Знам’янський район
Суспільство

«Легенди, перекази та бувальщини Знам’янського району»

«Легенди, перекази та бувальщини Знам’янського району»
Скільки таємничого і незнаного поряд, адже доволі часто наші знання про свій край обмежуються тільки розповідями рідних бабусь та дідусів. Зібрати, систематизувати та видати фольклорне надбання про Знам’янщину вирішили працівники Знам’янської міської ЦБС, бібліотечної філії №3 — і ось збірка видана.
Для малечі та дорослих, учнів та студентів — всіх, хто хоче знати про легенди, перекази і бувальщини нашого краю тепер у відкритому доступі новий фольклорний збірник. Поки що у 50-ти примірниках, але дуже гарної поліграфічної якості. Це видання стало можливим у рамках програми «Активні громадяни» за підтримки Британської Ради в Україні.

«Легенди, перекази та бувальщини Знам’янського району»

Авторство такої корисної для будь-якого читача книжечки належить багатьом людям: це ідейні натхненники мініпроекту і редактори — працівники бібліотеки №3 Лідія Ноздра та Наталія Сатир. Основна подяка переможниці обласного конкурсу Кіровоградської Малої академії наук учнівської молоді з фольклористики з науково-дослідницькою роботою на тему «Легенди, перекази та бувальщини Знам’янського краю» Єлизаветі Мостовій.

«Легенди, перекази та бувальщини Знам’янського району»

Юна дослідниця фольклору була присутня і під час презентації книги та ділилась своїми думками: «Моє дослідження — це мій пошук себе, як молодого науковця. Ще 2014-го року я мала наміри дослідити фольклор Знам’янського району, не зважаючи на те, що я живу у Кропивницькому, все своє дитинство провела у дідуся та бабусі у Знам’янці. У пошуці матеріалів для дослідження мені дуже допомогли різні люди: працівники краєзнавчого музею, зокрема Олег Моліс та на той час ще живий Віктор Голий. Саме Віктор порадив мені поїхати до людей у села і почути від першоджерел легенди та бувальщини. Так я відвідала села Юхимове, Шамівку, Цибулеве та інші».

Усі, кого зацікавило презентоване видання, можуть ознайомитися з ним поближче, завітавши у будь-яку шкільну чи міську бібліотеку міста Знам’янка.

"ВК" у PDF