Знам’янський район
Суспільство

Герої Другої світової війни

Герої Другої світової війни
З кожним днем усе далі від нас священна дата – День Великої Перемоги. 72 роки ми відзначаємо це свято як символ радості і скорботи, пам’яті і безсмертя, воїнів, які в ім’я життя і майбутнього власною кров’ю захищали кожний клаптик нашої рідної землі.
Давно відгриміли залпи війни… Суворий час Другої світової війни став надбанням історії. Та хоч би скільки ще минуло часу, доки існуватиме на своїй землі українська нація – у цей день країна вклонятиметься вам, солдати Перемоги.

Навряд чи є сім'я, якої не торкнулася війна. У когось воював дід, у когось батько, син, чоловік. Ми розповідаємо з покоління в покоління про їхній світлий подвиг, вшановуємо пам'ять. Передаємо дідівські медалі і про кожну з них розповідаємо своїм дітям. Ця за мужність, ось ця – за відвагу... Це наша історія, історія сім'ї, історія нашої країни. Ми приводимо дітей 9 травня до вічного вогню і розповідаємо про день Великої Перемоги, день перемоги нашого народу над фашизмом.

Герої Другої світової війни

У цей день хочеться вшанувати пам'ять про загиблих солдатів, які віддали своє життя, захищаючи наше рідне місто та поховані на військовому кладовищі.

Перші поховання на існуючому військовому кладовищі були у 1918 році. Австро-германськими інтервентами було розстріляно 9 мирних громадян Знам’янки, які були поховані на узбіччі лісу.

У грудні 1943 року частинами 18-го та 29-го танкових корпусів 5 гвардійської танкової армії, 6-ої та 3-ої гвардійських стрілецьких дивізій 5-ої гвардійської армії 2-го Українського фронту визволено м. Знам’янку від німецько-фашистських загарбників.

У грудні 1943 року, солдатів, які загинули під час звільнення Знам’янки (більша частина) було також поховано у цьому місті. У 1943, 1944 роках також проводились поховання воїнів, що померли від ран у Знам’янських евако – шпиталях. Згідно з рішенням Знам’янської міської ради від 1955 року, в 1956 – на військовому кладовищі встановлено 2 пам’ятники, виготовлені Сумськими художньо-виробничими майстернями.

У 1972-1973 роках була проведена робота по перепохованню на військове кладовище військових, які загинули на території міста під час боїв грудня 1943року. (площа на Петровського, міський парк, могила біля мосту сел. Знам’янка Друга, одиночні могили у лісі у районі електропідстанції, кладовище у районі «Рибтресту».

У 1974 році, згідно рішення виконавчого комітету Знам’янської міської ради від 25 жовтня 1973 року, на військовому кладовищі встановлено стелу, виготовлену Дніпропетровським художньо-виробничим комбінатом, а також було проведено перезахоронення праху воїнів до кладовища з території піонерського табору та з міського парку.

У 2000 році проведено перепоховання могили розстріляних членів підпільної групи локомотивного депо, яка знаходилась на цивільному кладовищі (район «Зеленого господарства)

На даному кладовищі поховано 969 солдатів та 27 жителів м. Знам’янки, які загинули від рук німецьких загарбників.

У Знам’янці та Знам’янці Другії вулиці названі на честь Героїв Другої світової війни – наших земляків: Ананьєва І.Ф., Лінника М.Н., Осадчого О.П., Філоненка П.Є.

Перемога у Другій світовій війні — подвиг і слава нашого народу. Як би не змінювалися за останні роки факти нашої історії, 9 травня — День Перемоги — залишається незмінним, всіма улюблений, дорогий, трагічний і скорботний, але в той же час і світлим святом.

Незважаючи на непростий час, нікого з тих, хто полягли на полях битв Другої світової війни, і тих, хто повернувся до мирної праці, ми не маємо права забути ні в День Перемоги, ні в звичайний буденний день. Адже ми у великому боргу перед ними. Пам’ятаймо про це.

Вічна пам’ять героям!
Вічна слава переможцям!
Ми пам’ятаємо!

"ВК" у PDF