Онуфріївський район
Суспільство

Уроки Національно-визвольної боротьби в Павлиській школі

Уроки Національно-визвольної боротьби в Павлиській школі
17 березня 2017 року в НВК «Павлиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ліцей імені В.О.Сухомлинського» була проведена учнівська конференція присвячена 100-річному ювілею утворення Центральної Ради під назвою «Уроки Національно-визвольної боротьби 1917-21 рр. та їх висновки для сучасної України».
Метою конференції було проаналізувати уроки Національно-визвольних змагань 1917-21 рр. крізь призму сьогоднішніх подій. З доповідями та в обговоренні приймали участь учні 11-х класів. Виступ Євгена Омельченка стосувався українсько-російської війни, що була взимку 1917-18 рр., в якому окреслив причини, що призвели до поразки Української Народної Республіки.

На слабку організацію української армії звернула увагу Порплиця Алла, акцентуючи увагу на соціалістичних переконаннях керманичів держави – Винниченка та Грушевського.

Савочка Яна переконливо доводила, що УНР змушена була покинути своїх союзників по Антанті через дії більшовиків. Про вплив Першої Світової війни розповів у своєму повідомленні Фандєєв Антон.

Політичне протистояння між соціалістичними та консервативними партіями призвело до падіння гетьмана Скоропадського – це основна думка виступу Ширяєвої Ірини.

При підведенні підсумків більшість прийшла до висновку, що поразка у Національно-визвольних змаганнях 1917-1921 рр. і встановлення більшовицької диктатури відбулось як через об'єктивні причини (вплив Першої Світової війни, відсутність союзників) так і через суб'єктивні причини (розбрат всередині країни, отаманщина), і що вкрай важливо уникнути таких помилок сьогодні.
Уроки Національно-визвольної боротьби в Павлиській школі
Уроки Національно-визвольної боротьби в Павлиській школі

"ВК" у PDF