Знам’янський район
Суспільство / Медіа

У вінку "Барвінка" — 25!

У вінку "Барвінка" — 25!
8 квітня на сцені Знам'янського міського Палацу культури під гучні оплески вінчували 25-річчя аматорського ансамблю пісні та танцю "Барвінок".
Доля веде лік роками, а людина — подіями. Коли 25 років потому у аматорського народного колективу пісні і танцю був інший репертуар, склад і танцювальні номери, Євдокія Павлівна Мельниченко,, заслужений працівник культури України, незмінний керівник “Барвінка”, навіть не думала, що скільки подій буде на шляху. Вона знала, що у пісні буде продовження, велике продовження у голосах людей...

За лаштунками будь-якого концерту найцікавіше: хтось переодягається, хтось разом повторює куплет і розспівується, а хтось пригадує, як все починалось.

Серед першого складу “Барвінка” Іван Григорович Красильников, він ділиться спогадами та думками: ”Як же хочеться побажати колективу подальшого процвітання, підтримки, адже без спонсорів зараз ніяк. Я знаю, що Євдокія Павлівна може повести нас на сцену будь-якого рівня та туди ж ще доїхати треба. Ми ж можемо чим похизуватись — найвищими нагородами всеукраїнського рівня за всі 25 років. Ось тільки, наприклад, Всеукраїнський фестиваль майстрів мистецтв та народної творчості “Легенди скіфських степів”, Відкритий фестиваль козацької творчості “Козацькому роду нема переводу”, а ще ми є членами Всеукраїнського науково-просвітницького Фонду Т. Г. Шевченка. Однак, на мою думку, найцінніший наш скарб - люди, співучі таланти Знам'янки. Багато хто в колективі і я теж любимо ліричні народні пісні, ось сьогодні як затягнемо (сміється). І нічого, що мені 75 років, я продовжую жити разом з піснею нашого “Барвінка”.

Понад 200 пісень було виконано за час існування колективу, у 1993 році ансамблю “Барвінок” було приствоєне звання “Народного самодіяльного”. А у 2016 році хорова група народного аматорського колективу “Барвінок” вже як почесні гості взяла участь у ювілейному 25-му Всеукраїнському фестивлі вокально-хорового мистецтва “Калиновий спів”.

Як сильно українська пісня ввійшла у повсякденне життя людей запитуємо у солістів? Розповідає Лідія Михайлівна Гаращенко: ”Я дуже полюбляю козацькі пісні, наприклад, “За широким, за Дніпром...”, “Ой, у лузі нескошена трава...”. У нас вдома за столом, на свята, всі співають ці пісні”.

Які тількі гарні у виконанні барвінчан ллються зі сцени: “Цвіте терен”, “Василиха”, “ Ой чи чув, миленький”, “ Ти капуста”.

Скільки сильних голосів Знам'янки лунало у багатоголоссі “Барвінка”, скількох вже пригадали у залі хвилиною мовчання, серед них: Віктор Миколайович Коляда, Віктор Семенович Чулак, Віктор Євгенович Волков, Євдокія Іванівна Сапсай та інші.

Надія і велика втіха для барвінчан — це їх маленькі послідовники, пісенний колектив “Зернятка”. Це дітки 5-6 років, які протягом півроку, під керівництвом однієї з вокалісток “Барвінка” Людмили Потапчук, продовжують пісенні традиції. Ідея створення юного колективу виникла у батьків-знам'янчан, які попросили пані Людмилу підтримати їх і створити маленький колектив пісенної творчості. Зараз у “Зернятках” вже 12 солістів. Вперше на сцені міського Палацу культури у день ювілею “Барвінка” звучала нова пісня від юних виконавців “ Я маленька українка”.

За кулісами, після закінчення концерту, керівник колективу “Барінок”, Євдокія Павлівна, хвилюючись, запитувала нас, чи все сподобалося, чи гарний був звук голосів? У її голосі чулося неймовірне хвилюваня за все, що супроводжувало ювілей, до того вона додала наступне:”Я дуже хочу, щоб мій колектив перейшов у професійну лігу, адже ми аматорський колектив. Я чекаю знову і знову на молодь у нашому складі. Я завжди дуже хвилююсь за виступи і номери, от сьогодні серце тремтіло, коли лунала “Плач чайки”, така серйозна вокальна річ в академічному плані, треба багато душі і уваги. А ще я дуже хочу, щоб у нас таких пісень було побільше, адже все життя ми шукаємо гармонію, як кожна людина, тільки кожен у своєму...”.

Як у пісні вокалісти, так і у танці хореографічна група під керівництвом Тетяни Миколаївни Часник шукає, знаходить і показує глядачу прекрасне.

Про успіхи танцювального складу “Барвінка” також є що сказати, адже вони неодноразові дипломанти конкурсу народної творчості працівників залізничного транспорту, який щорічно проводиться в Одесі та Харкові. Крім того, колектив постійно активно бере участь у обласному фестивалі хореографічного мистецтва “Весняні ритми”, регіональному фестивалі хореографічного мистецтва “Сонячні танці”.

Тетяна Часник, керівник хореографічного колективу, розповідає: ” У нас зараз 20 постановок танців, а я ж починала на цій сцені, як солістка теж, танцювала у часи заснування. Вже виросло покоління, яке я виховала, серед моїх вихованців 25 чоловік основного складу “Барвінка”, ще є середня група — 30 осіб “Веселка” і малесенькі наші “Топотушки”. У “Барвінок” ніхто не приходе просто з вулиці, потрібна база, от з 4-5 років ми її і виховуємо. Зараз у “Веселці” 10 дуже гарних пар — вони наступна заміна і майбутнє покоління старшого складу “Барвінка”. У листопаді 2017 року нам теж буде 25 років”.

Серед багатьох коментарів, у інтерв'ю з ювілейого концерту “Барвінка” особливо запам'яталися слова Тетяни Часник, яка зауважила, що буквально десяток років тому відчувалась серйозна проблема з набором учасників у хореографічну групу. На щастя, це минуло, і сьогодні розуміння цінності українського танцю, специфіки, повернулося. У юних вокалістів “Зернятка”, яким тільки півроку творчого здобутку, теж є віра у майбутнє їх української пісні... До цього додати більше нічого і не треба, адже житиме піснею та танцем знам'янська та і не тільки сцени.
У вінку "Барвінка" — 25!
У вінку "Барвінка" — 25!
У вінку "Барвінка" — 25!
У вінку "Барвінка" — 25!
У вінку "Барвінка" — 25!
У вінку "Барвінка" — 25!
У вінку "Барвінка" — 25!
У вінку "Барвінка" — 25!
У вінку "Барвінка" — 25!
У вінку "Барвінка" — 25!

"ВК" у PDF