодні мир в Європі знову під загрозою, проти України здійснюється військова агресія, і ми змушені відстоювати нашу незалежність і європейські цінності. Дорогі ветерани, саме ваш подвиг надихає сучасних героїв до нових вчинків, і ми маємо яскравий приклад незалежності духу, сили волі та любові до України».

Святкування Дня Перемоги у Знам’янці

Вітальне слово на заході мали і помічник народного депутата Олеся Довгого Андрій Іщенко та голова ветеранської організації міста Знам’янка Ганна Бабійчук.

У портретах незримо присутніми під час урочистостей були чимало ветеранів, яких вже немає серед живих, вони передали нетлінну і вічну пам’ять про війну нащадкам. Вперше поряд з портретами фронтовиків 40-их років юні знам’янчани винесли в руках світлини із загиблими учасниками АТО м. Знам’янка. Усі разом знам’янчани вкотре пригадали тих, кого немає в живих, і які віддали в ім’я захисту Батьківщини найцінніше — власне життя.

Святкування Дня Перемоги у Знам’янці

Велика урочиста хода від міського Палацу культури до меморіального кладовища цього року у Знам’янці складалася з представників влади, підприємців залізничної сфери, спортивних організацій та інших знам’янчан. Прикрасою святкової колони вже котрий рік поспіль були духовий оркестр Палацу культури (керівник Володимир Ярмиш) та колектив барабанщиць (керівник Микола Золотарьов).

Святкування Дня Перемоги у Знам’янці

Святкування Дня Перемоги у Знам’янці

Ми поцікавилися у знам’янчан про їх настрій під час святкової ходи. Пані Вікторія Ковальова ділиться: «Вже скільки років поспіль ми з родиною беремо участь у святковій ході! Колись наш дідусь теж воював, але вже давно його немає. Думаю, що слід започаткувати традицію для наших містян і на 9 травня, під час загальноміської ходи, проносити ордени та медалі тих, хто колись захищав наш край. Гарно було б, якби це робили онуки та правнуки славних нащадків».

Продовжилися святкові заходи на меморіальному кладовищі, де відбулося традиційне покладання квітів до Вічного вогню. На цьому місці поховано сотні солдат, окремі написи на камені — то єдина згадка про поховання для когось. У першому ряду серед захованих останнім — Герой Радянського Союзу, почесний знам’янчанин Михайло Лінник.

9 травня знам’янчани мали нагоду відвідати і святковий концерт «І пам’ять про війну нам душу обпікає». У міському парку відпочинку була влаштована виставка міського краєзнавчого музею «Роки, обпалені війною», виставка робіт міської асоціації народних майстрів та самодіяльних художників «Промінь», музична програма «Ретро-майданчик». Крім того, всі охочі мали нагоду посмакувати солдатською кашею.

Святкування Дня Перемоги у Знам’янці

Святкування Дня Перемоги у Знам’янці

Святкування Дня Перемоги у Знам’янці

"ВК" у PDF