Новгородківський район
Суспільство

Небезпека вживання неякісної води: водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей

Небезпека вживання неякісної води: водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей
Кіровоградська область розташована в межах Українського кристалічного масиву і відноситься до маловодних регіонів України. Водопостачання населених пунктів здійснюється з відкритих, змішаних та підземних водозаборів. Централізованим водопостачанням охоплено 23,4% населення області та 76,6% - водозабезпечення з нецентралізованих джерел.
Недостатнє фінансування на модернізацію водопровідної системи населених пунктів призводить до поступового її занепаду та погіршення якості, безпечності питної води.

Більшість колодязів мають незадовільний технічний стан споруди (не герметичні накриття над колодязями, відсутність глиняного, цементного замка навколо споруди водозабору, зношеність обладнання, не облаштовані території навколо колодязів, відсутність систематичної дезінфекції колодязів, ремонтні роботи, чищення проводяться за кошти жителів.

Всі ці порушення напряму впливають на якість води і не гарантують епідемічної безпеки для населення. Це підтверджується і результатами лабораторних досліджень.

За результатами лабораторних досліджень відомо, що дві третини досліджених проб води з громадських та індивідуальних колодязів області не відповідали вимогам за санітарно-хімічними показникам. На Кіровоградщині кожна друга проба колодязної води з перевищеним вмістом нітратів.

В нашому районі перевищення вмісту нітратів реєструвалося в кожній дослідженій пробі води з індивідуальних колодязів, а за мікробіологічними показниками 21% досліджених проб із колодязів громадського користування не відповідали санітарним нормам.

За даними ВООЗ забруднена питна вода викликає 70-80% всіх наявних захворювань, які на 30% скорочують тривалість життя людини, а з цієї причини хворіє більше 2 млрд. людей на Землі, з яких 3,5 млн. вмирає (90% з них становлять діти молодше 5 років.

Вживання води з перевищеним вмістом нітратів може стати причиною виникнення метгемоглобінемії у дітей, тобто кисневого голодування (гіпоксії), причиною якого стає не здатність гемоглобіну крові переносити кисень. За 2016 рік у Новоархангельському районі зареєстровано 1 летальний випадок від водно-нітратної метгемоглобінемії у дитини віком до 2 років.

Звертаємо увагу вагітних жінок, що перебувають на обліку у жіночих консультаціях, породіль у пологових будинках, батьків що доглядають новонароджених та дітей першого року життя на те, що використання для пиття та приготування їжі води з колодязів, свердловин з підвищеним вмістом нітратів, нітритів категорично заборонено!!!

Попереджаємо вагітних жінок та їхніх родичів про необхідність проведення лабораторних досліджень води питної на вміст нітратів, нітритів із колодязів (за місцем проживання дитини) в акредитованих, згідно з чинним законодавством, лабораторіях до виписки породіллі з пологового будинку.

"ВК" у PDF