Олександрівський район
Суспільство

Олександрівському музею подарували прапор героїчного батальйону

Олександрівському музею подарували прапор героїчного батальйону
Напередодні Дня пам’яті Героїв Крут в Олександрівському районному краєзнавчому музеї побувала Валентина Гаркуша – бабуся загиблого в АТО командира розвідувальної групи 74-го окремого розвідувального батальйону, старшого лейтенанта Олександра Сергійовича Шаповала. Рідні героя новітньої історії України вирішили подарувати музею прапор батальйону, де служив Олександр Шаповал
Валентина Гаркуша розповіла про внука, який народився 25 липня 1992 року в смт Єлизаветградка. Він мріяв стати військовим. Тому після закінчення школи № 30 у Черкасах, де згодом мешкав з батьками, вступив до Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

Успішно склавши випускні іспити, подав документи в Академію сухопутних військ у Львові. І став її курсантом. Згодом їх факультет сухопутних військ і розвідки переводять в Одесу. Академію закінчив у 2014 році і був направлений на службу до однієї з військових частин Дніпропетровська, яка задіяна в АТО. Обороняв Донецький аеропорт. Загинув 5 серпня 2015 року разом з Віктором Росторопшою та Максимом Лянкою, підірвавшись на фугасі поблизу села Карлівка Мар'їнського району Донецької області. Похований у смт Єлизаветградка. Указом Президента України за мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Олександр Шаповал посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

На могилі Олександра Шаповала в Єлизаветградці якось побували бойові побратими героя. Там вони встановили прапор їхнього 74-го окремого розвідувального батальйону. Кілька місяців цей прапор перебував на місці поховання загиблого героя. Після встановлення пам’ятника на могилі Олександра Шаповала прапор зберігався у рідних. Тепер родичі вирішили, що прапору місце в музеї.

Під враженням вчинку побратимів героя його тітка і хрещена мати Ольга Дорошенко написала вірша «Вічна пам'ять тобі, Сашо…». Там є такі рядки:

«Нещодавно хтось приходив на твою могилу
І прапор батальйонний ваш приніс…
О, Боже! Дай живим нам силу,
Щоб кожен з нас цю втрату переніс».


Текст поезії Валентина Гаркуша теж передала до музею.

- Нещодавно я переглядала документальний фільм «Аеропорт». Вдивлялась в кожний кадр і сподівалась побачити там Сашу. – сказала Валентина Гаркуша. – Розуміла, що не побачу, бо внук був розвідником, а розвідники намагаються не світитись

Шукала Валентина Гаркуша і бійців, які привезли на могилу бойового побратима батальйонний прапор, але з тієї ж причини їх імена встановити не вдалось.

На церемонії вручення прапора 74-го окремого розвідувального батальйону, де воював нащадок слави Героїв Крут Олександр Шаповал, були присутні військовий комісар Олександрівського району Олександр Сергєєв та волонтерка Валентина Гирич.

"ВК" у PDF