Світловодський район
Суспільство

«Квітневі почуття» від художників-аматорів Кіровоградщини

«Квітневі почуття» від художників-аматорів Кіровоградщини
8 квітня в галереї «Єлисаветград», що у Кропивницькому, відкрилася художня виставка під поетичною назвою «Квітневі почуття». Вже другий рік поспіль свої роботи у залах галереї презентували художники-аматори з різних куточків Кіровоградщини.
За словами власника галереї «Єлисаветград» та ініціатора проекту Миколи Цуканова, цього року географія учасників виставки значно розширилася. Якщо торік на заклик галереї відгукнулися більше 30-ти художників-аматорів, то зараз у заході взяли участь 52 автора, які представили на розсуд глядачів понад 80 робіт, виконаних у різних техніках і жанрах.

«Ми вирішили щороку давати можливість художникам-аматорам виставляти свої роботи у нашій професійній галереї, аби вони показували свій внутрішній світ, адже саме творчість рятує нас від негативних явищ. Минулого разу всі отримали величезний заряд позитиву. Це свідчить про те, що ми робимо добру справу…», — наголосив Микола Цуканов.

Відкриття виставки перетворилося на справжнє свято мистецтва. Її зали були вщент заповнені шанувальниками прекрасного. Відвідувачі мали змогу послухати українські пісні у виконанні студентів КДПУ ім. Винниченка Тетяни Кондратенко та Олександра Воєводи. Не обійшлося й без приємних сюрпризів: на відкриття експозиції завітала поважна гостя — пані Гейл — волонтер Корпусу миру із США, якій Микола Цуканов подарував книгу про галерею.

Більшість з художників-аматорів вже вдруге презентували свої роботи, а ця виставка стала чудовою можливістю зустрітися знову, обмінятися досвідом, познайомитися з іншими митцями, показати свій талант і дати можливість глядачам доторкнутися до світу прекрасного.

Найчисленнішим на виставці було представництво саме зі Світловодщини. «У порівнянні з минулим роком збільшився і склад делегації, і кількість робіт. Ми привезли 28 картин від 19 художників-аматорів. З-поміж них відомі у місті — Юрій Цуканов, Анатолій Татаров, Наталія Крячко, Наталія Чепурна, Олена Коваленко, Лариса Охотна, Ксенія Бондаренко. Завдяки виставці в галереї «Наше місто», присвяченій 8 березню, відкрилися нові імена — це Ала Губенко, Катерина Грабенко, Наталія Яковенко-Сукач, Яна Дябло, Вікторія Крутько, Анна Виноградова. Також представлені роботи Василя Андрущенка, Миколи Чубова, Андрія Дроганова, Миколи Стеценка, Ольги Мізинець. Приємно, що роботи наших авторів з кожним роком стають більш досконалі, більш цікаві», — розповів художник-аматор зі Світловодська Анатолій Сіромаха.

Юна художниця з Олександрівки Катерина Бондаренко вдруге долучилася до виставки. Її пейзаж «Грім серед ясного неба» першим мали змогу побачити відвідувачі галереї. «Мені дуже подобається брати участь у виставці. Я бачу, як покращився рівень робіт моїх юних колег. Багато картин викликають щире захоплення, особливо мені подобається зображення моря та неба», — ділиться своїми враженнями дівчина.

Звертаючись до присутніх, художник-аматор Надія Мовчан з Новомиргорода розповіла, що завдяки творчості, відкрила нову сторінку у своєму житті: «Коли я взяла пензель і фарби, по-іншому побачила світ: він виявляється яскравішим, ніж ми його бачимо. А найголовніше, що я по-іншому подивилася на людей. Виявляється, з-поміж нас дуже багато талантів. Тому неоцінима робота, яку проводить галерея «Єлисаветград» на чолі з Миколою Цукановим».

У другій залі галереї були розташовані унікальні картини-ікони добре відомого олександрійського художника Олександра Охапкіна. Їх ще називають «хатніми іконами», бо образи святих зображені в українському вбранні, вишиванках й органічно вписані в українські пейзажі та краєвиди, де багато квітів: ромашок, мальв, волошок. -Можна багато говорити про красу та неповторність робіт, представлених у галереї, але краще все побачити на власні очі. Виставка «Квітневі почуття» триватиме впродовж квітня, тож не пропустіть шанс отримати насолоду від зустрічі з прекрасним.
«Квітневі почуття» від художників-аматорів Кіровоградщини
«Квітневі почуття» від художників-аматорів Кіровоградщини
«Квітневі почуття» від художників-аматорів Кіровоградщини

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF