Знам’янський район
Суспільство

Засідання робочої групи Міністерства культури України відбулося за участі представників Кіровоградщини

Засідання робочої групи Міністерства культури України відбулося за участі представників Кіровоградщини
18 січня директор Знам’янської дитячої музичної школи ім. М.В.Лисенка Сергій Івасенко взяв участь у засіданні робочої групи «Початкова мистецька освіта» Ради з питань культурно-мистецької освіти Міністерства культури України.
У засіданні взяли участь перший заступник Міністра культури України Світлани Фоменко, начальник відділу мистецької і художньої освіти Міністерства культури України Тетяна Колос, 37 керівників та викладачів дитячих мистецьких шкіл з 18 областей України та міста Києва,очільники Ради - ректор Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого Олексій Безгін та директор Державної художньої середньої школи імені Т. Г. Шевченка Олена Авраменко, а також фахівці Міністерства культури.

Засідання робочої групи Міністерства культури України відбулося за участі представників Кіровоградщини

Відкриваючи засідання, перший заступник Міністра культури Світлана Фоменко акцентувала увагу присутніх на пріоритетності для Міністерства культури питання розвитку мистецької освіти всіх рівнів, а передусім – початкової мистецької освіти, представленої діяльністю мистецьких шкіл з огляду на виклики, пов’язані з процесами децентралізації та реформування сфер освіти і культури.

«Міністерство культури зацікавлене в налагодженні ефективних комунікацій з представниками усіх груп інтересів мистецької освіти на регіональному рівні, а також з представниками інших підсистем сфери культури. Проведений Мінкультури моніторинг щодо обізнаності керівників та педагогічних працівників дитячих мистецьких шкіл здійснюваних змін у діяльності цих закладів отримало підтвердження, що має місце відсутність комунікації між Мінкультури та представниками мистецьких шкіл, фахівці, які працюють в системі цих шкіл не обізнані з такою діяльністю Мінкультури», - розповіла Світлана Фоменко.

«Тому для відновлення такої комунікації та результативного вирішення нагальних питань функціонування системи мистецьких шкіл було прийнято рішення створити єдиний консультативно-дорадчий орган – Раду з питань культурно-мистецької освіти при Міністерстві культури, до якого увійшли представники всіх мистецько-освітніх ланок. До Ради увійшли чотири представники мистецьких шкіл за регіональним принципом: "Північ і Центр, Схід, Південь, Захід, які будуть регіональними кураторами робочої групи. Вже затверджено програму діяльності Ради на 2017 рік, в якій окремий розділ присвячено питанням розвитку початкової мистецької освіти».

Вона також повідомила, що для ефективного налагодження комунікацій між Міністерством культури та регіональними закладами культури, відомством було прийнято рішення визначити відповідальних фахівців Міністерства, які опікуватимуться питання певного регіону.

Начальник відділу мистецької і художньої освіти Тетяна Колос представила основні результати досягнуті Міністерством культури України в напрямку удосконалення системи культурно-мистецької освіти, а також довгострокову стратегію розвитку початкової мистецької освіти. Тетяна Колос також ознайомила учасників з Програмою діяльності Ради з питань культурно-мистецької освіти Міністерства культури на 2017 рік в частині подальшого функціонування дитячих мистецьких шкіл, а також озвучила основні завдання, які стоять перед Міністерством, Радою та робочою групою в контексті реформування початкової мистецької освіти. Зокрема, такими завданнями є завершення формування робочої групи «Початкова мистецька освіта» Ради на умовах залучення до неї представників мистецького шкільництва на добровільних засадах та проведення їх тематичного навчання; нормативне закріплення специфіки мистецької освіти в актах законодавства з питань освіти, передусім у Законі України «Про освіту», проект якого наразі готується до розгляду Верховною Радою України в другому читанні; затвердження концепції нової мистецької школи; затвердження мінімальних стандартів забезпечення послугами початкової мистецької освіти з метою упровадження їх у 2018 році.

Одним з важливих напрямків роботи буде також підготовка до розроблення освітніх програм мистецьких шкіл, які мають призвести до суттєвого покращення якості початкової мистецької освіти, збільшення числа осіб, які здобувають таку освіту, що в наслідку сприятиме її збереженню та розвитку закладів, які забезпечують надання мистецько-освітніх послуг.

"ВК" у PDF