Олександрівський район
Суспільство

Звучало в музеї поетичне слово

Звучало в музеї поетичне слово
З нагоди Всесвітнього дня поезії в Олександрівському районному краєзнавчому музеї проведено засідання «Літературної вітальні».
На заході прозвучала розповідь про історію свята. Перед школярами виступили члени районного літературно-мистецького об’єднання «Крила» поетеси Наталія Купчинська, Валентина Сіра, Оксана Шпирко. Вони прочитали власні твори, вірші поетів з Олександрівщини Анатолія Кримського, Ірини Кримської, Світлани Барабаш, Світлани Тимко, Василя Мошуренка. Наталія Купчинська ще й презентувала свою нову книжку віршів та ліричних етюдів «Вернуся тебе долюбити», що побачила світ в Центрально-Українському видавництві.

Зустрічі олександрівських літераторів у стінах музею – традиційні. Поети і прозаїки краю кілька разів на рік стають учасниками «Літературних віталень», розповідають про свій творчий доробок, презентують нові книги. Гостями «Літературної вітальні» були й гості – письменники з Кропивницького, Києва, Івано-Франківська, Знам’янки.

Нагадаємо, що Всесвітній день поезії встановлено 1999 року ухвалою 30-ої сесії ЮНЕСКО. В Україні його відзначають з 2004 року. «Поезія, – як зазначено у рішенні ЮНЕСКО, – може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні питання сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї якомога більше широку суспільну увагу».

Всесвітній день поезії покликаний також дати можливість ширше заявити про себе малим видавництвам, чиїми зусиллями, в основному, доходить до читачів творчість сучасних поетів, а також літературним об’єднанням, таким, як олександрівські «Крила», які відроджують одвічну традицію живого звучного поетичного слова, представлену в Україні велетами поезії Тарасом Шевченком, Іваном Франком, Лесею Українкою, Василем Симоненком, Ліною Костенко, Максимом Рильським, Андрієм Малишком, Володимиром Сосюрою, Василем Стусом. Важко не погодитись з Ліною Костенко: «Поезія — це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі».

"ВК" у PDF