---
Суспільство

Служба зайнятості - жінкам

Служба зайнятості - жінкам
Сучасна жінка вийшла за межі своєї традиційної ролі господині, матері, дружини та прагне самореалізації, зокрема в професійній діяльності, особливості якої, перш за все, полягають у необхідності поєднувати професійну активність із виконанням сімейних обов’язків, вихованням дітей.
Незважаючи на те, що можливості для професійної реалізації жінок постійно розширюються, проблеми їх зайнятості залишаються актуальними. Окрім цього, існують й психологічні перешкоди самореалізації жінки пов’язані із віковим розвитком, індивідуальними особливостями, рольовими стереотипами, життєвими умовами тощо.

Сьогодні жінкам, які звернулися до центрів зайнятості по допомогу в пошуку роботи, надається широкий спектр соціальних послуг, виходячи з їх індивідуальних потреб, вимог та можливостей.

Так, з метою працевлаштування на підприємствах бронюються та створюються робочі місця; організовуються громадські та інші роботи тимчасового характеру. Чимало колишніх безробітних жінок за сприяння служби зайнятості зуміли самореалізуватися й шляхом започаткування власного бізнесу.

Також значна увага приділяється підвищенню конкурентоспроможності жіноцтва шляхом професійного навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації за професіями, актуальними на ринку праці.

Крім цього, жінкам надаються профконсультаційні та профінформаційні послуги щодо вибору професій з урахуванням потреб ринку праці; численні інформаційні, консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням та ін.

Слід зауважити, що значна робота, яка проводиться обласною службою зайнятості серед жіноцтва, спрямована на підвищення поінформованості жінок щодо конституційних прав у сфері зайнятості; допомогу в адаптації до сучасних умов ринку праці; сприяння їм у набутті навичок пошуку роботи; формуванню позитивного й усвідомленого ставлення до свого майбутнього, а також підвищенню рівня внутрішньої мотивації щодо досягнення власних життєвих цілей та ін.

Також жінки мають можливість отримати й індивідуальні консультації, зокрема, стосовно планування кар'єри, формування іміджу ділової жінки, опанування психологічними прийомами підвищення ефективності співбесіди з працедавцем, методами самопрезентації тощо.
Упродовж 2016 року послуги служби зайнятості області з пошуку роботи отримали 50,9 тис. зареєстрованих безробітних, з них жінки склали 25,4 тис. осіб (49,9%).

За сприяння центрів зайнятості роботу отримали 16,3 тис. осіб, з них жінки –7 ,0 тис., або 43,2%.
Чисельність безробітних, які започаткували власну справу за рахунок отримання допомоги по безробіттю одноразово, становила 176 осіб, з них жінок – 85 осіб (48,3%).

Для підвищення конкурентоздатності громадян на ринку праці та відповідно до потреб роботодавців у працівниках конкретних професій, професійним навчанням охоплено 6,7 тис. осіб (40,5%).

З метою відновлення трудових навичок та поліпшення матеріального становища, в громадських та інших роботах тимчасового характеру взяли участь 11,7 тис. осіб, з них жінки склали 6,3 тис. осіб, або 54,1%.

Загалом минулоріч активними програмами сприяння зайнятості населення охоплено 34,7 тис. безробітних громадян, з них жінок – 16,1 тис. осіб, або 46,3%.

"ВК" у PDF