Онуфріївський район
Суспільство

Проведемо весняно-польові роботи без травм!

Проведемо весняно-польові роботи без травм!
За останні три роки у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Олександрійському районі Кіровоградської області зареєстровано 5 нещасних випадків на виробництві та одне професійне захворювання, які трапилися в сільськогосподарських підприємствах та фермерських господарствах регіону (Олександрійський,Світловодський та Онуфріївський райони).
Стан виробничого травматизму у 2016 році порівняно з 2015 роком збільшився на два нещасні випадки. Найчастіше нещасні випадки трапляються під час експлуатації самохідних машин. Це насамперед колісні трактори, зерно- і кормозбиральні комбайни та вантажні автомобілі. Причиною приблизно 30 % нещасних випадків у сільському господарстві є банальна неуважність і порушення працівниками простих норм безпеки праці під час виконання механізованих процесів.

Весняно-польові роботи – напружений етап річного циклу агропромислового виробництва. У цю пору сільськогосподарськими підприємствами виконується біля третини річного обсягу польових тракторних і майже така ж частка транспортних робіт.

Значно зростають обсяги та інтенсивність виконання відповідних технологічних операцій, пов’язаних з посівною кампанією, зокрема, зростає кількість осіб, що беруть участь у виробництві, у тому числі, за рахунок тимчасово залучених, збільшується кількість задіяної техніки, тривалість сільськогосподарських робіт протягом доби тощо. Все це об’єктивно збільшує вірогідність травматизму, особливо при недотриманні вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки і внаслідок неналежної організації робіт.

Основними причинами настання нещасних випадків за останні три роки на підприємствах АПК Олександрійського району були: порушення Правил дорожнього руху; незадовільний технічний стан виробничих об’єктів, будівель, споруд, інженерних комунікацій, території; інші організаційні причини; відсутність або неякісне проведення інструктажу.

Звертає увагу те, що супутніми причинами травмувань працівників у 3 нещасних випадках із 5 є не використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) через незабезпеченість ними, хоча Закон України «Про охорону праці» вимагає фінансування заходів з охорони праці не менше 0,5 відсотка від фонду оплати праці за попередній рік, в тому числі на забезпечення спец.одягом та засобами індивідуального захисту. На підприємствах, де механізатори забезпечуються спецодягом та засобами індивідуального захисту, всупереч вимогам нормативних актів з охорони праці вони не завжди використовують засоби індивідуального захисту, чим самі наражають себе на небезпеку. Досить часто працівники мотивують свою безвідповідальність тим, що в ЗІЗ працювати спекотно та й незручно.

З метою профілактики виробничого травматизму, перед початком виконання весняно-польових робіт, особливо при застосуванні отрутохімікатів, працівникам необхідно пройти медичний огляд, навчання та перевірку знань, відповідні інструктажі з охорони праці. Керівникам і спеціалістам підприємств слід контролювати виконання всіма працівниками норм охорони праці, в тому числі й забезпеченість та носіння спеціального одягу, використання засобів індивідуального захисту.

ЗАБОРОНЕНО:

• допуск працівників до виконання робіт без проходження необхідного інструктажу з охорони праці;

• допуск працівників до робочого місця в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння;

• використання машин, механізмів обладнання та інструмента в несправному стані та не за призначенням;

• усунення несправності техніки на працюючому обладнанні без його зупинення;

• робота без захисних пристроїв, спецодягу та засобів індивідуального захисту;

• проїзд сільгоспмашинами за незапланованими маршрутами.

Незважаючи на то що вище перелічені заходи не вимагають від керівників сільгосппідприємств значних фінансових, трудових та матеріальних витрат, в той же час сприятимуть збереженню життя і здоров’я працюючих, зменшенню матеріальних та моральних збитків.

З метою недопущення виробничого травматизму, керівники підприємств та особи, відповідальні за охорону праці, повинні більш жорстко контролювати та присікати випадки безвідповідального ставлення працівників до своєї безпеки. Звертаємось до роботодавців, керівників сільськогосподарських підприємств, голів фермерських господарств, спеціалістів з охорони праці сільськогосподарських підприємств про необхідність при проведенні весняно-польових робіт забезпечити достатній рівень профілактичної роботи по запобіганню виробничого травматизму, не допустити на робочих місцях нехтування нормами охорони праці.

"ВК" у PDF