Новгородківський район
Суспільство

Його величність – млинець

Його величність – млинець
Напередодні Масниці в читальному залі ПТУ№36 смт Новгородка відбувся захід: « Його величність – млинець». Учні та викладачі здійснили подорож в один із звичаїв, що разом із весною приносив народу натхнення, завзяття, здоров’я. Тож присутні зиму проводжали, весну зустрічали і млинцями частувалися. Усім було цікаво дізнатися про процес приготування млинців, бо це ж справжнє таїнство.
Напередодні Масниці господині готували опару, дотримуючись особливі ритуали. Дочекавшись, коли на небі з'являться зірки, вони виходили до водойми або колодязя і вже там замішували тісто (іноді додаючи до нього сніг). Після чого ставили опару на віконце, примовляючи:

Місяць ти місяць,
Золоті твої ріжки,
Глянь в віконце,
Подуй на опару
.

«Всесвітня історія млинців» - фундаментальна праця Кен Алба ділиться з нами: «Не треба забувати про археологічні знахідки, що стосуються ранніх кулінарних технологій ... серед них є і первісні« сковорідки »начебто плоского каменя, який змащували жиром ... Будь-які примітивні злаки, висушені, подрібнені і потім зволожені, могли породити перший в історії млинець . З окультуренням пшениці на Близькому Сході, кукурудзи та інших злаків в Америці і рису в Азії ... млинці знайшли своє втілення в незліченних формах».

Виникла така ж барвиста, але вже християнська, традиція проводів зими – свято Масниці. Є думка, що церква, щоб не виникало конфліктів, просто ввела нове свято, який відзначався напередодні Великого посту і був своєрідною «підготовкою» до нього.

Цілий тиждень триває це улюблене у слов’янських країнах свято – масниця, і кожен день має свою назву і смислове значення. Понеділок – день поминання померлих. Вівторок – початок самого свята. Середа – день «тещиних млинців», коли молоді відвідують батьків дружини. У четвер свято набирає максимальний розмах і називається широкий четвер, а в п’ятницю зять приймає з візитом у відповідь тещу, тестя і пригощає їх вже своїми млинцями. Родичів чоловіка привечают в суботу – «посиденьки зовиці», як кажуть, ніхто не забутий … Завершальний день масниці – дуже важливий елемент християнської релігії і називається «Прощена неділя» – всі навперебій просять один у одного, у справі і про всяк випадок, прощення. І кожен день масляної супроводжують гуляння, танці, катання на санках, ворожіння і … «Жертвоприношення» – поїдання млинців. А млинці на свято печуться в незліченних кількостях. Кожна господиня готова чимось здивувати гостей, і у кожної є свій потаємний рецепт. Так і з’явилися млинці на кефірі без яєць, на кислому молоці, житні, пшеничні, товсті, тонкі – на будь - який каприз. І все це неймовірно смачно!

Групи 47 – К (майстер виробничого навчання Замай Л.В.), 42 – К (майстер виробничого навчання Малай Л.В.) показали свою майстерність у приготуванні млинців.

Його величність – млинець

Присутні мали змогу почастуватися смачними млинцями з різноманітними смачними начинками під гарним музичний супровід керівників гуртків художньої самодіяльності Ярослави Шевченко та Павла Бершадського. Підготували захід провідний бібліотекар Доброван Л.В., майстер виробничого навчання Коваль Т.І.

"ВК" у PDF