Онуфріївський район
Суспільство

Обережно, кліщі!

Обережно, кліщі!
Наступають теплі дні, і разом з ними активізуються кліщі. Сам по собі укус кліща не представляє особливої небезпеки для здоров’я людини. Але дуже часто кліщі переносять збудника досить небезпечної хвороби – кліщового бореліоза, або хвороби Лайма.
До кліща збудник потрапляє від теплокровних тварин, птахів, які і є природними джерелами інфекційного збудника хвороби Лайма. При укусі збудник хвороби Лайма разом зі слиною інфікованого кліща попадає в організм людини. На місці укусу через декілька годин з’являється почервоніння в вигляді кільця, а через 1-2 тижні підвищується температура тіла, з’являється головний біль, слабкість, втомлюваність. Якщо не звертатись до лікаря, то через 1-3 місяці з’являється так звана неврологічна та кардіально-симптоматична стадія – пульсуючий головний біль, серцебиття, задишка, болі в грудній клітці і т.д. У подальшому можливий розвиток Лайм-артриту або ураження суглобів. Звичайно, хвороба розвивається тільки в разі укусу інфікованого кліща.

За даними 2016 року до 5% досліджених кліщів були уражені збудником хвороби Лайма. В області щорічно реєструється до тридцяти випадків захворювань людей. Особливий підйом захворюваності спостерігається останні два роки.

Щоб уберегтись від цього захворювання слід дотримуватись заходів, направлених на попередження укусів кліщів. Зазвичай укуси кліщів відбуваються при виході в парки, сквери і ліси. Тому для запобігання укусам слід одягати взуття та одяг, які унеможливлюють доступ кліщів до тіла. Після повернення додому слід уважно оглянути тіло на наявність кліщів, адже укуси кліщів не викликають біль, свербіж і т.д. В разі виявлення кліща його треба акуратно видалити так, щоб він залишився цілим. Для цього використовують пінцет і обережно, розхитуючи тільце кліща, видаляють його. Але можна видалити кліща і пальцями таким же способом. Ранку на місці укусу обробляють йодом чи іншою дезінфікуючою речовиною і обов’язково звертаються до лікаря.

Слід пам’ятати, що найбільша активність кліщів спостерігається в весняний та осінній періоди року.

Будьте уважними і дотримуйтесь рекомендацій медичних працівників. Це збереже вас від захворювань!

"ВК" у PDF